HABER MERKEZİ - İmralı tecridine karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemini, 99’uncu gününe girdi. Mahmur’da başlatılan eylem 78, Yunanistan’da ise 61 gündür devam ediyor.

MA'nın Editöryasına göre; İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ve artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla cezaevlerinde 27 Kasım’da süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi başlatıldı. 20’nci grubun devraldığı eylem, 99’uncu gününde sürüyor. 

MAHMUR’DA 78’İNCİ GÜNÜNDE 

Federe Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Mahmur Kampı’nda İmralı tecridine karşı kadınlar öncülüğünde 18 Aralık’ta açlık grevi eylemi başlatıldı. Mahmur Şehit Aileleri Derneği’nde sürdürülen eylem, 78’inci gününe girdi.

YUNANİSTAN'DA 61’İNCİ GÜNÜNDE 

Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda kalanlar da Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ve cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek amacıyla başlattıkları süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi 6i’inci gününde devam ediyor. Kamptaki açlık grevi, Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ-Tevgera Ciwanên Şoreşger), Avrupa'da Kürt Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Kurdistan a Ewropa) ve Navenda Çanda Kürdistan (Kürt Kültür Merkezi) öncülüğünde yürütülüyor. 

2012: 68 GÜN

Öcalan’a yönelik ağırlaştırılan tecride karşı ilk olarak 1980 askeri darbesinin yıldönümü olan 12 Eylül 2012’de tüm cezaevlerinde açlık grevi eylemi başlatıldı. 68 gün süren eylemleri, PKK Lideri Öcalan’ın çağrısıyla sonlandırıldı. Eylemler sonucunda, 3 Ocak 2013'te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata, İmralı Adası'na giderek Öcalan'la görüştü. Bu ilk görüşmeden sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve devlet heyeti, 5 Nisan 2015 tarihine kadar "çözüm süreci" adı altında İmralı'ya giderek Öcalan'la görüşmeler yaptı. 

2016: 8 GÜN

Diyalog sürecinin sonlandırıldığı 5 Nisan 2015 sonrası Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecrit, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuoyunda kaygıların artması üzerine 50 Kürt siyasetçi, “Öcalan ile görüşme” talebiyle 5 Eylül 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü binasında açlık grevi eylemi başlattı. Eylem sonucunda kardeşi Mehmet Öcalan, 11 Eylül 2016’da İmralı Adası’na giderek ağabeyiyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda 50 Kürt siyasetçi 8’inci gününde eylemlerini sonlandırdı.

2018: 200 GÜN

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ağırlaştırılarak sürdürüldüğü 8 Kasım 2018’de, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı. Güven’in ardından cezaevlerinde 16 Aralık’ta ve 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılan eyleme, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde HDP üyesi Nasır Yağız ve Mahmur Kampı'nda Fadile Tok, Strasburg’da 14 kişi, Galler’de İmam Şiş ve Germiyan’a bağlı Kelar ilçesinde Herêm Mahmud da katıldı.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında 3 Mart 2019’da açlık grevi eylemine dahil oldu. 

ÖLÜM ORUCU 

Taleplerin karşılanmaması üzerinde farklı cezaevlerinde bulunan 15 tutuklu, aynı taleple 30 Nisan 2019’da ölüm orucu eylemi başlattı. Yine farklı cezaevlerinde bulunan 15 tutuklu daha 10 Mayıs’ta ölüm orucu eylemine katıldı. 

YAŞAMLARINA SON VERENLER

Açlık grevi eylemleri yayılarak devam ederken, Almanya’nın Krefeld kentinde 20 Şubat’ta mahkeme önünde bedenini ateşe veren Uğur Şakar, tedavi gördüğü hastanede 22 Mart’ta yaşamını yitirdi. Cezaevlerinde ise tecridi protesto etmek amacıyla Zülküf Gezen (33) 17 Mart'ta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde, Ayten Beçet (24) 23 Mart'ta Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde, Zehra Sağlam (23) 24 Mart'ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Medya Çınar (24) 25 Mart'ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Yonca Akici 9 Mart’ta Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, Siraç Yüksek 2 Nisan’da Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Mahsum Pamay ise 5 Nisan’da Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde yaşamına son verdi.

Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve 200 gün süren eylemler sonucunda Öcalan'ın avukatları, 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde müvekkilleriyle görüşme sağladı. Öcalan'ın çağrısı üzerine 26 Mayıs'ta açlık grevi ve ölüm orucu sona erdi.

Editör: Haber Merkezi