ANKARA -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Meclis’te görüştükleri siyasi parti temsilcilerine süren açlık grevlerine dair hazırladıkları raporu sunan Açlık Grevlerini İzleme Komisyonu heyeti, eylemlerin geldiği kritik aşamaya dikkat çekti.
MA'nın haberine göre; Cezaevlerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevlerini izlemek için kurulan Açlık Grevlerini İzleme Komisyonu üyeleri, Ankara’da YKM önünde yapmak istedikleri açıklamaya dönük polis müdahalesine İHD Genel Merkezi’nde yaptıkları açıklama ile tepki gösterdikten sonra Meclis’e giderek CHP ve HDP’yi ziyaret etti.


İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ve Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydemir’in de aralarında bulunduğu heyet, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile  CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile görüştü.


İLK ZİYARET CHP’YE 


İlk olarak CHP’li Engin Özkoç ile görüşen heyet, açlık grevlerine ilişkin hazırladıkları raporu paylaştı. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ziyaret sonrası görüşmeye dair bilgi verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dönük saldırıyı kınadıklarını söyleyen Türkdoğan, Türkiye’nin bu siyasi atmosferden kurtulması gerektiğini, bunun için de bir demokrasi ittifakı kurulmasının önemine dikkat çektiklerini ifade etti.


CHP’ye yapılan ziyaretin ardından heyet üyeleri, HDP ile görüştü. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli,  heyeti Meclis Grup Yönetim Salonu’nda Antep Milletvekilleri Mahmut Toğrul ile birlikte karşıladı.


TEMELLİ: ADINI NET KOYALIM BU REZİLLİK 


Görüşme öncesi konuşan Temelli, komisyon üyelerinin basın açıklaması yapılmak istenirken maruz kaldığı polis müdahalesine tepki gösterdi.


Temelli, “Her gün hak mücadelesi veren, insan hakları mücadelesi verenlere yönelik şiddet, saldırı ve gözaltılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan en çok mağdur olan kesim de anneler. Özellikle Gebze Cezaevi’nde sürekli hale gelen tablo, hepimizi derinden etkilemektedir. Annelere yönelik bu saldırı, adını net koyalım bu rezillik kabul edilebilir bir şey değil. Bu konuda herkesin duyarlı olması lazım” dedi.


‘AÇLIK GREVLERİ ÖLÜMLER OLMASIN DİYE’


İktidarın savaş politikalarında ısrar ettiğinin altını çizen Temelli, açlık grevi eylemcilerinin talebinin net ve meşru olduğunu ve Bakanlığın bu konuda adım atması gerektiğini söyledi.


Temelli, sözlerine şöyle devam etti: “Dün de Gebze’de hiç istenmeyen görüntülere şahit olduk. Ama sadece Gebze’de değil, insan hakları ihlalleri Türkiye’nin her yerinde olağanlaşmış bir durum arz ediyor. Birkaç gün önce Kızıltepe’de aynı tabloyu yaşadık, aynı sahneleri gördük. Bu düşmanca yaklaşım ve saldırılar insan haklarını hiçe sayan bir anlayışın ürünü. Tabii Gebze’de ve Kızıltepe’de yaşadığımız bu durum aslında açlık grevleri dediğimiz meseleye sahip çıkma ile ilgili. Anneler evlatlarını kaybetmek istemiyor. Biz de hiçbir insanımızı kaybetmek istemiyoruz. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi 31 Mart seçimlerine giderken kampanya döneminde 8 insanımızı kaybettik. Bu insanları yitirmeyebilirdik. Açlık grevleri bir yanıyla ölümler olmasın diye yapılan eylemler. Bir yanıyla ironik gelebilir ama açlık grevlerinin yegane amacı, bu ülkede şiddeti, hukuksuzluğu bitirmek ve bu adaletsizliğe son vermek. Bu sese duyarlı olmak gerekiyor. Leyla Güven 5 buçuk aydır açlık grevinde. Sürekli olarak bu sesi yükseltiyor. Herkesi adalete ve hukuka sahip çıkmaya çağırıyor. Tecridin sonlanması çağrısı aslında büyük bir hukuksuzluğa son verme çağrısından başka bir şey değildir.”


İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile de görüşme talep ettiklerini ancak henüz kendilerine olumlu yada olumsuz bir yanıt verilmediği bilgisini paylaştı. Türkdoğan, hazırladıkları raporu Adalet Bakanlığı’na da vereceklerini belirtti.


TÜRKDOĞAN: TÜRKİYE’NİN GELDİĞİ NOKTA POLİS DEVLETİ!


Kızılay YKM önünde yapmak istedikleri açıklamaya dönük polis müdahalesine tepki gösteren Türkdoğan, “Bugün karşılaştığımız manzaralardan biri, artık polislerin kendilerini devlet yerine koyması. Cumhur ittifakını oluşturan siyasi partilerin Türkiye’yi getirdiği nokta, bir polis devleti. Bunun farkına varmak gerekiyor” sözlerini sarf etti.


‘ÇOK CİDDİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ’


Türkdoğan, Öcalan üzerindeki tecrit ile açlık grevlerlerine dair ise şunları: “Biz bu süreci yakından takip ediyoruz. Şu nda 90 cezaevinde elimizdeki sayıya göre 2 bin 987 kişi açlık grevinde. Bu sayı daha da fazla olabilir.  Bu çok ciddi bir durum. Türkiye’de ilk defa bu kadar mahpus açlık grevinde. Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. İmralı hapishanesinde tecrit uygulanıyor ve izolasyon boyutuna varmış durumda. Keyfilik oldukça yaygın bir duruma  gelmiş. Bütün parti gruplarına düşüncelerimizi sunacağız, raporlarımızı vereceğiz.”


‘ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT KALKSIN İSİTİYORUZ’


Yine HDP’li dört milletvekilinin açlık grevinde olduğunu hatırlatan Türkdoğan, diğer siyasi partilerin bu duruma ilgisiz kalmalarını eleştirdi. Türkdoğan, “Sorunun çözümü konusunda İnfaz Kanunu’nun İmralı hapishanesinde Sayın Öcalan ve arkadaşları için uygulanmasını istiyoruz. Umuyorum tüm bu demokratik çabalar sonuç verir. Polisin annelere yönelik tutumu yeni değil. Türkiye'de anladığım kadarıyla bir özel savaş yöntemi olarak belirlenmiş. Annelere yönelik bir talimat aldıklarını düşünüyoruz. Bunu merkezi bir talimatla uyguladıklarını düşünüyoruz. Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri’ne de izin verilmiyor. Bu çok trajik bir şey. Bir iktidar annelerin demokratik taleplerini yasaklama boyutuna gelmiş ise, insanlıktan kopmuştur” ifadelerini kullandı.


AKP VE SAADET İLE DE GÖRÜŞECEKLER 


Heyet üyeleri, CHP ve HDP ziyaretlerinin ardından AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve Saadet Partisi yetkilileriyle de görüşecek. Görüşme talebinde bulunulan İYİ Parti’nin ise mazeret bildirdiği öğrenildi.
Editör: Haber Merkezi