ADANA - “İnsanca çalışmak ve onurlu yaşamak istiyoruz” şiarıyla imza kampanyası başlatan Adana Ekmek ve Onur Derneği’ne üye inşaat işçileri taleplerini sıraladı. İşçiler, topladıkları imzaları Meclis’e sunacak.


MA'nın haberine göre;  Adana Ekmek ve Onur Derneği’ne üye inşaat işçileri, “İnsanca çalışmak ve onurlu yaşamak istiyoruz” şiarıyla başlattıkları imza kampanyasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.


Adana Emek ve Onur Derneği üyesi Serkan Tunçer, inşaat işçileri olarak; geçinmek ve yaşamak için en zor işleri en tehlikeli şekilde ve en kötü koşullarda yapmak zorunda olduklarını söyledi. “Ne iş olursa yapmak ne ücret verilirse kabul etmek zorundayız” diyen Tunçer, 2018 yılında en az 438 inşaat işçinin iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.


'GELECEĞİMİZİ İNŞA EDEBİLİRİZ’ 


Tunçer, “Emeğimizin karşılığında hak ettiğimiz ücretleri taşeronların insafına bırakmak, sırtımızdan geçinmelerine müsaade etmek zorundayız. Sigorta yatmış mı yatmamış mı nasıl takip edelim? Yeter ki iş olsun çalışmak zorundayız. Bazen ücretin hepsini bazen de bir kısmını içeride bırakmak artık kaderimiz olmuş. Görüyoruz ki ülke ekonomisinin büyük kısmını inşaat sektörü oluşturuyor. Kriz inşaat sektörünü vurdu diye her gün konuşuluyor. İşçileri kim konuşacak? Ekonomik krize girince en çok etkilenen biz işçiler oluyoruz ve işsiz kalıyoruz. Patronların borçları silinirken bizler borç batağında geçinmek zorundayız. Bu koşulların değişmesi için artık kendimizi düşünmenin vakti geldi. Kocaman binaları günlerce, santim santim yapabilen biz inşaat işçileri geleceğimizi de inşa edebiliriz. Bir araya gelerek sorunlarımıza çözüm bulabiliriz” dedi.


‘İMZALARI MECLİS’E GÖTÜRECEĞİZ’


İnşaat işçilerinin sesini duyurmak için imza kampanyası başlattıklarını duyuran Tunçer, “Taleplerimizi daha güçlü dile getirmek, haklarımızın yasalardaki karşılığının uygulanmasını sağlamak, yeni yasal düzenlemelerle koşullarımızın iyileştirilmesi için imza kampanyasıyla yola çıkıyoruz. Topladığımız imzalarımızı Meclis’e götürerek hakkımızı arayacağız” dedi.


Tunçer, taleplerini şöyle sıraladı:


* Emeklilik yaşı 65 yaş olduğu halde ağır iş kolu olan inşaat iş kolunda bu yaş düşürülmelidir. Bizden o yaşa kadar yükseklerde çalışmamız, 50 kiloluk çimentoları taşınması vb. ağır işler talep edilmemelidir.


* İnşaat işçisinin ücreti asgari ücretten yüksektir. Dolayısıyla; asgari ücretten SGK primi yatırılmamalıdır. Patronlar vergi kaçırarak suç işlerken geleceğimizden, emeklilik hakkımızdan çalmaktalar. Sigortasız işçi çalıştırılmasına izin verilmemeli, sigortalarda keyfi giriş çıkış yapılmamalı, primler eksik yatırılmamalıdır. Mevcut denetleyici kurumlar etkin ve yetkin hale getirilmelidir.


* Çalışma saatleri düzenli hale getirilmeli, keyfi çalıştırmaya, fazla mesailere izin verilmemelidir. En temel hakkımız olan ücretlerimizin zamanında, düzenli ve eksiksiz yatırılması sağlanmalıdır. Bu konudaki yasal açıklar giderilmeli ve patronlara bu konuda yaptırım uygulanmalıdır.


* Taşeron sistem kaldırılmalı yerine her işçinin düzenli çalışacağı biçimde iş imkanı sağlanmalıdır.


* Hiçbir işçinin barınma, beslenme, sağlık ve dinlenme hakkı çalınmamalıdır. Koğuşların temizliği ve bakımı yapılmalı, yemekhanelerde yeterli miktarda, temiz ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi sağlanmalıdır. Doktorların işçileri düzenli kontrol etmesi sağlanmalıdır. İşçilerin çalışma ve dinlenme yerleri birbirinden ayrılmalıdır.


* İş sağlığı ve güvenliği değil, işçi sağlığını ve güvenliğini esas alacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Çalışma ortamı iş kazalarına imkan vermeyecek şekilde düzenlemeli, sıkı biçimde denetlenmeli, uymayanlara caydırıcı cezalar verilmelidir. Yaşanan iş cinayetlerinde esas sorumluların yargılanması ve ceza alması sağlanmalıdır. Ayrıca inşaat iş kolunda meslek hastalığı tanımı yapılmalıdır.


* Çalışma süresine bakılmaksızın; inşaat işçilerinin kıdem ve ihbar tazminatı haklarının kazanılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mevcut yasaların uygulanması için iş müfettişleri tarafından etkin denetim gerçek şekilde işçi merkezli yapılmalıdır. Bunun yanında işçilerin denetiminin önü açılmalı yasada var olan “Çalışan Temsilciliği”nin etkin ve yetkin kılınması gerekmektedir.


*Yukarda sayılan talepler yeni yasal düzenlemeler yapılarak düzenlenmelidir. İnşaat iş kolu ile ilgili sorunların çözümü için inşaat işçilerinden oluşacak komisyon çalışmasıyla patronlar yerine işçiler muhatap alınırsa tüm talepler rahat bir şekilde karşılanacak ve sorunlar çözülecektir.”
Editör: Haber Merkezi