ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ BATMAN - HDP Batman Belediyesi eşbaşkan adaylığı başvurusu İl Seçim Kurulu tarafından reddedilen Sabri Özdemir ilk kez konuştu. Kararı “hukuk dışı” olarak tanımlayan Özdemir, yerine belirlenecek ismi birkaç gün içerisinde halka duyuracak olan partilsinin kazanması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Görevi sırasında yerine kayyum atanan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Batman Belediye Eşbaşkan Adayı Sabri Özdemir'in adaylık başvurusu İl Seçim Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde reddedildi. Gerekçe olarak ise, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla hakkında açılan iki ayrı davada verilmiş biri 5, diğeri 11 aylık ertelenmiş iki hapis cezası bulunması gösterildi.


Adaylığı reddedilen Özdemir hakkında yerine kayyum atanmasına ilişkin yaptığı açıklama ve 2016 Newroz'unda yaptığı konuşma dolayısıyla "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan dava aynı gün içerisinde karara bağlandı.


Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülen davada Özdemir'e 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.


Sabri Özdemir, adaylığının İl Seçim Kurulu tarafından reddedilmesi sonrası ilk kez MA'ya konuştu.


Verilen yeni hapis cezasının Yüksek Seçim Kurulu'na yapacakları itirazın önünü almak amacı taşıdığını söyleyen Özdemir, her iki kararı da ‘hukuk dışı’ olarak tanımladı.


‘KARAR ŞAŞIRTMADI’


Seçim çalışmalarına başladıkları andan itibaren üzerlerinde baskı hissettiklerini ifade eden Özdemir, hakkında verilen cezaya ilişkin böyle bir şeye kalkışacaklarını beklemeseler de, kararın kendisini şaşırtmadığını söyledi. Bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’na itirazlarda bulunacaklarını aktaran Özdemir, “Yasal haklarımızı kullanacağız ama ümitli değiliz” dedi.


‘HUKUK İÇLER ACISI HALDE’ 


Hem kendisine verilen hapis cezası, hem de diğer davalarda verilen kararlara değinen Özdemir, Türkiye'de hukukun "içler acısı" halde olduğu değerlendirmesinde  bulundu.


Özdemir, bu konuda "Kararın siyasi bir karar olduğunu biliyoruz. Hukukun Türkiye'de içler acısı durumu göz önündedir. AKP hükümetinin hukuk üstündeki etkisi ve sadece kendi çıkarları doğrultusunda hukuku araç olarak kullanıldığı sadece Türkiye değil, dünya kamuoyu tarafından biliniyor. Karara şaşırmadık, kendinden olmayan herkesi terörist ilan ediyor. Burada akıl ve mantığın gerçekten de devre dışı kaldığı bir süreç yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.


Türkiye'de yargının her dönem problemli olduğunu ekleyen Özdemir, ancak hiçbir zamam bu dönemde olduğu kadar rahatça hukuksuzluk yapılmadığını ifade etti.


Verilen yargı kararlarının parlamenter sistemin yerine geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yansıması olduğunu söyleyen Özdemir, "Ortaya çıkan sonuçlar Başkanlık Sistemi ile aslında padişahlık sisteminin getirildiğinin bir ispatıdır. Demokrasi güçleri olarak elimizden gelen bütün çaba ile insan hak ve özgürlüklerin kazanması, barış ve huzura kavuşulması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.


‘HÜKÜMET ALGI YARATMA PEŞİNDE!’


Özdemir, kendisinin de aralarında bulunduğu bazı HDP’li belediye eşbakan adaylarının Anadolu Ajansı tarafından servis edilen haberle hedef gösterilmesine de tepki gösterdi. Özdemir, hükümetin algı yaratma peşinde olduğunu, bunun için de Anadolu Ajansı'nı kullandığını vurguladı.


‘HDP MAKAM MEVKİ YERİ DEĞİL, BİR DÜŞÜNCE PARTİSİDİR’


Adaylığına yönelik ret kararı üzerine partisinin birkaç gün içinde yeni adayı halka duyuracağını paylaşan Özdemir, "Mücadele içinde edinilmiş kimi kazanımlar elbette ki birer mevzidir. Ama bizler makam ve mevki için mücadele etmiyoruz. HDP makam mevki yeri değil bir düşünce partisidir. Burada Sabri Özdemir adı önemli değildir. Önemli olan insan hak ve özgürlüklerin kazanmasıdır. Halkımız da bunun bilincinde bu parti ile birlikte mücadele ediyor. Ben Batman halkının desteğine ve arkadaşlarımızın emeğine çok teşekkür ediyorum. Yeni adayımızı halkımız ile birlikte destekleyerek HDP'nin kazanması için mücadeleye devam edeceğiz ve mutlaka biz kazanacağız" dedi.


MA
Editör: Haber Merkezi