HABER MERKEZİ - Kadınların büyük mücadeleler verdiği alanlardan biri olan adliyelerde bu hafta en az 11 dava takip edilecek.

JINNEWS'in haberine göre; Kadınlar, pandemi koşullarına rağmen erkek-devlet şiddetine karşı mücadelelerini her alanda sürdürüyor. Bu alanlardan biri de adliyeler. Şiddetinin meşrulaştırıldığı, kadın mücadelesinin ise yargılanmak istendiği adliyeleri terk etmeyen kadınlar, bu hafta da birçok davanın takipçisi.

Bu hafta görülecek davalardan bazıları şöyle:

24 Mayıs: Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde taksi şoförlüğü yapan Aziz Kürpe’nin geçtiğimiz yılın mayıs ayında taksi içinde iki çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan yargılandığı davanın 3’üncü duruşması, Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık Aziz Kürpe ve avukatı Aziz Karadeniz katılırken, çocukların avukatı mazeret sundu.

25 Mayıs: Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 2018 yılında bir okulda beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda okul müdür yardımcılığı yapan A.Ö.’nün bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakmasına ilişkin yargılandığı davanın duruşması Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

27 Mayıs: Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde 28 Mayıs 2020'de Gülnur Kocabaş'ı katleden Yusuf Akbulut’un “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın duruşması Manisa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

27 Mayıs: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 20 Kasım 2020 tarihinde başlatılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan gazeteci ve yazar Roza Metîna hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

27 Mayıs: Diyarbakır Yenişehir ilçesinde geçtiğimiz yıl Deniz Ketir’i katleden kardeşi Sezer Ketir ve azmettiricilerin yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

27 Mayıs: Adana’da 28 Nisan 2020 tarihinde 17 yaşındaki Ali El Hemdan’ı katleden polis F.K.’nin “kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

27 Mayıs: Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelenlere yönelik DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 33 kişi katledilmişti. Saldırıya ilişkin açılan davanın 19’uncu duruşması Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

27 Mayıs: Adil yargılanma talebi ile ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren yeğeni avukat Ebru Timtik’in durumuna dikkat çekmek için 29 Haziran 2020’de Üsküdar’daki Cumhurbaşkanlığı konutu önünde eylem yaptığı gerekçesiyle yargılanan Sultan Kaya ve Hasan Basri Yıldız’ın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

28 Mayıs: Ağrı'nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in katledilmesine ilişkin açılan davada verilen karar, bir süre önce Erzurum Bölge Mahkemesi tarafından bozulmuştu. Amca Yusuf Aydemir'e verilen müebbet hapis cezası ve 6 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması üzerine dava dosyası yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Davanın ilk duruşması Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

28 Mayıs: Adana’da iki çocuğa cinsel istismarda bulunan erkek hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "çocuğun cinsel istismarı" suçlamalarıyla açılan davanın 7’nci duruşması Adana Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne görülecek.

28 Mayıs: Ankara’da Aleyna Çakır’ın 3 Haziran 2020’deki şüpheli ölümünden önce Aleyna’nın evine zorla girmesine ilişkin, “tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal” suçlarından Ümitcan Uygun hakkında açılan davanın ikinci duruşması Ankara 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Editör: Haber Merkezi