ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; İklim değişiminin Türkiye’de olumsuz etkileri artarak devam ediyor. İklim değişiminin sonuçlarından olan yüksek sıcaklıklar sonucu bölgede yaşanan kuraklıktan çiftçiler olumsuz etkileniyor. Tarım ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Ağrı, Kars, Iğdır ve Erzurum’da yıl içinde yeterli yağışların olmaması ve yaz mevsimindeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle çiftçiler, arazilerindeki mahsullerde bekledikleri verimi alamadı. Tahıl ürünlerinde geçen yıla oranla bekledikleri verimi alamayan çiftçiler, sıkıntılı günler yaşıyor

Üretimde yüzde 65 düşüş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, bu yıl yağışların ilkbahar mevsiminde etkili olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Bu yıl Doğu Anadolu Bölgesi, yağışları alması gereken zamanda almadı. Bu sezonda Doğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık var. Üretimde bazı yerlerde yüzde 30-35, bazı bölgelerde ise yüzde 60-65 oranında düşüş var” dedi.









Kuraklık raporları

Mevsim dışında etkili olan sağanak ile dolunun da tarım arazilerine zarar verdiğini ve bu durumun verimliliği düşürdüğünü anlatan Ertaş, tuttukları raporlara göre en çok kuraklığın Ağrı bölgesinde yaşandığını dile getirdi. Ağrı ve ilçelerinde yüzde 60-65 oranında tahılda kuraklık nedeniyle kayıp yaşandığını aktaran Ertaş, “Iğdır’da kuraklıkla ilgili elimize gelen belgeler var, Kars’ın farklı ilçelerinde, Ağrı’da ve Erzurum’un Hınıs bölgesinden gelen kuraklıkla ilgili raporlar var” ifadelerini kullandı ( YENİ YAŞAM GAZETESİ )
Editör: Haber Merkezi