HABER MERKEZİ- AİHM Büyük Dairesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Büyük Dairesi, 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı. Mahkeme Demirtaş hakkında tahliye kararı verdi.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, mahkemenin verdiği kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Av. Karaman, #DemirtaşİçinÖzgürlük etiketi ile şu paylaşımları yaptı: “Aihm Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.

Aihm Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

AİHM, 20 Kasım 2018 tarihli kararında Demirtaş'ın tutuklanmasında hak ihlali tespit etmiş ve Demirtaş'ın serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Kararın ardından 4 Aralık 2018 tarihinde, Demirtaş'a 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasından verilen hapis cezası onanmış, böylece AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği karar da hükümsüz kalmıştı.

Kararı Demirtaş'a iletmek için Edirne'de bulunan avukatları, yarın HDP EŞ Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da katılımıyla HDP İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı yapacak. 

İSTANBUL - AİHM Büyük Dairesi tarafından hakkında tahliye kararı verilen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu karar ile bizi içeri atanların siyasi kumpas kuracak kadar ağır suçlar işledikleri kesinleşmiş oldu” açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, hakkında tahliye kararı vermesine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

‘SUÇLARI KESİNLEŞMİŞ OLDU’

Demirtaş’ın açıklaması şu şekilde:  “15 ay önce Strasbourg'da, AİHM Büyük Dairede 17 farklı ülkenin yargıçları önünde yapılan açık duruşmada, AKP hükümeti ve benim yasal temsilcilerim tüm iddia, delil ve savunmalarını ortaya koydular. AKP hükümetini Almanya'dan bir hukukçu temsil ederken, beni tümüyle Türkiyeli bir heyet savundu. Bu duruşmanın kararı nihayet bugün açıklandı. Kararın teknik, hukuki detaylarını avukatlarım daha sonra tek tek izah edeceklerdir. Ancak kesin olan şudur ki, altı yıldır benim ve arkadaşlarım hakkında yürütülen sözde yargı faaliyetlerinin tamamının siyasi amaçlı olduğu, hukuki olmadığı, bizim suçsuz olduğumuz, bizi içeri atanların ise bize karşı siyasi kumpas kuracak kadar ağır suçlar işledikleri kesinleşmiş oldu.

ADALET SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜR

Kararın, Türkiye'de hukuk ve adalet sisteminin bizzat hükümet eliyle çökertildiğinin göstergesi olduğunu belirten Demirtaş, açıklamanın devamında şunları ifade etti: “Dört yıldır hukuk dışı bir şekilde siyasi rehine olarak içeride tutulmama rağmen bu karar beni sevindirmemiş, mutlu etmemiştir. Aksine üzgünüm. Bu karardan dolayı gerçekten üzgünüm. Çünkü ortadan kaldırılan demokrasinin, yok edilen hukukun ve adaletin faturasını sadece ben ödemiyorum, 83 milyon yurttaşımız en ağır şekilde ödüyor. Zevk, sefa ve şatafatla yaşamaya devam eden bir milyon kişiyi bilerek saymıyorum. İşsizlik, açlık, yoksulluk nedeniyle canlarına kıyan insanlar adına üzgünüm. Çöpten veya pazar artıklarından beslenmek zorunda kalan yüz binlerce kardeşim adına üzgünüm. Üzgünüm çünkü milyonlarca çiftçi, esnaf, sanayici iflas etmiş durumda. On milyonlarca işsiz adına, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verenler adına üzgünüm. Demokrasi ve barışın yokluğundan nefessiz kalanlar adına, ülkesini terk etmek zorunda bırakılanlar adına çok üzgünüm.”

( MA)

Editör: Haber Merkezi