ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 'Gerçekten bu ülkede barışın kalıcı hale gelmesi için çaba gösteren bir insandı.'



Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, kendisini kaybetmesinin acısı içerisinde olduklarını dile getirdiği  Dengir Mir Mehmet Fırat için “Dengir, bu ülkede barışın kalıcı hale gelmesi için çaba gösteren bir insandı” ifadelerini kullandı.

HDP’nin Mersin eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bir süredir tedavi gördüğü Ankara Bayındır Hastanesi’nde bu sabaha karşı yaşamını yitirdi. 76 yaşındaki Fırat, uzun süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Fırat’ın cenazesi bugün Ahmet Hamdi Akseki Cami’nde kılınacak ikindi namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.

İLGİLİ HABER



HDP'li Dengir Mir Fırat hayatını kaybetti



HDP'li Dengir Mir Fırat hayatını kaybetti

HDP İstanbul İl Örgütü, partinin eski Mersin milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın bu sabaha karşı hayatını kaybettiğini duyurdu.





ERDOĞAN’IN KÜRTLERLE İLGİLİ İFADELERİ İSTİFA SÜRECİNİ BAŞLATTI

Fırat, AKP’nin kurucuları arasında yer almıştı. AKP’de Merkez Yürütme Kurulu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde görev yapan Fırat, 2008 yılında AKP’den istifa etti. Fırat, ilerleyen yıllarda istifasının gerekçesini şöyle anlatmıştı: “Bugüne kadar AKP üyeliğim devam ettiği için siyasi etiğe uyarak bazı gerçekleri ifadeden hep kaçınmıştım. Ancak bugünkü şartlardan dolayı bu manevi sorumluluğun ağır vebali olduğu kanısına vardım. Bu nedenle, daha sonra detaylı gerekçesini açıklamak üzere, kurucuları arasında bulunduğum AK Parti üyeliğinden istifa ediyorum."

Fırat, 2014 yılında verdiği bir röportajda ise, istifa sürecinin 2008 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan duyduğu, “Kürtlerin devleti mi var ki dili olsun!” sözleriyle başladığını ifade etmişti.

AKP’den istifa edip HDP’ye katılan Fırat, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde Mersin Milletvekili olarak seçildi.

‘BÖYE BİR DÖNEMDE FIRAT'I KAYBETMEK ACI OLDU’

Onu uzun yıllardır tanıyan ve birlikte çalışan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, yaşamını yitiren Fırat’ın ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diledi.

Türk, yaşadıkları bu kayıp için “Barışçıl yöntemlerle sorunların çözümü için diyalog ortamını oluşturabilen siyasetçilere ihtiyaç duyulan böyle bir dönemde Fırat’ı  kaybetmek çok acı verici oldu” ifadelerini kullandı.

Fırat’ı daha HDP’ye katılmadan önce tanıdığını ve arkadaşı olduğunu dile getiren Türk, şunları söyledi: “Gerçekten bu ülkede barışın kalıcı hale gelmesi için çaba gösteren bir insandı. Sorunların diyalog ile çözülmesi konusunda her zaman yapıcı bir rol oynamıştır. Tabi ki ölüm kaçınılmaz, ama bu çok acı çektiği bir dönemde gereçten zor bir hastalığa yakalandı. Dengir Bey, Kürt kimliği ile de her zaman tanınan, bilinen ve demokratik süreç içerisinde sorunların çözümü konusunda zaman zaman  diyaloglar oluşturan bir arkadaşımızdı.  Elbette ki ölümü bizler açısında sarsıcı oldu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Dengir, siyasi duruşuyla inandığı şeyleri ifade etmekten çekinmeyen ama akılla, mantıkla hareket eden bir siyasetçi arkadaşımız, yoldaşımızdı. Bu ülkenin Dengir gibi insanlara ihtiyacı var.” (Mezopotamya Ajansı)

Editör: Haber Merkezi