ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP’li tutuklu belediye başkanları ve yöneticilerin, özellikle ailelerinin ikametlerinden uzak cezaevlerine gönderilmesi yeni mağduriyetlere neden olduğu gerekçesiyle tepki çekti.

Cumhuriyet'en Zehra Özdilek'in haberine göre; Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın avukatı Mehmet Emin Aktar müvekkillerinin ailerinden uzak cezaevilerine verilmesinin bilinçli olarak yapılan “tecrit uygulaması” olduğunu söyledi. Aktar, “Bir hükümet politikasıdır. Kulp Belediye Eşbaşkanı Fatma Ay ile görüştüm. Ay’ın ailesi önceki hafta ziyarete giderken Siverek’te kaza geçirmiş. Kendilerine bir şey olmadı ama araçları pert oldu. Bu haftaya araç olmadığı için görüşmeye gidemediler” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ı minibüsle ziyarete giden ailesinin, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde kaza geçirmesinin ardından tutuklu ve hükümlülerin ailelerinden uzak cezaevlerine gönderilmeleri yeniden gündeme geldi. Gazetemize mektup gönderen çoğu hükümlü ve tutuklu da ailelerinin kilometrelerce yollardan kendilerini görmeye gelirken eziyet çektiklerini ve taleplerine karşın yakın cezaevlerine sevklerinin yapılmadığını çoğu kez dile getirmişlerdi.

RİNG ARACIYLA UZUN YOLCULUK


Demirtaş, Kışanak ve Mızraklı’yla beraber birçok partilinin avukatı olan Mehmet Emin Aktar, iktidarın “siyasi operasyonla tutuklattığı” kişileri ayrıca mağdur etmeyi amaçladığını belirterek ikinci kez cezalandırma yoluna gittiğini söyledi. Tutukluların ring aracıyla uzun bir yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını, bu durumun “işkenceye dönüştüğünü” belirten Aktar, “Mahkemeye ulaşım hakları da engelleniyor. SEGBİS ile savunmaları alınmak isteniyor. Böylelikle mahkemede yüz yüzelik ilkesi doğrultusunda yargılama yapılması ortadan kalkıyor. Avukatlarıyla sık sık görüşme şansları ortadan kalkıyor. Çünkü tutuklamanın yapıldığı il ile kaldıkları yer birbirinden çok farklı. Aileleriyle de bu şeklide görüşmeleri kısıtlanıyor. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Sonuçta tutukladığınız kişi hakkında bir hüküm olmadığı sürece masumdur. Bu ayrı bir cezalandırmadır ve hukuka aykırıdır” dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ ÖFKELİ VE ÜZGÜN


Başak Demirtaş, anne ve babasının geçirdiği trafik kazasından dolayı eşi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öfkeli ve üzgün olduğunu söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Başak Demirtaş, “Selahattin ile dün (önceki gün) görüştük. Bütün olanlardan dolayı çok öfkeli ve üzgündü. Her şeye rağmen dışarıya umut ve moral yüklü selamlarını gönderdi. Binlerce ailenin kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edecek imkânı yok. Yıllardır çocuklarını göremeyen yaşlı anne babalar var. Bu yol eziyetinin son bulması için siyasetçilerin ve tüm kamuoyunun duyarlı olmasını bekliyoruz” diye yazdı.
Editör: Haber Merkezi