DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; İmzaladığı barış bildirisi nedeniyle hakkında açılan dava süren "Barış Akademisyeni" Tahsin Söğüt, AYM’nin kararına karşı bildiri yayınlayanların savaştan yana olduklarını belirterek “Barış konusunda ısrarcı olacağız” dedi.


MA'nın haberine göre; Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve yargılanması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri "Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü" etkinliğinin 188'incisini gerçekleştirdi. Etkinlikte, "Em te ji bir nakin/Seni Unutmayacağız" yazılı pankart açıldı. Etkinliğe, Dicle Üniversitesi’nden ihraç edilen Barış Akademisyenleri,  Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın’ın yanı sıra birçok avukat katıldı. Ekinlikte konuşan Cihan Aydın, Elçi’nin soruşturma dosyasıyla ilgili olarak hiçbir değişikliğin olmadığını bir takım taleplerinin kabul edilmesini beklediklerini kaydetti.


Borunun her haftanın önemli insan hakları gelişmesinin dile getirilmesi amacıyla eylemde kurduğu Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nün bu haftaki konusu "Barış Akademisyenleri" oldu.


ÜNİVERSİTELER ÖN AÇICI OLMALIDIR


Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış Akademisyenlerinin hakkında verdiği karara karşı yerel mahkemelerin gönülsüzlüğüne dikkat çeken Aydın, "Yoğun bir hak ihlali yaşandı. Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla da olsa bir karar verdi. Barış Akademisyenlerine yönelik bu tutumun ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye açısından son derece önemli bir karar. Anayasa Mahkemesi'nin tespitine katılıyoruz. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları konusunda da mahkemelerin gönülsüzlüğü var. Bazı akademik çevrelerinden Anayasa Mahkemesi kararına karşı bir eleştiri yayınlandı. Eleştiri ve ifade özgürlüğü hakkına sözümüz yok, ama akademi ve üniversitelerin temel hak ve özgürlükler konusunda hükümete ve sivil topluma ön açıcı bazı adımlar atması gerekirken, bunu köstekleyen, yeren açıklamaları kabul edilemez. Bu kervana Dicle Üniversitesi katılmış. Kabul etmiyoruz son derece komik bir açıklama. Üniversitelerin görevi birilerine, hükümete iktidara şakşakçılık yapmak değildir. Tam tersine insan hakları konusunda ve bilimsel meselelerde ön açıcı işler ve faaliyetler yapmaktır" diye konuştu.


Aydın, Anayasa Mahkemesinin kararını "Türkiye’nin demokrasisi, temel hak ve özgürlükleri açısından yerinde ve doğru bir karar" olarak değerlendirdi.


‘BARIŞTA ISRARCI OLACAĞIZ’


Dicle Üniversitesi’nden ihraç edilen Barış Akademisyeni Tahsin Söğüt ise "Adını evrensellikten alan üniversitenin yöneticileri maalesef Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı çıkarak hata kınama bildirisi yayınlayarak barıştan yana olmadığını savaştan yana olduğunu bildirmiştir. Bizler sadece işimizi ve soruşturmalar geçirerek zamanımızı verdik fakat sayın Tahir Elçi’nin hayatına mal oldu. Kendisiyle ortaklaştığımız bu anlamlı günde kendisini saygıyla anıyoruz. Bundan sonra da barış konusunda ısrarcı olacağımızı belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.


Açıklama, yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.
Editör: Haber Merkezi