BODRUM- Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, yangınlarda etkilenen Muğla’nın Milas ve Bodrum Belediye başkanlarını ziyaret etti. Ziyarette Akdeniz’e EMEP MYK Üyesi Gürsoy Turan, GYK Üyesi Deniz İpek, EMEP Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç ve il yöneticileri eşlik etti.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Milas ve Bodrum ziyaretlerinde yerel inisiyatifin önemine dikkat çekti. "Bilgiler şeffaf olmalı, basına açık olmalı. Burası gerçekten inşaat bölgeleri olacak mı? Maden sahaları genişleyecek mi? Bu konularda çok ciddi endişelerimiz var" diyen Akdeniz, yangınlardan sonraki sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile görüşen Akdeniz, ziyarette dayanışma kampanyalarının devam ettiğini belirtti. Yardımların ulaştırılmasında bir karışıklık da olabildiği ihtimaline değinen Akdeniz, “Biraz daha kontrollü yapmakta fayda var. Milas’ta halkın seçtiği bir belediye başkanı olarak sizin şahsınızda bütün Milas halkına köylerine geçmiş olsun diyorum. Bu mesajımızı getirmek istedim" dedi.

“BÜTÜN BİRİKİMLER NEOLİBERAL POLİTİKALARLA TASFİYE EDİLDİ”

Yanan ormanların sadece Milas’ın değil büyün Türkiye’nin akciğeri olduğunu ifade eden Akdeniz, “Ciğerlerimiz yandı. Böcekler, arılar, ormanlar yandı. Bir yas havası da var kolay değildir bu ağaçların kaybı. İnsan kaybı kadar önem veriyoruz, aynı duyguları taşıyoruz. Özellikle üzerinde durduğumuz konulardan biri şu; yangınların önlenebilir olması lazım. Önlenebilir ama Türk Hava Kurumu’nun başına gelenler ortada. Yağma, talan politikaları ortada, sizler de biliyorsunuz. Cumhuriyet döneminde, eksik ya da fazla, eleştirelim ya da eleştirmeyelim belli birikimler vardı. Bu birikimler çok hızlı bir biçimde neoliberal politikalarla tasfiye edildi. Son 20 yılda AKP döneminde de süratle yapıldı bunlar. Deprem, sel, yangınlarda ülkemiz korunaksız, savunmasız hale geldi. Biz bunu Kastamonu, Bartın’da da görüyoruz. Depremlerde de görüyoruz. Bugün 17 Ağustos depreminin yıldönümü. Hani ders çıkaracaktık! Yeniden yeniden aynı şeyleri yaşıyoruz” diye konuştu.

Ercüment Akdeniz (ortada)

Emek Partisi'nin Milas Belediyesi ziyareti | Fotoğraf: Evrensel

“RANT KAPISINA DÖNMEMESİ İÇİN YEREL İNİSİYATİFLERLE EL BİRLİĞİ YAPMAK GEREKİYOR”

Akdeniz pandeminin de yangınların, sellerin, afetlerin de bir doğa olayı olarak görülebileceğini fakat bu meselenin kendisine çıkar amaçlı baktığınızda bunun başka bir boyuta geçtiğini söyledi. Akdeniz pandemide ilaç tekellerinin bu işin fırsatçılığını yaptığını belirterek şunları söyledi; “Bu bölgede de beşli çete dediğimiz Limak benzeri başka şirketler adeta talan ediyorlar. Yangınları kim çıkarttı? Şu çıkarttı, bu çıkarttı diyemiyoruz ama inşaat tekellerinin, enerji şirketlerinin, maden şirketlerinin el ovuşturduklarını biliyoruz. Bir şekilde onlara alan açıldı. Dolayısıyla geldiğimiz şu kritik aşamada bu yanan bölgelerin bilgisinin şeffaf olması gerekir. Basına açık olması gerekir. Gazeteci arkadaşlarımızdan duyumlar alıyoruz. Giremiyorlar bölgelere, durduruluyorlar. Bir takım garip arabalar, plakalar... Dolayısıyla burası gerçekten inşaat bölgeleri olacak mı? Maden sahaları genişleyecek mi? Bu konularda çok ciddi endişelerimiz var. Bu konuda yerel inisiyatifin de önemi büyük. Sizin çabanızı da takdir ediyoruz. Yerel inisiyatifin, bizim de merkezi çabalarımızla bunun bir rant kapısına dönmemesi için el birliğiyle bu tedbirleri şeffaf hale getirmemiz gerekiyor.”

Afet bölgesi ilan edilsin derken, ormanlık bölgelere de bunun uygulanması gerektiğinin altını çizen Akdeniz, “Bütün kentte bunu yapmayabilirsiniz ama yara alan yerlere bunu yapmanız lazım. Bartın, Kastamonu afet bölgesi ilan edildi o iyi oldu. Buraların da o kapsamda olması gerekiyor. Ben işçi arkadaşların, belediye işçileri olsun, itfaiye emekçileri olsun, orman işçileri olsun çabası, işçi sınıfı canımız ciğerimiz, onların çabasını da takdir ediyorum. Onları da sizin şahsınızda takdir ediyorum.”

“DEVLETİN YANGINLAR İÇİN PLANI OLMALI”

Ziyarette konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, hasat tespit çalışmalarına başladıklarını ve şu ana kadar 11 mahallede 40 civarında evin yangından zarar gördüğünü aktardı. Köylülerin geçi kaynaklarının yandığını ifade eden Tokat, köylerin ekonomik durumunu yeniden düzeltmesi için çalışmalar yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Havadan söndürmenin yetersiz kaldığını sadece Kemerköy termik santraline yaklaştığı zaman iki uçak dört helikopterin alana geldiğini anlatan Tokat, “Yangınların neden çıktığına bakmak lazım ama asıl olan devletin elinde yangın söndürme planın olmasıdır. Aynı termik santralin yandığı zamandaki gibi bir planının her zaman hazırda olması gerek. Bölgemiz başta yangınlar sonra da maden ruhsatlarından dolayı ormanlarını kaybediyor. Bu sürece dur diyemezsek çok yakın zamanda ormanlarımız kalmayacak” dedi.

“TOPLANAN VERGİLER NEREDE? 128 MİLYAR DOLAR NEREDE?”

Emek Partisi yöneticileri, Bodrum Belediyesini ziyareti, Ercüment Akdeniz (sağdan ikinci)

Emek Partisi'nin Bodrum Belediyesi ziyareti | Fotoğraf: Evrensel

Bodrum Belediyesi ziyaretinde Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüşen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Genel Yönetim Kurulu olarak yerinde gözlem, ziyaret ve rapor oluşturma çalışmaları olduğunu aktardı. Antalya Manavgat’ta rapor basın ve kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Akdeniz, “Yanan bizim akciğerlerimiz, lokal bir sorun değil bu. Bodrum da bizim gözümüz. Can kaybının olmaması sevindirici ama yanan ağaçlar, böcekler, kuşlar hepimizin canını yaktı. Bunun telafisi yok. Yolda gelirken şunu gördük; devasa oteller var. Bunlar bir kısmı daha önce çete-mafya düzeni, çökme bunlarla anılan oteller. Sabotaj olup olmaması önemli bir bilgi fakat her halükarda inşaat tekelleri, turizm baronları el ovuşturuyorlar, yanı sıra maden, taş ocağı şirketleri el ovuşturdu. Cansiperane savunmayı biz onlardan göremedik, imkanları olmasına rağmen. Bunu tüm Türkiye gördü” diye konuştu.

Reklam

17 Ağustos depreminin üzerinden 22 yıl geçtiğini hatırlatan Akdeniz, Batı Karadeniz’de bir heyet oluşturdukların onların da Kastamonu, Bartın illerini gezdiğini söyledi. 22 yıldır ders alınmadığının altını çizen Akdeniz, “Hepimiz bunu gördük. THK’nin başına gelenleri gördük. Toplanan vergiler nerede, 128 milyar dolar nerede? Uçan saraylar varken yangın söndürme uçaklarımız yok, ya da rafa kaldırılmış. Bunlar bu zamanda sorulacak sorular. Bu Özal döneminden beri neoliberal politikaların hem yerel hem merkezi düzeyde ülkeyi ne hale getirdiklerinin resmidir. Tablo buyken Erdoğan’ın ve beraberindeki iktidar sözcülerinin, bakanların belediyeleri suçlaması çok sarsıcı, dramatik bir tablodur aslında” ifadelerini kullandı.

“TEK ADAM YÖNETİMİNDEN KURTULMAK SADECE HALKIN DEĞİL DOĞANIN VE DİĞER CANLILARIN DA İHTİYACI”

Tek adam iktidarından kurtulmanın halkın yanı sıra doğanın ve diğer canlıların da ihtiyacı olduğunu vurgulayan Akdeniz, “Bizim elbirliğiyle bu tek adam yönetim anlayışından bir an önce kurtulmamızın ne kadar aciliyet taşıdığını ortaya koyan bir manzaradır. Buna sadece insanlarımızın halkımızın değil doğanın ve canlıların da ihtiyacı var. Artık bu bir yaşam sorunu haline geldi” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, Milas Bodrum arasında 17 bin hektar alanın yandığını söyledi. Yangınların neden çıktığının resmi olarak daha açıklanmadığını ancak iklim krizinin etkilerinden kaynaklı olabileceğini ifade eden Aras, her şeye rağmen yangınların önlenebilir olduğunu dile getirdi.

Kalanları ormanları korumak için çalışmalar başlattıklarını anlatan Aras, “Yangınlardan dolayı sevinenler olacaktır ama buna fırsat vermeyeceğiz, buna karşı mücadele ediyoruz. 56 risk alanı belirledik oralarda acil müdahale alanları kurmaya başladık” dedi.

Belediye olarak doğanın ve çevrenin talanına karşı açılan davalarda kamu adına taraf olduklarını söyleyen Aras, “Yanan yerler için maden sahaları, RES ya da turizm projeleri var mı diye bir çalışma yapıyoruz. Buraların imara açılmasına izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Emek Partisi yöneticileri, Bodrum Belediyesini ziyaret ettikten sonra fotoğraf çektirdi, Ercüment Akdeniz (sağdan altıncı)

Emek Partisi'nin Bodrum Belediyesi ziyareti | Haber-Fotoğraf: Evrensel

Editör: Haber Merkezi