ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, AİHM’in HDP önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararına uyulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Cemil Çiçek, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği "derhal tahliye edilmeli" kararı ile CHP’li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği "yeniden yargılanmalı" kararlarına ilişkin, "AİHM ve AYM kararlarına uyulmalı" dedi.

PARTİ KAPATMALAR 

HDP'nin kapatılmasına dair tartışmalara da değinen Çiçek, "Parti kapatmayı zorlaştırıcı adımların bir kısmı bizden önceki hükümet döneminde de atıldı. Burada hukuki bir konuyu konuşuyorsak, bunu hukukla konuşmak lazım. Her konuyu siyaseten konuşuyoruz biz. Partilerimizin de bir sorumluluğu yok mu? Milletvekili olurken Anayasa'ya uygun davranacağıma diyerek yemin ediyoruz. Bir parti neleri yaparsa kapatma davasına haiz olur? Buna bakmak lazım. Kimsenin devleti de parlamentoyu da hukuku da emrivakide bırakmaması lazım. Parti kapatmalar doğru bir şey değil ama bu da ‘ben köpeksiz köye düştüm değneksiz gezerim’ şeklinde olmamalı. Partiler de sorumlu davranmalı" şeklinde konuştu.

KOBANÊ SORUŞTURMASI

HDP'ye yönelik “Kobanê soruşturması” kapsamında büyük bir operasyona imza atan savcı İrfan Fidan’a ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çiçek, devamla şunları söyledi: “Çok derli toplu bir makale yayınlandı bu konuyla alakalı. O makaleyi okuyup oradan bu olaya bakmak var, bir de tümüyle eleştiren taraftan bu olaya bakmak var. Orada, ‘Cumhurbaşkanı'nın yaptığının Anayasa'ya aykırılığı yoktur, aday olmasının da aykırılığı yoktur’ diyor. Keşke sayın Fidan bu dönem aday olmasaydı. Belki bu tartışmayı yapmazdık.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi