VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 15 Temmuz 2016 ‘Darbe Kalkışmasının’ ardından yaşananlarla beraber merkezi hükümet, muhaliflerine dönük birçok alanda başlattığı krimalize etme sindirme politikaları çerçevesinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de 102 belediyesinin 6 tanesi hariç tüm belediyelerine kayyum atayarak belediye başkanlarını tutuklamıştı.

Haber Salih Sertkal

Kayyum atanan ve belediye eş başkanı tutuklanan belediyelerden biri de HDP’nin kazandığı üç büyükşehir belediyesinden biri olan Van Büyükşehir Belediyesi’ydi.

17 Kasım 2016 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi’ne dönemin Van Valisi İbrahim Taşyapan kayyum olarak atanmış; Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Kayyum atanan tüm belediyelerde olduğu gibi Van Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyum atamanın gerekçelendirilmesi üzerine yürütülen soruşturmalar kapsamında ‘suç’ olarak isnat edilen ve ‘Örgüt üyeliğine’ bağlanan suçlardan biri de Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nin Van’ın Çatak ilçesine yaptığı köprü oldu.

HALK TALEP ETMİŞ BELEDİYE DE YAPMIŞTI !

Çatak ilçesine bağlı Körüklü Köyü’nün olduğu alanda bölge halkının yoğun yazılı talepleri doğrultusunda yeni bir köprü yapmaya karar verdi. Yaz aylarında söz konusu bölgeye giderek hayvancılık yapan köylüler ve özellikle de berivanların da yoğun kullandığı alana Van Büyükşehir Belediyesi tarafından önceden de Van Özeli İdaresi tarafından yapılan fakat kullanılamaz durumda olan köprünün yanına yeni bir köprü yaptı.

KAYA’ya ‘SUÇ’ OLARAK İSNAT EDİLEN KÖPRÜDEN KAYYUM 6 ADET YAPIYOR !

Köprünün yapımı esnasında ve bitiminin ardından herhangi bir soruşturma yürütülmezken; belediyeye kayyum atanmasının ertesisinde bir gazete köpürüne dayandırılarak dava açıldı. O dönem yapılan köprü, kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya’ya suç olarak isnat edilirken, şuanda da kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi eliyle aynı ilçeye 6 adet yeni köprü yapılıyor.

Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘ Yol açma, genişletme ve asfaltlama çalışmaları ‘ kapsamında Çatak ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Sırmalı, Dokuzdam, Konalga, Narlı, Sugeldi mahallelerinde 6 adet köprü inşasına başladıkları yerel ve ulusal medya organlarının manşetlerinden vererek duyurusunu tüm ülkeye yaptı.

‘EŞEĞİ KAYBETTİRİP SONRADAN BULDURMA MESELESİ’

Söz konusu davaya ve sonrasında kayyum tarafından aynı ilçeye 6 yeni köprünün yapılmasını Van Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kaya’nın avukatı Sabahattin Kaya’ya sorduk.

Müvekkiline ilişkin, halkın talebi karşılığında köprü yaptığı için dönemin savcıları tarafından ‘Örgüte üye olma’ iddialarıyla iddianameler hazırlanarak müvekkilinin yargılanmasının traji-komik bir durum olduğunu belirten Avukat Sabahattin Kaya “ Hukukun tamamen siyasetçiler tarafından angaje edildiği bir dönem yaşıyoruz. Hukuk bir nevi iktidarın sopası, yaptığı hukuksuzlukları gerekçelendirmenin aracı olarak kullanılmaktadır. Halkın büyük bir tercihiyle seçimle göreve gelen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı tutuklayarak yerine kayyum atayanlar, kendi hukuksuzluklarını gerekçelendirmek için köprü yapımını ‘örgüt üyeliğine’ bağlamaları abesle iştigaldir. Söz konusu köprü zaten doksanlı yıllarda dönemin İl Özel İdaresi tarafından yapılmıştı. Belediye de aynı yere mevcut köprünün yıkılma riski ve kullanılamaz halde olduğu için halktan gelen talepler doğrultusunda aynı yere yeni bir köprü yapmıştır. Köprünün suç olarak addedilmesi, bir dönem FETÖ basının önceden yapılacak operasyonların zeminin hazırlama adına algı yaratmak kaygısıyla yapılan bir algı operasyonudur. Köprü yapımı kayyum atamanın gerekçesi haline getirildi. Bu algıyı oluşturarak kayyum atamayı meşrulaştırmak istediler. Şuan kayyumun yönettiği aynı belediye tarafından aynı ilçeye bir değil 6 adet yeni köprünün yapılıyor olması olayı zaten o dönem müvekkilime yöneltilen suçlamaları boşa çıkarmaktadır. Hukukun ve mevcut iktidarın durumun özeti tam da Nasrettin Hoca’nı ‘Eşeği kaybettirip buldurma ‘ meselesidir “ diye ifade etti.

Editör: Haber Merkezi