DERSİM-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ Erzincan İdari Mahkemesi, Akpazar Belde Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi’nin görevden alınmasına karşı açılan davada, İçişleri Bakanlığı’nın “Valiliğin görüşünü esas aldık” savunmasıyla “yürütmenin durdurulması” talebini reddetti.
MA'nın haberine göre; Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Peri) Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, İçişleri Bakanlığınca 13 Kasım 2019’da görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atandı. Çelebi, bunun üzerine  “Yürütmenin durdurulması ve iptali” talebiyle Erzincan İdari Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme davayı 4 Şubat’ta sonuçlandırarak kararı Çelebi’ye tebliğ etti. Mahkeme kararında, Belediye Başkanı Çelebi’nin, “isnat edilen suçlamaların belediye başkanı olmadığı geçmiş döneme ait soruşturmalar ve kovuşturmalardan kaynaklandığı, işlemin Anayasasının 127/4 ve 5393 sayılı Kanunun 47’nci maddesine göre tesis edildiği belirtilmişse de konu ve sebep unsuru yönünden sakat olduğu, seçilme hakkının özünü ortadan kaldırdığı, hukuka aykırı olarak tesis edildiği” şeklindeki dava gerekçesine yer verildi.


VALİLİĞİN 'UYGUN GÖRÜŞÜ' ÜZERİNE KARAR 


Açılan davaya savunma gönderen İçişleri Bakanlığı ise, davacı hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçundan Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü, “örgüt propagandası yapmak” suçundan Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada mahkumiyet kararı verildiği ve dosyanın istinaf aşamasında olduğunun bildirilmesi ve Tunceli Valiliği’nin uygun görüşü üzerine Anayasa’nın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 47’nci maddesi gereği dava konusu işlemin tesis edildiğini ileri sürdü. Görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için halihazırda devam eden bir hizmetle doğrudan ilgili olduğu, davacı hakkında devam eden soruşturma ve kavuşturmaların davacının seçilme ve kamu görevinde bulunma yeterliliğini etkileyecek nitelikte olduğunu savunan bakanlık, davanın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürerek reddedilmesini istedi.


MAHKEME TALEBİ REDDETTİ


Erzincan İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddettiği kararda, şu ifadelere yer verildi: “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesinin 2’nci fıkrasında idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hükme bağlanmıştır. Dosyanın incelenmesinden, olayda yukarda anılan kanun hükmünde öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine, tebligatın tamamlanmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 4 Şubat 2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”


RET KARARI HUKUKSUZ 


İdare Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Akpazar Belde Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, hukuki mücadelelerinin süreceğini belirtti. Çelebi, “Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararın durdurulması talebimizi reddetti. Temel dayanak da hakkımda devam eden soruşturmalar olması ve Tunceli Valiliği’nden alınan görüştür. Burada bir hukuksuzluk olduğu görülüyor. 3 yıl önce hakkımda ‘örgüt propagandası’ yaptığım gerekçesiyle bir karar var, istinaf mahkemesinde duruyor. İki yıl geçmesine rağmen bir gelişme yok. İçişleri Bakanlığı’nın buna dayanarak beni görevimden uzaklaştırması hukuksuzluktur” ifadelerini kullandı.


MAHKEMEYE BAŞVURU 


Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstinaf Mahkemesi’ndeki dosyanın aynısını kopyala yapıştır yaparak hakkında yeni bir soruşturma açtığını ifade eden Çelebi, “Hakkımda hiçbir mahkumiyet kararı olmamasına rağmen görevime devam edemiyorum.  İçişleri Bakanlığı, Ocak ayında yaptığı durum değerlendirmesinde yine aynı gerekçelere dayandırarak görevimden uzaklaştırmanın iki ay daha uzatılması kararını bana tebliğ etmişti. Mart ortasında yine bir değerlendirme yapılacaktır. Bu hukuksuzluğu dikkate alarak Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuru yapacağız. Hukuksal mücadelemizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar sürdüreceğiz” dedi.


MA / Ayşe Sürme
Editör: Haber Merkezi