AKP’nin ‘Hayaldi, gerçek oldu’ sloganı seçime uyarlandı. İktidar batıda hayali seçmenler, bölgede ise seçmen kaydırma ile seçime hazırlanırken, Erdoğan ‘Asıl mağdur biziz’ dedi

Türkiye bir seçime daha sandık güvenliği ve hayali seçmen tartışmalarıyla yerel seçimlere gidiyor. YSK’nin seçmen listelerini askıya çıkarmasının ardından batıda birçok yerde AKP üyelerinin adreslerinde onlarca kişinin kaydının olduğu ortaya çıkarken, Kürt illerinde binlerce asker, polis, kamu görevlisi, korucunun kaydının şehir merkezlerine taşındığı ortaya çıktı. Birçok yurttaşın kaydının ise silindiği belirtiliyor. Seçmen listeleri şimdiden seçim güvenliğine gölge düşürürken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan asıl mağdurun kendileri olduğunu iddia etti.

Bir evde 40 seçmen

Yeni yaşam gazetenin haberine göre; YSK’nin seçmen listelerini askıya çıkarmasının ardından Üsküdar Bulgurlu’da AKP’li belediye meclis üyesi Süleyman Gedikoğlu’nun evinde 40 kişinin kayıtlı olduğu ortaya çıktı. AKP’li meclis üyesi İlyas Karayel’in Bulgurlu’da yaşadığı binadaki bir dairede 18 kişi saptandı. CHP, 5 bin 800 nüfuslu Niğde Ulukışla’da 5 bin 900 seçmen göründüğünü açıkladı. Birçok yerde benzer haberler gelmeye başladı. Batı illerinde birçok yerde bir dairede onlarca seçmenin kaydı olduğu ortaya çıktı. Kullanılmayan metruk binalarda bile seçmen kayıtlarının yapıldığı iddia ediliyor. CHP İstanbul İl Başkanlığı, YSK’nin yayınladığı seçmen listelerinde yaptığı incelemeler sonucunda İstanbul’un Adalar ilçesinde yaklaşık 500 hayali seçmen tespit ettiklerini belirtti. Raporda, Büyükada Nizam Mahallesi Albayrak Sokak’ta bulunan metruk bir binada 3 seçmen kaydı bulunduğu, aynı mahalledeki Çamlıbel Sokak’ta bulunan müstakil bir evin bahçe kapısında yer alan kapı numarasına kayıtlı 16 kişi olduğu ve evin ana giriş kapısından ayrı olan bahçe kapısına da numara verildiği ve bu adrese de 16 hayali seçmen kaydı yapıldığı gibi bilgiler yer aldı.

Sandığa asker gölgesi

Kürt illerinde ise seçmen kaydırma uygulaması dikkat çekiyor. Şırnak, seçmen kaydırma uygulamasının ilk görüldüğü kent. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde 32 bin 259 seçmen sayısı bulunan kent merkezinde, seçmen sayısının 5 bin 616’lık bir artışla 37 bin 875’e yükseldiği öğrenildi. 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaşanan bu yüksek artışın ise, Silopi ve Cizre ilçeleri ile çevre köylerde görevli olan kolluk kuvvetlerinin kayıtlarının merkeze alınmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Söz konusu artış içerisinde yer alan 3 bin 500’ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması da bunu doğrular nitelikte.

Seçmen ithalatı Şırnak’a bağlı

Uludere ve Beytüşşebap’ta da aynı uygulama görüldü. Her yıl dışarıya göç veren Beytüşşebap ilçesinde, askıya çıkan seçmen listelerine göre 6 ay içerisinde bin 398 yeni seçmen oluştu. Söz konusu yeni seçmenlerin büyük bir bölümünün nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması dikkat çekti. Uludere’de de 5 bin 201 olan seçmen sayısının kısa sürede 7 bin 163’e çıktığına dikkat çekti. Siirt’te ise 6 bin 488 seçmenin kaydının silindiği ortaya çıktı. Irak Başika Kampı’ndan bulunan askerlerin dahi Siirt’te kayıtları yapıldığı belirlendi. Urfa’nın Halfeti ilçesine de 23 ilden 3 bin 187 seçmen kaydırıldı. Skandal, listelerin askıya çıkması ile ortaya çıktı. Kaydırılan seçmen sayısının son seçimlerde HDP’nin AKP’ye attığı oy farkının biraz üstünde olması dikkat çekti. Hakkari Çukurca’da ise asker ve polis sayısı seçmen sayısını geçmiş durumda.

Aynı adreste 600 seçmen

HDP Batman Milletvekili ve eski YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki ise bu konuya dair yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: “YSK’ya bu tür adres taşımalarına dair başvuru yaptık. YSK başvurularımız ardından tüm ilçe seçim kurullarına şüpheli adres nakillerinin araştırılması için talimat verdiler. Biz aynı daire içerisinde 6 farklı soy isim olan 60 kişinin kayıt yaptığını tespit ettik. Hatta Siirt’te 700, 400, 600 seçmenin tek bir adrese kayıt yaptırdığını gördük. Gerçi orası için askeri personelin olduğu bölge dediler ama itirazlarımızı yapıyoruz. Henüz bir karar alınmış değil. Ama takipçisiyiz ve gerekli girişimleri yapıyoruz.”

Asıl mağdur AKP’ymiş

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asıl mağdurun kendileri olduğunu iddia etti. Erdoğan, “Asıl mağdur biziz, 504 bin AK Partilinin seçmen kaydını bulamadık” dedi. “AK Parti’nin 10 milyon 337 bin üyesinden 504 bininin seçmen kütüklerinde kaydını ne yazık ki bulamadık” dedi. 24 Haziran seçimlerine göre ilçe değiştiren 1,5 milyon seçmen bulunduğunu belirten Erdoğan, “Üstelik bunların 222 binden fazlası da bizim üyemiz. Öyleyse yakın markaja alacağız” ifadesini kullandı.

Soylu mu sandığı koruyacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 valiliğe gönderilen seçim tedbirleri genelgesi gönderdi. Buna göre, sosyal medya üzerinden “provokatif” paylaşımlara müdahalede bulunulacak, seçim sonuçlarını “manipüle” etme girişimlerine karşı gerekli tedbirler alınacak, Suriyeliler takibe alınacak. Genelgeye göre, İçişleri Bakan Yardımcısı başkanlığında, Bakanlık merkezinde, ülke çapında seçimle ilgili her türlü tedbiri gözden geçirmek, gelişmelerin anlık olarak takibini yapmak ve il valileri ile sürekli iletişim halinde bulunmak üzere “Seçim Koordinasyon Komisyonu” oluşturuldu. Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu, muhalefet tarafından sandık güvenliğine tehdit olarak görülüyor.
Editör: Haber Merkezi