FRANSA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Alınlarında -yaşlarına göre normalin üzerinde- çok sayıda ve derin çizgiler olan insanların kalp hastalıklarına bağlı olarak yaşamlarını yitirme olasılıklarının alınları kırışık olmayanlardan daha yüksek olduğu görüldü.

 

Cumhuriyet'in haberine göre; Yaş ilerledikçe ortaya çıkan alın çizgilerini pek sevmeyiz. Ancak yeni bir araştırma alındaki kırışıklıkların yalnızca yaşlılığın bir belirtisi olmadığını, olası kalp hastalıklarının da bir işareti olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma Fransa’da yapıldı. Ve alınlarında-yaşlarına göre normalin üzerinde sayılan-çok sayıda ve derin çizgiler olan insanların kalp hastalıklarına bağlı olarak yaşamlarını yitirme olasılıklarının alınları kırışık olmayanlardan daha yüksek olduğu görüldü.

Daha kolay yöntem

Araştırmacılar elde edilen bulguların başka çalışmalarla da doğrulanması durumunda, kalp hastalığı geçirme olasılığı yüksek olan insanların belirlenmesinde, alın çizgilerine bakmanın son derece kolay ve ucuz bir yöntem olarak yaşamımıza girebileceğine dikkat çekiyorlar.

Araştırmayı yürüten Toulouse Centre Hospitalier Universitaire’den Yolande Esquirol, “Kalp hastalıklarının önde gelen göstergelerden sayılan yüksek kolesterol ya da yüksek tansiyon gibi etmenleri gözle göremeyebilir, ya da fark etmeyebiliriz. Bu çalışmada kalp hastalığının bir göstergesi olarak alındaki kırışıklıkları inceledik, çünkü bu hem son derece basit hem de görülebilir bir yöntemdi. Bu yöntem kişinin yalnızca yüzüne bakarak sağlık durumunun alarm verip vermediğini anlamamıza ve herhangi bir çekince söz konusu olduğunda da bunu azaltmak yönünde birtakım önerilerde bulunmamıza olanak tanıyabilirdi” diyor.

Araştırma geçen ağustos ayında Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) Münih’teki yıllık toplantısı sırasında kamuoyunun dikkatine sunuldu. Ancak yine de bu bulgular alın çizgilerinin kalp hastalığının kesin bir göstergesi olduğu anlamına gelmiyor. Dahası, araştırmacılar kişinin alın çizgilerine bakmanın yüksek kan basıncı ve kolesterol düzeyleri gibi alışılagelmiş çekince unsurlarını değerlendirmenin yerini tutmayacağının, kişinin derin alın çizgilerine sahip olmasının yalnızca bir tehlike çanı niteliği taşıyabileceğinin de altını çiziyorlar. Esquirol, “Alındaki çizgiler aterosklerosis, bir başka deyişle damar sertliğinin bir göstergesi de olabilir,” diyor.

Bağlantının nedeni 

Alın çizgileri ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantının nedeni tam olarak bilinmiyor. Kaliforniya Üniversitesi kalp ve damar hastalıkları uzmanlarından Dr. Gregg Fonarow cildin erken yaşlanmasına yol açabilen kimi unsurların atardamarlarda da erken yaşlanmaya neden olabileceğini belirtiyor.
Daha önce yapılan kimi araştırmalar da-aralarında erkek tipi saç dökülmesi, kulak memesi kırışıklıkları ve ksantelazma (derinin altında biriken kolesterol kırıntıları) gibi durumların yer aldığı- birtakım başka gözle görülebilen özelliklerle, kalp hastalıkları olasılığı arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktaydı.

Bu son araştırmada, çalışmanın başlatıldığı tarihte yaşları 32, 42, 52 ve 62 olan 3 bin 200’ü aşkın Fransız yetişkinle ilgili veriler incelendi. Uzmanlar katılımcıları alın çizgilerinin sayı ve derinliklerine göre değerlendirdiler. Bu değerlendirmede sıfır puan alın çizgisinin hiç olmadığı anlamına gelirken, 3 puan “çok sayıda derin çizgi” anlamına gelmekteydi. Katılımcıların yaklaşık 20 yıl boyunca izlemeye alındıkları bu süreçte 233 katılımcı çeşitli nedenlerden ötürü yaşamını yitirdi.

Araştırma sonucunda, alın çizgisi puanı 0 olanlarla kıyaslandığında, kalp hastalığından ölme olasılığının 1 puan alanlarda beş kat, 2 ya da 3 puan alanlarda yaklaşık 10 kat daha yüksek olduğu görüldü.

Bu durum araştırmacıların kalp hastalıklarına bağlı ölüm çekincesini arttırabilecek yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sigara içip içmeme, kan basıncı düzeyi, kalp atım hızı, lipit düzeyleri ve şeker hastalığı olup olmadığı gibi birtakım unsurlar göz önüne alındığında da geçerliğini korudu.
Editör: Haber Merkezi