HABER MERKEZİ - 10 Ekim Ankara Gar Katliamı yıl dönümü olması nedeniyle birçok ilde anma etkinliği ve açıklamalar gerçekleştirildi. 

Ankara’da DAİŞ’in bombalı saldırısı ile 103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Gar Katliamı’nın 6’ıncı yıldönümü dolayısıyla birçok ilde anma etkinliği ve açıklamalar gerçekleştirildi.

Şırnak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 6’ıncı yıldönümü dolayısıyla HDP il binası önünde açıklama yaptı.  Açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "6 yıldır sürekli kanayan bir yaradır Gar Katliamı" pankartı açılırken, açıklamayı HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak okudu. 

‘Hukuki süreç işletilmemiştir'

Zeynep, "Aradan geçen altı yıla rağmen canlı bombaların Suriye sınırından Türkiye’ye hangi bağlantılarla girdiği, Türkiye’de nerelerde konakladığı, bin kilometrelik yollardan denetimsiz şekilde nasıl geçtiği ve Türkiye’nin başkentinde bu büyüklükte güvenlik açığının nasıl oluşabildiği kamuoyuna açıklanmadığı gibi, bu katliamda sorumluluğu bulunan yetkililere dair hukuki süreç işletilmemiştir” ifadelerine dikkat çekti. Zeynep, katliamın arkasındaki odaklardan halen hesap sorulmadığına işaret ederek, “Tek amaçları ülkemizin içine sürüklendiği baskı, şiddet ve kaos ortamına karşı emekten, barıştan ve demokrasiden yana güçlü bir ses vermekti. 10 Ekim 2015’te ölüme karşı ısrarla yaşamı savunanlar, ‘Artık kimse ölmesin’ diye haykırırken, Ankara’ya kadar göz göre göre gelen IŞİD canileri tarafından patlatılan canlı bombalarla vahşi bir katliamın kurbanları oldular. Bizleri korkutmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışanlar, ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, yılmayacağız ve katilleri asla affetmeyeceğiz. 10 Ekim Ankara Katliamı’nda kaybettiğimiz yoldaşlarımızı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” sözlerine yer verdi. 

Açıklama "Şehîd namirin" sloganları ile sonlandı.

Diyarbakır

Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Koşuyolu’nda İnsan Hakları Anıt Parkı önünde de anma programı düzenlendi. Beyaz balonların taşındığı ve “Unutmadık, Unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya platform bileşenlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel ile Remziye Tosun ve Sivil Toplum Kuruluşları katıldı. Açıklama öncesinde sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek hesap soracağız”, “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganları atıldı.

HDP, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), DEVA, Gelecek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile sivil toplum ve meslek örgütleri temsilcilerinin katıldığı anmada, ortak açıklamayı Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan yaptı. Ceylan, katliam sonrası yürütülen yargılamalardaki eksikliklere dikkat çekti. 

Anma etkinliğinde, yaşamını yitirenlerin anısına balonlar uçuruldu.

‘Gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz’

Mehmet, “Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için dönemin sorumlu siyasetçilerini, ellerini vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımızı, arkadaşlarımızı kim öldürdü. Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. 

Yapılan açıklamanın ardından, “10 Ekim’i unutma, unutturma” ve “Şehit namirin” sloganları eşliğinde beyaz balonlar uçuruldu.

Katliamda hayatını kaybeden HDP üyesi Abdullah Erol, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı. Anmaya Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan ve birçok sivil toplum örgütü katıldı.

Adıyaman

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim 2015'te Ankara'da 104 katledilmesine ilişkin Adıyaman merkezde bulunan Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Katledilen 104 kişinin fotoğrafı ve “Katilleri tanıyoruz, unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman önceki dönem Milletvekili Behçet Yıldırım, HDP il ve ilçe yöneticileri, HDP Adıyaman gençlik meclisi Adıyaman Barosu Şube Başkanı Bilal Doğan ve KESK bileşenleri katıldı.

Açıklama öncesi yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘Unutmayacağız’

Kitle adına açıklamayı okuyan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, 10 Ekim 2015 yılında yaşananları hatırlatarak, katledilenleri andı. Abdullah, “Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, ‘adalet’ isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi; yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Van

Van Emek Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Katliamı için basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç, İl ve ilçe eşbaşkanları ile birçok yönetici katıldı. Açıklamayı okuyan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Murat Atabay, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

‘Devletin hizmet kusuru’

Gerçekleşen katliamlarda faillerin araştırılmadığına dikkat çeken Murat, “İlk derece mahkemelerde açık ve bariz kamusal kusura işaret edilirken üst mahkeme süreçlerinde devletin sosyal risk sorumluluğundan dahi bahsedilmemesi büyük bir çelişki ve sorundur. Elbette ki, verilen her yanlış ve hatalı karara karşı bu ülkenin iç hukuk yollarını tüketmek amacıyla her türlü hukuki başvuruyu yapmış bulunmaktayız” diye konuştu.

Açıklama, “İnadına barış, inadına özgürlük” ve “Şehit namirin” sloganlarıyla sonlandı.

Kaynak MA- JINNEWS 

Editör: Haber Merkezi