DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 25 Kasım için Dağkapı Meydanı’nda açıklama yapmaları engellenen DAKAP üyeleri, parkta toplanarak katledilen 41 kadının hikayesini okudu. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Dağkapı Meydanı’nda katledilen kadınları anmak amacıyla açıklama yapmak istedi. Kadınları ablukaya alan polis ekipleri, Pandemi gerekçesiyle burada açıklama yapılmasına izin vermedi. Polis amirleriyle yapılan görüşme sonucunda kadınlar, Dağkapı Meydanı’nın yanında bulunan parka geçerek burada açıklama yaptı. Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Vekili Remziye Tosun, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve bir çok kadın katıldı. 

Açıklamada kadınlar, katledilen kadınların fotoğrafları ve nasıl katledildiklerine dair hikayelerinin yer aldığı dövizler taşırken, polisler, Fransa’da katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Silopi ilçesinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın fotoğraflarının yer aldığı dövizlere el koydu.

'KADINLAR HER GÜN KATLEDİLİYOR'

 Açıklama yapan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya,  bugün katledilen kadınları anmak amacıyla hazırlandıkları, ancak yine kadın cinayetleriyle uyandıklarını kaydederek, bu topraklarda kadınların her gün katledildiğini, tecavüz ve tacize uğradığını söyledi. Baba, erkek, eş, koca, aile, sevgili gibi erkeklik rolünün arkasına sığınmış erkeklik mekanizmasının her gün kadınları öldürdüğünün altını çizen Kaya, öldürülen kadınların sadece bir ismi değil, yaşamları, hayalleri, beklentilerinin olduğunu belirtti. Sistemin bütün mekanizmalarına rağmen koruma ve tedbir kararlarına rağmen kadınların korunamayarak katledildiklerini dile getiren Kaya, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmayarak kadınların katledilmesine devlet mekanizmasının da sebep olduğunu söyledi. Kadını katledenlerin artık erkek şiddetinden çıktığını, bunun artık devletin koruduğu erkeklerin şiddeti olduğunu ifade eden Kaya, “Bu devlet destekli erkek şiddetidir” ifadelerini kullandı.

41 KADININ HİKAYESİ

Konuşmanın ardından kadınlar,  "Jin jîyan azadî" ve  “Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı. Kadınlar, taşıdıkları dövizlerde yer alan katledilen 41 kadının hikayesini okudu.  

Editör: Haber Merkezi