VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Amigurumi sanatıyla oyuncaklara hayat veren Zehra Akdağ, bu sanat aile hem ekonomisine katkı sağlıyor hem de birçok kişiye mesleği öğretiyor.  Son dönemlerde birçok kadın, çocuklarına amigurumi sanatıyla yapılan oyuncakları tercih ediyor.

Hamdiye Çiftçi

Örgü tığı ile ve sık iğne tekniği kullanılarak çeşitli oyuncaklar yapma sanatına ‘amigurumi’ deniliyor. .  Her türlü iple amigurumi yapılabiliyor. Bu gün bu sanat dalı kadınların el emeğiyle yeniden hayat buluyor. Çocuklar için faydalı ve güvenli oyuncaklar  olarak da biliniyor.

 

Van Yüzüncü Yıl el sanatları bölümü mezunu olan Zehra Akdağ, yıllardır amigurumi sanatıyla uğraşıyor. Akdağ, bu sanatla hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de bu sanatı birçok kişiye öğretti.

 

‘AMİGURUMİ, YARATICILIK VE MERAKIN SANATIDIR’

Bu sanatı icra etmek için yaratıcılık ve merakın bir arada olması gerektiği belirten Akdağ, “Bu sanat zamanla bir tutkuya dönüşüyor. Çünkü bu sanat,  yeni şeylerin üretimini teşvik ediyor.  Yaratıcığınla yaptığın oyuncaklar, çocuklar için birer oyuncak olurken, senin içinde birer eser oluyor. Bu sanata merakı olan birçok kişiye öğretmeye çalıştım. Çevremde bu işi merak eden birçok kişinin öğrenmesine vesile oldum. Bu insanların mutluluğunu görmek beni inanılmaz şekilde mutlu ediyor” dedi.

 

‘OYUNCAKLAR, HEM SAĞLIKLI HEM DE GÜVENİLİR’

 

Amigurumi sanatıyla üretilen oyuncaklar, tamamen doğal ve güvenli olduğuna dikkat çeken Akdağ, “Dışarı da satılan ve tamamen kimyasal olan oyuncaklar, çocuklar için oldukça zararlı. Bu konuda uzmanlar da uyarıyor. Çocuklarınıza her oyuncağı almayın. Özellikle bilinçli aileler, amigurumi sanatıyla üretilen oyuncakları tercih ediyorlar. Oyuncakları genellikle pamuktan yapılmış iplerden yapıyorum.  Bu yüzden oyuncaklarım yüzde yüz güvenilir. Herkes gönü rahatlığıyla çocuklarına alabilirler. Plastik ve başka maddeden yapılan bun oyuncaklar zararlı olduğu kadar çok yüksek fiyata da satılıyor. Ama benim yaptığım oyuncaklar sağlıklı olduğu gibi, çokta ucuzdur ” diye konuştu.

 

 

 

‘KADINLARA FIRSAT VERİLMELİ’

Özellikle Anadolu kadının çok yaratıcı olduğunu dile getiren Akdağ, “Bu gün hemen hemen her evde kadınların el emeğini görüyoruz. Evlenme çağına gelen kızlar, kendi yaratıcılığını kullanarak el işleri yapıyor. Bu el işlerinin hemen hemen her birinde, mutlaka bir yaratıcılık var. Amigurumi’de yaratıcılık ve el emeğinin bir arada olduğu bir sanattır. Aslında bu sanat Anadolu’da binlerce yıldır icra ediliyor. Bu yüzden kadınlarımızı bu sanatı çok çabuk öğreniyor ve birbirinden değerli oyuncaklar üretiyorlar. Kadınlara fırsat verildiği anda neler yapabileceği, amigurumi de kendini gösteriyor” şeklinde konuştu.

 

‘BU SANAT, KADINLARA EKONOMİK ÖZGÜRLÜK KAZANDIRIYOR’

 

Amigurumi sanatıyla birçok kadının ekonomik özgürlüğünü kazandığını belirten Akdağ, şöyle konuştu: “Amigurumi sanatıyla kadınların özgüveni artıyor. Özgüveni artan kadın, daha çok üretiyor. Amigurumi sanatıyla oyuncak üreten kadınlar, ekonomik özgürlüklerini kazandıkları gibi aile ekonomisine de katkıda bulunuyorlar.  Bu gün onlarca kadın amigurumi sanatıyla üretiyor ve para kazanıyor.”

 

‘ÇOCUKLARA, AMİGURUMİ OYUNCAKLARI ALINMALI’

 

Amigurumi  ile yapılan oyuncakların hijyenik ve sağlıklı olduğunu belirten Necla Aksu adlı kadın, çocuklarına genellikle amigurumi ile yapılan oyuncaklarını aldığını söyledi.  Piyasada satılan oyuncakların plastik ve sağlıksız olmasının yanı sıra, fiyatlarının da çok yüksek olduğunu dile getiren Aksu, şöyle konuştu: “Amigurumi ile yapılan oyuncaklar 20 ile 70 TL arasında değişirken, dışarıda satılan oyuncaklar ise 100 ile 500 TL arasında genelde satılıyor. Amigurumi oyuncakları kesinlikle çok sağlıklı ve ucuz. Bu oyuncakların genellikle iple yapılıyor. Bu oyuncakları ben çocuklarıma içim rahat bir şekilde verebiliyorum. Özellikle kadınların el emeğiyle yapılan bu oyuncakları, çocukları olan bütün anneler almalıdır. Böylece bu işi yapan kadınlara da destek sağlamış oluruz.
Editör: Haber Merkezi