ANKARA- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ: Ankara Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Aday Fatma Korur yazarımız Özlem Armen’in sorularını yanıtladı.



Fatma Korur Kimdir?
1968 Ankara-Bala-Ahmetçayırı Köyü doğumluyum. Ailem, 1950 yılında Bulgaristan-Sofya-Elena Kasabasından göçle Ankara’nın iki ayrı köyüne yerleştirilmiş. İlk-orta ve lise eğitimimden sonra, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden 1989 yılında mezun oldum. Mezuniyetimden bugüne serbest mimarlık hizmeti vermeye çalışıyorum. Kamu ve özel sektöre, konut, sağlık, eğitim, küçük ve bükük ölçekli sanayi, ibadethane, entegre tarım-hayvancılık tesisi yapılarına ait projeler ürettim, üretmeye devam ediyorum.Öğrenciliğimden bu yana TMMOB Mimarlar Odası Ankara şubesinin bir parçasıyım. Çeşitli dönemler, yönetsel, denetsel görevlerde yer aldım. Mesleğimin yanı sıra kültür-sanat kurumlarında faaliyetlerim devam ediyor.
Ankara büyük bir kent ve kentin bir çok sorunları bulunmakta, ağır bir süreci göğüslemek bir kadın olarak ve bu sürece dair neler söylemek istersiniz?
– Ankara’ da ulaşım büyük sorun. Toplu taşıma, hem çok pahalı, hem 24 saat değil, hem de her yöne değil.
– Alt yapısızlıkla, gelinen noktada , hakikaten Ankara’ ya “denizi” getirdiler. Mavi damacanalara mahkum bir Ankaralı var (köylerine kadar)
– Bir başkent olmasına rağmen, sosyal-kültürel alanlarımız yok denecek kadar az ve özel sektörün elinde.
– Ranta teslim edilmenin getirisi olan aşırı betonlaşma, insansız bir başkent yaratmış durumda.
– Kamusal eğitim ve sağlık hizmeti iyice azaldı.
– Kent güvenliği nerede ise kalmadı (kadın için, çocuk için, yaşlılar için, gençler için, sokak hayvanları için)
– Tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi (hem iktidar, hem de yerel yönetim politikaları sebebi ile)
…….
Ağır bir süreç olduğu doğrudur, ancak bizim parti programımız bellidir.
Bu sosyalist programda kamusal hizmet esastır.
İnsanların temel ihtiyaçları olan ulaşımı suyu kamu ücretsiz karşılamak zorundadır.
Barınma hakkını temin etmek zorundadır. Sağlık hizmetlerini, eğitim hizmetlerini vermek zorundadır.
Bu ilkeler doğrultusunda ilk hedefimiz erişilebilir bir Ankara oluşturmaktır.
Bunu da ancak, emekçi halkla, mahalle, semt, okul, iş yeri temsilcilikleri ile, bilim insanları ile, demokratik kitle örgütleri ile, kısacası kollektif bir çalışma ve karar alma süreçleri ile gerçekleştirilecek, belediyenin tüm faaliyeti halkın ihtiyaçlarına göre planlanacaktır.
Bize projelerinizi anlatır mısınız?
Proje demeyelim de, plan ve programlarımız diyelim.
İlk etapta ve acil çözülmesi gereken sorunlara el atmak gerek.
– Halkın hayatını kolaylaştıracak tüm alt yapı sorunları komusal hizmetle çözülecek.
– Tüm makam masraf/israfı sıfırlanacak.
– Ulaşım ücretsiz, güvenli, konforlu ve kesintisiz bir kamusal hizmete dönüşecek,
– Kente dair tüm kararlar Ankaralı emekçilerle birlikte alınacak,
– Ucuz ve içilebilir su sağlanacak,
– Kurulacak olan üretim ve tüketim kooperatifleri kollektif işleyecek, tarım ve hayvancılıktan elde edilen hammaddenin sanayisi kurularak iş istihdamı sağlanacak. Böylece, işsiz oranının fazla olduğu kadın ve gençlere olanak kapıları açılmış olacak,
– Kent merkezinde meydanı olmayan tek başkent Ankara’dır sanırım. Ankara, kent meydanlarına tekrar kavuşacak. (meydanlar kentlinin toplanma alanlarıdır),
– Kent merkezlerinde yaya öncelikli akışı kurmak adına, kesintisiz araç ulaşımını sağlayan çözümler iptal edilecek,
– Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin birlikte kendilerini geliştirebilecekleri ortamları yaratmak komünistlerin yerel yönetimlerdeki birinci görevidir. Kolay ulaşılabilir ve yaygın bir kütüphane ağı, çocuklar ve gençler için bilim merkezleri, birlikte yazıp oynayacağımız piyesler için tiyatrolar, şarkılarımızı, türkülerimizi öğrenip söyleyeceğimiz korolar ve orkestralar, biliminin emekçilerin yararına nasıl sunulacağını anlatan konferans dizileri ve birlikte yapılan spor bu ortak yaşam kültürünü yaratmanın araçları olacaktır.
– Kadınların eşitliği ve özgürlüğü için olanaklar yaratılacaktır.
Mahallelerde, işyerleri gözetilerek kreş ve çocuk yuvalarının kurulması, kadınların ev dışında kamusal alanlarda yer almasının desteklenmesi, şiddete karşı korunması komünist yerel yönetimlerin sorumluluk alanındadır.
– Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecektir. Belediyelerde sağlık birimleri oluşturulacaktır, bu birimlerde gönüllü hekim ve sağlıkçılar da görev alacaktır. ( bir sonraki aşama, belediye hastanelerinin yeniden kurulmasıdır)
– Market zincirlerinin ve piyasa ilişkilerinin yarattığı pahalılığa karşı tüketim ve beldenin özelliğine göre üretim ve tüketim kooperatiflerinin özendirilmesi belediyenin görev ve sorumluluğudur.
İlk etapta söyleyebileceklerimiz bunlardır. Önemli olan, ihtiyaca göre yapılacak planlamaların yerelin emekçisi ile birlikte karara bağlanıp birlikte hayata geçirilmesidir.

Yerel yönetimde kadın sorununu nasıl bir projelendirmeniz olacak?
Kadınların eşit haklara sahip birer emekçi olarak istihdamına ek olanaklar yaratılması komünistler için belirleyici önemdedir. Tabi bu yeterli değil. Kapitalist sistem kadının sadece bedenini yada cinsel kimliğini sömürmüyor, emeğini de sömürüyor. Dolayısı ile hukuki ve sosyal hakların tanınması, iş yaşamına daha çok katılmaları, biz kadınların özgürleşmesi için yeterli değil. Bu sömürü gerçeğini görünür kılmak, işçi sınıfı iktidarı ile ancak bu ortadan kalkacaktır. Hem kadın hem de erkek için gerçek özgürlük ve eşitlik sağlanacaktır.

Kadın aday olmanız toplum tarafından nasıl karşılanmakta? Ülkede ki kadın sorunu yerel belediyecilikte nasıl bir karşılığı olur?
Topluma dayatılan erkek egemen yöneticiler ve adaylara bakıldığında, TKP nin kadın adayı olmam büyük ilgi, beğeni topladı. Cesurca bir hareket, yorumlarını epey aldık. Yadırgama yada eleştiri asla olmadı. Yerelde karşıtının , alan çalışmalarından aldığımız verileri göz önüne alırsak, olumlu olacağı kesin.
Bugün üniversite mezunu birçok gençlerimiz işsiz ve okuyup mezun oldukları bölümlerde dahi atanamamaktadır. Bunun sonucunda bir çok intiharlar oluyor, mevcut gençlik sorunlarına dair projeleriniz nelerdir?
Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin birlikte kendilerini geliştirebilecekleri ortamları yaratacağız.
Kolay ulaşılabilir yaygın kütüphane ağları kurulacak.
Çocuklar ve gençler için bilim merkezleri, birlikte yazıp oynayacakları tiyatrolar, korolar, orkestralar için çalışma ve sunum alanları, bilim emekçisi gençler için çalışma alanları, spor alanları kuracağız.
Tüm bunlar kamusal hizmet olmak zorunda.
Günümüzde bu hizmetlerin neredeyse hiçbirini kamu sağlamıyor, özel sektörün elinde. Ekonomik gücü olmayan büyük bir kesim çocuk ve genç bu alanlardan faydalanamadığı için, bugün yaşanan bunalımlı, madde bağımlı, obezite sorunlu bir kuşak yetişiyor.

Burju medyası İstanbul’da büyük bir manipülasyon uygulayarak sanki sadece CHP, AKP vb. partiler varmış gibi haber vermektedir. Bu sizin açınızda büyük bir sıkıntı yaratıyor mu? Halka giderken sizde kimsiniz? Sorularıyla karşılaşıyor musunuz?
Maalesef doğru. Parti de demiyelim de 2 ittifak paydaşları haber yapılıyor.
Sıkıntı yaratmadı bu durum, temaslarımızda.
Haberleri olduktan sonra TKP’ nin izlenilir, takip edilir oranında ciddi artış oldu.
En güzeli de, TKP nin seçimlere girdiğini öğrenen birçok kesim, artık SEÇENEKSİZ olmadıklarını dile getirdiler.

Ötekilerin gündemi olarak teşekkür ederiz
Editör: Haber Merkezi