ANKARA - Artık AKP sonrasını konuşmaya başlayan Ankaralı yurttaşlar, barış ve ekonominin temel sorun olduğunu belirterek, “Umudumuz var, değişecek her şey” dedi. 

Türkiye’de yaşanan sosyal, siyasal ve ekonomik krizlerle birlikte 2002 yılından bu yana iktidarda olan AKP’nin koltuğu sallanıyor. Ülkede bu günlerde en çok AKP için “son görüldü” tartışması yürütülürken, krizlerin yansımasını bulduğu sokaklarda ise gün be gün reaksiyon yükseliyor. 

Ankara’nın iki simge semti olan Tuzluçayır ve Tunalı’da yurttaşlara, AKP dönemi ve sonrası için beklentilerini sorduk.

‘BU İKTİDAR YETER Kİ GİTSİN’

Emekli hayatında geçim sıkıntısını yaşayan Erol Şimşek, daha demokratik, çağdaş, adaletli bir dönemin artık gelmesi gerektiğini söyledi. AKP dönemi için, “Hukuk, adalet yok. Kanun tek bir kişinin dediği ile, ‘ne diyorsam doğrudur’ diyor. ‘Astığım astık kestiğim kestik, çaldığım da düdük’ diyor. Ülkeyi bitirdiler, satılmadık yer kalmadı. Bunlar gittiği an bu millet huzura erecek. Emeklinin hali belli, asgari ücret ortada. Açız yahu! Kendilerine göre iyi her şey” dedi. Şimşek, AKP dönemi boyunca insanların kutuplaştığını ve birbirlerine düşman olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti böyle bir iktidar görmedi. Kim gelirse gelsin, yeter ki bu iktidar gitsin” ifadelerini kullandı.  

‘GÜZEL GÜNLER GELECEK!’

Yurttaşlardan Mehmet Ali Değirmen, önümüzdeki günlerde demokrat ve çağdaş bir partinin ülkeyi yönetmesi gerektiğini söyleyerek, “İşçi hakları, emeklinin memurun sosyal hakları sağlansın. Dar gelirlinin, emeklinin haklarını kim düzenleyecek, bunlar önemli. Bunları yapacak olanlar da sol partilerdir. Biz de bunları yapacak olana oy vereceğiz artık. Bu iktidarın gitmesi öncelikli hedefimiz” dedi.

“AKP artık gitmeli” diyen Kalpin Kulay, “AKP şu anda Z kuşağına yapıştı ama Z kuşağının ona gideceğini düşünmüyorum. AKP yönetiminin gitmesiyle birlikte daha güzel günler gelecek, ümit ediyoruz. Artık ülke sol bir partiyle yönetilmeli” diye belirtti.

Yurttaşlardan Abdullah Doğan, AKP sonrası ekonomi ve barışın gelmesi gerektiğini belirterek, “En baştaki beklentimiz, barış ve ekonomi. Dış ülkelerle aramız bozuldu, ekonomimiz bitti. Bu sefer AKP’liler bile görmeye başladı. Bu sefer iktidara gelmesi zor” diye belirtti.  

‘UMUDUMUZ VAR’

Güley Hüseyinoğlu, yeni gelecek yönetimin kendini değil aç kalan yurttaşları düşünmesi gerektiğini söyledi. Hüseyinoğlu, AKP sonrasından beklentisini şöyle anlattı: “Öğrenciye yardım etsin. Eğer bunlar gibi yaparsa hiç gelmesin. Türkiye’yi yedi bitirdiler, bunu herkes görüyor. Yalnız kendilerini düşünüyorlar. Konuşmaya konuşmaya bu hale geldik. Sustuk sustuk bu hale geldik. Birlik olursak bu iktidarı deviririz ama eğer parçalanırsak Tayyip paşa olur, başımızda durur.”

Pet şişe toplayarak geçinen Müsade Yurdakul, “Umudumuz var, değişecek her şey. Bunlar Türkiye’yi yedi bitirdi. Bugün markete gidiyoruz yarına farklı fiyatlarla karşılaşıyoruz. Bir şey alsak diğerini alamıyoruz. Bu devlet bizi hem yordu hem üzdü” diye konuştu.

‘TEPKİLİ İNSANLAR OLMALIYIZ’

Aydoğan Arslan, güçlendirilmiş parlamenter sistemin oluşturulması gerektiğini belirterek, “Polis devleti kurdu bu iktidar, insanların konuşma haklarını kendilerini ifade edebilme hakkını bitirdi. Eskiden Tuzluçayır’da insanlar en ufak bir şeyde çıkar sokağa tepkisini gösterirdi. Şimdi herkes her şeye karşı tepkisiz. Tepkili insanlar olmalıyız. Gençlerin, öğrencilerin önünü açmamız lazım. Benim çocuğum okulu bitirip yurtdışına gideceğim diyor. Bu göçe engel olmamız lazım. Bunu da toplumsal birliktelikle ancak yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘İNSANCIL BİR TOPLUM GEREK’

Önümüzdeki seçimlerin AKP-MHP iktidarı için bir son olacağını belirten Ebrum Güngör, yeni düzenden en önemli beklentisinin adalet olduğunu vurguladı. Güngör, “Adalet toplumları koruyan en önemli olgu” dedi. AKP’nin iktidarda kaldığı 19 yılın büyük sorunlarla geçtiğini ifade eden Güngör, “Özellikle halkın genel eğitim durumunun gerilediğini, öz değerlerimizin kaybolduğunu ve bu güç iktidarının halkın dengeleriyle oynadığını düşünüyorum. Daha insancıl bir topluma ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘İKTİDAR DEĞİŞECEK’

Emeklikte yaşa takılanlardan biri olan Bekir Özçelik ise, iktidar tarafından kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini ifade ederek, halkın iktidara güveninin kalmadığına ve iktidar değişikliğine dikkati çekti. Özçelik, “Bence iktidar değişikliği kesinlikle olacak. Bu yüzden şimdiden yeni iktidar partisine sesleniyorum. En başta Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkarılmasını istiyorum” diye belirtti. Geçinme sıkıntısı yaşadığını ve ekonomik problemlerin gittikçe çoğaldığını vurgulayan Özçelik, “Verdikleri asgari ücret eridi gitti. Eve ekmek götüremez hale geldik” diye konuştu.

‘YENİ YÖNETİM GELECEK’

Bir iktidar değişikliği beklediğini belirten Özcan Oktay da, “Yeni bir yönetim geleceğini, bunun karşılığında parlamenter sisteme geri dönüleceğini düşünüyorum” şeklinde ifade etti. Ülkedeki en büyük problemlerden birinin iç huzur olduğunu kaydeden Oktay, “AKP hükümeti perde arkasında çok farklı amaçlar güdüyor. İnsanların AKP’ye hiç güveni yok, özellikle gençler çok umutsuz. 200 küsur üniversite var, gençlerin çoğu ortaokul düzeyinde. Bu hükümetin eğitim politikalarının kabahati” şeklinde konuştu.

Kaynak: MA

Editör: Haber Merkezi