ANKARA - ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Açlık grevindeki çocukları için Ankara’daki kurum ziyaretlerine devam eden nöbetlerinin 10’uncu gününde olan anneler adına konuşan Nezahat Teke, “Bundan 20 yıl önce bir anne tek başına içeri girip sofra kuramazken bugün her yerde direniyorlar. Anneler bazen çocuklarından direnişi öğreniyor" dedi.


Açlık grevindeki çocukları için Meclis'te başlattıkları eylemi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne taşıyan beyaz tülbentli annelerin eylemi 10’uncu gününe girdi. Bugün de ziyaretlerle eylemlerine başlayan anneler ilk olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (TMMOB) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.


‘Hepimiz bir olmalıyız’


Burada TMMOB ikinci başkanı Selçuk Uluata ve beraberindeki heyet tarafından karşılanan annelerin talepleri dinlendi. Anneler adına söz alan Nezahat Teke, dün avukatların İmralı Adası’na gittiğini anımsatarak, gelecek cevabın önemli olduğunu vurguladı. Özellikle tutsakların talebi olan tecridin kalkması talebinin henüz yerine getirildiğine dair kısmi gelişmeler olsa da içlerini ferahlatacak bir haber alamadıklarını söyleyen Nezahat, “Açlık grevleri biterse hepimize daha fazla iş düşecek, Sağlık sorunlarından kaynaklı hepimiz bir olmalıyız. Bittiği takdirde neler yapılması gerektiği çok önemli” dedi.


‘Umudumuzu koruyoruz’


Annelerin tek talebinin çocuklarının bu süreçten sağlıklı bir şekilde çıkması olduğunu vurgulayan Nezahat, “Annelerimiz hala sokakta. Polisler tarafından coplarla dayak yiyorlar, insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya. Hala ümitliyiz, çocuklarımızın sağlıklarına kavuşabilecekleri koşulların yaratılmasını bekliyoruz” diye belirtti.


‘Sizinle beraberiz’


Ardından söz alan TMMOB ikinci başkanı Selçuk Uluata da, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi. “Biz bu süreçte sizden bağımsız değiliz. Ne kadar sesimiz az çıksa da bu süreci KESK, TTB ve TMMOB olarak yürütüyoruz. Sizinle beraberiz bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz” diye konuşan Selçuk, “Umarım bu süreç daha iyi olur. TTB bir ekip kurdu sağlık süreci için. Bizde bölgede TMMOB olarak konuya dikkat çekmek için hem açıklamalar yaptık hem de Adalet Bakanlığı’ndan açlık grevleri ile ilgili görüşmek için talepte bulunduk ancak bizim talebimize da yanıt verilmedi” sözlerini kullandı.


‘Anneler bazen çocuklarından direniş öğreniyor’


Anneler sonrasında Devrimci 78’liler Girişimi Ankara Şubesi’ne geçti. İlk olarak konuşan annelerden Nezahat, “Bu süreç zindanlarda direnlerle birlikte çözülecek. Herkes kendince bir çözüm arıyor. Bundan 20 yıl önce bir anne tek başına içeri girip sofra kuramazken bugün her yerde direniyorlar.  Anneler bazen çocuklarından direnişi öğreniyor" ifadelerini kullandı.


‘Kardeşlerimiz ölüyor demedikçe...’


Devrimci 78’liler Girişimi Ankara şube başkanı Hüseyin Esentürk de “Bizim düşlerimize hep anneler sahip çıktı” diyerek, annelerin direnişinin yanında olduklarını söyledi. Dernek kurucularından Cumhur Yavuz da şunları söyledi:  "Biz bu halimizle Türkiye'yi  anlatmak istemiyoruz. Sizler bölgelerde devletin her halini görüyorsunuz. Analarımız, Ulustan Kızılay’a kadar 'evlatlarımızı öldürüyorlar' dediler. Bizlerde 'Kardeşlerimiz ölüyor' demedikçe bir şey olmayacak.”


‘Gözyaşlarımız aynı’


Diyarbakır Cezaevi’nde ölüm orucunda yaşamını yitiren Devrimci Yol Kürdistan Sorumlusu Orhan Keskin’in ablası İpek Gür de, "Sizlerin acılarını anlayamam ama gözyaşlarımız aynı. Bizi bağışlamayın Türkiye'nin batısında sizlerin seslerini duyuramadık, sizler yerlerde sürüklenince bizler burada bir şey yapamadık. Siz sakine anaların ardıllarısınız. Kürt anasının sesi bugün çocukları için yükseliyor. Yüreğimiz yüreğinizin yanında" ifadelerinde bulundu.


Anneler daha sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Meclisi’ni ziyaret etti. Annelere HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir eşlik etti.


‘Halen belirsizlik var’


Annelerle tek tek selamlaşan HDK’liler, yanlarında olduğunu belirtti. HDK Ankara Eşsözcüsü Hüseyin Arslan, “Günlerdir evlatlarınız için direniyorsunuz. Her zaman yanınızda olmadık, bunun farkındayız. Gelişmeler var ama halen belirsizliğini koruyor. Umuyoruz ki tecrit ortadan kalkacak ve çocuklarınız en kısa zamanda yeniden sağlıklarına kavuşacaktır” dedi.


‘Umutluyuz, güzel şeyler olacak’


Anneler adına söz alan Nezahat, dernek ve kurum ziyaretleri ve kendilerine yapılan ziyaretlerin moral verici olduğunu kaydetti. Nezahat, “Umutluyuz, güzel şeyler olacak. Dünden beri avukatlardan bir açıklama bekliyoruz, açıklamadan umudumuz çok büyük. Türkiye'deki çatışmalı ortamı sona erecek bir açıklama olmayacak, ama açlık grevinin bitimine dair bir açıklama olmasını umut ediyoruz” diye konuştu.


Anneler son olarak, Sosyalist Kadın Meclisleri ve Dersimliler Derneği’ni ziyaret edecek.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi