ANTEP - Antep’te 18’i tutuklu 29 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında 11 siyasetçi tahliye edildi. 

Antep’te 14 Temmuz 2020 tarihinde “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyeleri başta olmak üzere, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) il başkanı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD), 78’ler Derneği, Barış Anneleri Meclisi ve belediye meclis üyelerine yönelik yapılan baskında gözaltına alınan 29 siyasetçi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

18'i tutuklu 29 siyasetçi hakkında Antep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. 

Duruşmaya, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, aileler ve çok sayıda partili katıldı.  

SİYASİ FAALİYETLER SORULDU

Siyasetçilere, “Ayten Beçet’in cenazesine katıldın mı? HDP Kadın Meclisi’nin Ankara ve Diyarbakır Kadın Konferansına katıldın mı? Diyarbakır’da düzenlenen mitinge katıldın mı?, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi misin?” soruları ve 31 Mart 2019 yerel seçim sürecinde yürütülen siyasi faaliyetler, basın açıklaması ve il binasında yapılan toplantılar soruldu.

SUÇ DEĞİL 

Savunma yapan siyasetçiler, kendilerine yöneltilen suçlamaların yürüttükleri siyasi faaliyetler olduğunu, yaptıkları aile ziyaretlerinin suç teşkil etmediğini, il binasında yaptıkları toplantıların siyasi bir partinin toplantısı olduğunu belirterek, suçlamaların hukuki temelinin olmadığını ifade etti. Siyasetçiler, faaliyetlerinin suç sayılamayacağını, yürüttükleri çalışmaların yasal çerçevede olduğunu dile getirerek, tahliye talebinde bulundu. 

Avukatlar ise, hazırlanan iddianamenin siyasi ve taraflı olduğunu, siyasetçilerin çalışmalarının hukuki teleme dayanmadığını belirterek, uzun tutukluluk süresinin göz bulundurulup, müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi. 

Verilen aranın ardında mahkeme heyeti, Abdullah Acar, Avukat Adnan Erol, Ali Şimşek, Cüneyt Kaya, Ömer Sungur, Sevinç Selçuk, Songül Koçdağ, Recai Yılmaz, Enver Özmen, İbrahim Dağ ve Remziye Kuş’un tahliyesine tarar verdi. 

Barış Annesi Remziye Erden, Musa Aydın, Bahri Yarış, Hasan Saran, Mehmet Avşar, Hurşit Besle ve İsa Aslan’ın ise tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, sonraki duruşmayı 19 Şubat tarihine erteledi. 

Editör: Haber Merkezi