İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Prof. Paul A. Erickson ve Prof. Liam D. Murphy’a ait “Antropoloji Kuramları Tarihi” kitabının 5’inci baskısı güncellenerek okuyucuya sunuldu.


MA'nın haberine göre; Kanada Halifax’taki Saint Mary Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Paul A. Erickson ve ABD’deki California Eyalet Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Liam D. Murphy tarafından hazırlanan “Antropoloji Kuramları Tarihi” kitabının 5’inci baskısı elden geçirilmiş şekilde Sümer Yayıncılık'tan çıktı. Türkçe çevirisini Özge Kanlı’nın yaptığı kitap 4 bölümden oluşmakta.


Kitabın ilk bölümünde “Erken Dönem Antropoloji Tarihi” başlığı altında “Antikite ve Antropoloji, Ortaçağ, Rönesans, Coğrafi keşif seyahatleri, Bilimsel devrim, Pozitivizmin yükselişi ve Ekolojinin Olgunlaşması” gibi konular ele alındı. “Erken 20. Yüzyıl” başlığı verilen ikinci bölümde ise “Kuzey Amerika Kültürel Antropolojisi, Fransız Yapısal Antropolojisi, Yapısal Marksizm, İngiliz Sosyal Antropolojisinin Mirası” konularına ışık tutuluyor.


Üçüncü bölüm olan “Geç 20. Yüzyıl” başlığı altında ise “Bilişsel Antropoloji, Kültürel Neo-Evrimcilik, Kültürel Materyalizm, Simgesel ve Yorumsamacı Antropoloji, Antropoloji ve Cinsiyet, İdeoloji, Kültür ve İktidar” konuları işleniyor. “Erken 21. Yüzyıl” başlığı verilen dördüncü bölümde ise “Küreselleşme, Kamu Antropolojisi, Antropolojideki Dünya Gelenekleri, İngiliz Dili ve Anglo-Amerikan Hegomonya ve Dijital Çağın Antropolojileri” konuları işleniyor. Kitabın sonuç bölümünde ise “Geçmişi Unutmak, Uzlaşmamakta Uzlaşmak, Klikleşmedeki ‘izmler’, Geleceğin Tarihi” ele alınıyor.


‘GENİŞ BİR KAPSAM SAĞLIYOR’


Yayınevi tarafından esere dair paylaşılan tanıtım yazısında ise “Çok satanlar listesine girmiş bu kuramsal metnin beşinci baskısı, daha çok toplumsal cinsiyet ve cinsellik konularını kapsayacak şekilde ve Dijital Çağın Antropolojileri ile ilgili yeni bir bölümü içeren önemli güncellemelerin de eklenmesiyle tekrar gözden geçirilmiştir. Anahtar sözcük tanımları sayfaların alt kısmında tekrar belirtilmiş ve okuyucular için daha güçlü bir bağlam oluşturmak adına kuramcılarla ilgili biyografik bilgiler geliştirilmiştir. İster tek başına isterse de Antropoloji Kuramları Tarihi Üzerine Okumalar adlı rehber baskı ile okunsun, bu metin esnek ve kullanımı kolay formatıyla lisans seviyesinde antropoloji dersleri veren eğitimcilere geniş bir kapsam sağlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi