HABER MERKEZİ - Avrupa Parlamentosu seçimleri için dün sandık başına gidilen Hollanda’da beklentilerin aksine İşçi Partisi kazandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için dün Hollanda ve Birleşik Krallık sandık başına gitti. Diğer ülkelerde ise seçim 26 Mayıs günü yapılacak.


Hollanda’daki seçimlere ilişkin ilk tahminler NOS televizyon kanalı tarafından yapıldı. Anketler daha önce aşırı sağcılar ve liberalleri favori olarak gösteriyordu.


İŞÇİ PARTİSİ BİRİNCİ


Ancak sandık başına giden seçmenlerle yapılan anketten sürpriz sonuçlar çıktı. Sosyal demokrat İşçi Partisi (PVDA), henüz kesin olmayan sonuçlara göre birinci parti oldu. Hollanda’ya Avrupa Parlamentosu’nda 26 sandalye verildi. İşçi Partisi mevcut durumda 2 olan sandalye sayısını 5’e çıkardı. Oy oranını ise yüzde 9.4’ten yüzde 18.1’e yükseltti.


Bu sonuçlar “inanılmaz” olarak değerlendirildi. Bu sonuçlarda Avrupa Komisyonu’nun Hollandalı Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın da önemli etkisinin olduğu iddia ediliyor. Avrupa seçimlerinde sosyalistlerin liste başı olan Timmermans, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Umarım sosyal demokratlar her yerde başka bir Avrupa’nın mümkün olduğunu gösterebilir” demişti.


SANDIK SONUÇLARI 


Seçimlerin diğer kazananı Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) oldu. VVD, sandalye sayısını 3’ten 4’e çıkararak, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Thierry Baudet’in partisi Demokrasi Forumu’nun (FvD) önüne geçti. FvD, 3 sandalye alırken, katıldığı bu ilk seçimlerde yüzde 12 oranında oy elde etti.


Dikkatler Rutte ve Baudet’in partilerinin elde ettikleri oya çevrilirken, diğer birçok parti gölgede kalsa da önemli sonuçlar elde etti. Çevreci hareket GroenLinks sandalye sayısını 2’den 3’e çıkardı, oy oranını 3.5 puan attırarak yüzde 10.5’e yükseldi. Avrupa yanlısı merkezci parti D66 mevcut 2 sandalyesini korudu, ülkenin radikal sol partisi Sosyalist Parti’nin sandalye sayısı 3’ten 1’e geriledi. 2014 seçimlerini kazanan Hristiyan demokrat parti CDA, 5 sandalyesinden birini kaybederek 4 sandalyeye geriledi.


Seçimlerin en büyük kaybedeni, aşırı sağcı popülist Geert Wilders’in Özgürlük Partisi oldu. Wilders, oylarını Baudet’e kaptırarak, 4 olan sandalye sayısını 1’e düşürdü. Oy oranı da yüzde 13.3’ten yüzde 4.1’e geriledi.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi