BRÜKSEL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan rapor, Avrupa Parlamentosu’nda 109 oya karşı 370 oyla kabul edildi.


Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor, 109 oya karşı 370 oyla kabul edildi.


Rapor, AB’nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısında bulunuyor. Çağrıya gerekçe olarak ise, insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğündeki gerileme gösteriliyor. Türkiye’deki durumun, AB üyeliğine adaylık süreciyle çeliştiği ifade ediliyor.


RAPORTÖR PİRİ: DAHA FAZLA ŞEY YAPILMALI


Raporu hazırlayan Kati Piri, oylama öncesi düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile müzakere sürecinin tamamen durdurulmasının değil, askıya alınmasının önerildiğinin altını çizdi. Piri, Avrupalı liderlerin de, Gümrük Birliği, ticaret ve fonlar gibi araçları kullanarak Türkiye’yi insan hakları ihlallerinin sonlandırılması için baskı uygulamaya çağırdı.


İLK KEZ ASKIYA ALMA ÇAĞRISI


Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülkeyle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. Sembolik önem taşıyan oylama, Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı etkisi bulunmamakta. (Kaynak:MA)
Editör: Haber Merkezi