İşin bir başka boyutu da Demirtaş ve HDP’lilerin dosyasını öncelikli ele alma kararı veren AİHM’in tüm yazışmalar bitmesine rağmen tam 9 aydır neden bir türlü kararını açıklamadığı.



Baştan söylemek gerekir ki Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu siyasidir ve bir an önce serbest bırakılmalıdır. Tıpkı diğer yüzlerce tutuklu gibi…

Elbette HDP yöneticileri de bu yöndeki beklentilerini zaman zaman dile getiriyorlar.

AKP-MHP İttifakının yerel seçimlerde bozulmasının ardından kimi çevrelerde de “AKP-HDP ile anlaşacak”, “Bakın görürsünüz yakında Demirtaş’ı da serbest bırakacaklar” türünden sesler yükselmeye başladı. Elbette bu sözlerin altında yatan şey HDP’yi seçmen nezdinde güvenilmez kılmak.

Peki bir süredir farklı çevrelerde farklı nedenlerle dile getirilen “Demirtaş serbest bırakılabilir” sözü ne kadar gerçekçi?

Önce Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman’ın bu hafta Artı Tv’de Musa Özuğurlu’nun programında verdiği bilgilere bir göz atalım.

“Demirtaş 64 suçlamanın yöneltildiği 34 davada yargılanıyor. Elbette bu suçlamaların hepsi de Meclis, seçim çalışmaları, basın açıklamaları, aday tanıtım toplantıları, DTK toplantılarında yaptığı konuşmalar… Yani siyasi faaliyetleri.

Tutuklu olduğu suçlama ise 2013 yılında Kandil’de KCK yönetimiyle birlikte çektirdiği fotoğraf. Yani çözüm sürecinde hükümetin bilgisi, rızası dahilinde gittiği ve yine onların bilgisi ve rızası dahilinde çekilmiş ve servis edilmiş bir fotoğraf.”

Gelelim AİHM sürecine.

2017’nin Mart ve Nisan aylarında Demirtaş ve tutuklu HDP milletvekilleri hakkında ‘haksız tutukluluk’ nedeniyle AİHM’e başvuru yapıldı.

AİHM, Temmuz ayında bu dosyaları öncelikli ele alma konusunda karar verdi. Kasım ayında Türkiye hükümeti AİHM’e kendisinden istenen savunmayı gönderdi. Demirtaş’ın avukatları da hükümete yanıtlarını Ocak 2018’de gönderdi. Ve AİHM’deki dosyaya ilişkin temel yazışma yükümlülüğü 2018 başında bitti.

Yani tam 9 aydır AİHM’in kararını vermesi gerekiyor ki, beklentiler “haksız tutukluluk” yönünde karar çıkacağı yönünde.

Aslında Demirtaş’ın da aday olduğu 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AİHM’in karar vermesi yönünde bir beklenti de oluşmuştu. Ama olmadı…

Mahsuni Karaman’ın dediğine göre AİHM, artık karar verme arifesinde. Ve Türkiye de bunu biliyor.

Karaman, Demirtaş’a Eylül başında verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını da buna bağlıyor. Neden mi?

Demirtaş’ın AİHM’in vereceği bir ihlal kararı ile tahliyesini önlemek için hükümlü kılmak istiyorlar.

Yani AİHM, ‘tutuklama haksızdır’ derse Demirtaş’ın serbest bırakılması gündeme gelecek. İşte bunu önlemek için “İyi ama Demirtaş başka bir suçtan hükümlü olarak cezaevinde” denilecek.

Karaman, mahkumiyet kararının birkaç gün önce istinafa gittiğini söylüyor ve ekliyor:

“Yargı yoğunluğu nedeniyle istinaftan bir yıla kadar karar çıkamaz. Eğer bir iki ay içinde ceza onanırsa bu kuşkularımız kesinleşmiş olacak.”

Hadi şimdi bu veriler ışığında ve yaklaşan yerel seçimleri de hesaba katarak bir kez daha soralım: Demirtaş serbest bırakılır mı?

İşin bir başka boyutu da Demirtaş ve HDP’lilerin dosyasını öncelikli ele alma kararı veren AİHM’in tüm yazışmalar bitmesine rağmen tam 9 aydır neden bir türlü kararını açıklamadığı.

Yoksa bir takım lobiler mi iş başında?

Editör: Haber Merkezi