Batman AKP’nin güvenlikçi politikalarına tepkili. HDP’nin 5-0 hedefi ile çalıştığı kentte SP Faris Özdemir ile sahaya indi. AKP’nin ilde vekil çıkarıp çıkaramayacağı SP'nin oylarına bağlı.





Kürt kentlerinde başlattığımız seçim gezimizi sürdürüyoruz. Elazığ ve Dersim’in ardından Batman’a geçiyoruz. Muhafazakâr kimliği ile bilinen Batman’da HDP güçlü. Batman’da merkez dahil DBP’li 4 belediyesine kayyım atanarak, çok sayıda ihraç yaşandı. Gözaltı be baskıların yaşandığı kentte Hüda-Par da önemli bir tabana sahip.

BATMAN’DA HDP ÖNDE

7 Haziran 2015’e yapılan genel seçimlerinde HDP Batman’da yüzde 72, AKP yüzde 18 oy almıştı. Seçimlere bağımsız adayla giren Hüda-Par, yüzde 5,59 gibi bir oranla 14 bin oy aldı. 1 Kasım’da yapılan seçimlere Hüda-Par girmedi. 1 Kasım’da HDP yüzde 68,15,  AKP ise yüzde 28 oranında oy aldı. AKP’nin bu seçimde oylarını arttırması, Hüda-Par’ın verdiği destekten kaynaklanıyor.



1 Kasım seçimlerinde 4 milletvekili çıkarabilen Batman’da 3 vekil HDP’de. AKP sadece 1 milletvekili çıkarabiliyor. Kent merkezinde HDP yüzde 70 gibi bir oranla önde. AKP ancak ilçelerde HDP ile yarışabiliyor. Sason’da AKP, Gercüş ve Hasankeyf’te ise HDP önde. AKP’nin HDP ile yarıştığı ilçelerde aldığı oy oranı yüzde 41 civarında. 1 Kasım seçimlerine göre, Gercüş’te HDP yüzde 54, AKP yüzde 41, Hasankeyf’te HDP yüzde 51, AKP yüzde 41, Sason’da HDP yüzde 38, AKP 52,9 ve Kozluk’ta HDP yüzde 69, AKP ise yüzde 28 oy aldı. 7 Haziran seçimlerinde bu ilçelerin hepsinde HDP öndeydi.

BATMAN HALKI TEPKİLİ, YATIRIM YERİNE BARIŞ VE ADALET İSTİYOR

AKP’nin MHP ile kurduğu ittifak, Kürt sorununun çözümü konusunda uygulanan güvenlikçi politikalar, kayyım politikası, HDP’li milletvekillerinin tutuklanması, Kürdistan’ın bağımsızlığı referandumuna karşı AKP’nin tutumu ve Afrin harekatı Batman’da tepki ile karşılanıyor. Kent merkezinde konuştuğumuz hemen hemen herkes AKP’nin politikalarına karşı tepkili. Batman’da 2015 yılına kadar belediye hizmetleri, yatırım ve benzeri talepleri dile getirilebiliyordu. Ancak şu anda atmosfer tamamen farklı. OHAL sürecinde seçimlere ilişkin görüş vermek oldukça güç. Halk başına bir şey gelir kaygısı yaşıyor. İsminin yazılmasını istemeyen bir Batmanlı, mevcut durumu şu sözlerle özetliyor: “Daha önce Belediyenin hizmet yapmamasına kızıyorduk. Eleştiriyorduk, daha iyi hizmet verilmesini bekliyorduk. Şu anda belediyeye kayyım yönetiyor. Kayyım devletin imkanlarını kullanarak çalışıyor, görüyoruz. Ama dünyanın en iyi hizmetini yapmış olsa da işe yaramıyor. Halkın iradesi ile seçtikleri milletvekilleri tutuklu. Eş Başkanlar görevden alındı. Cumhurbaşkanı adayı tutuklu. Hak adalet kalmadı. Kayyım dünyanın en iyi hizmetini yapsa da ne işe yarar. Biz hak, adalet, eşitlik ve Kürt sorunun çözümünü istiyoruz.”



HDP BATMAN’DA 5-0 YAPMAYI HEDEFLİYOR

Kentte seçimlere ilişkin soru sorduğumuz hemen hemen herkes HDP’ye oy vereceğini ifade ediyor. AKP’nin 1 milletvekili çıkardığı kentte seçmen HDP’nin bu defa 5-0 yapacağını ifade ediyor. Kent merkezine seçimlere ilişkin sorularımızı yanıtlayan bir yurttaş, “HDP Batman’da 5 sıfır yapacak” diyor. Bir başka kişi ise seçimleri sorduğumuzda, “Valla yorum yapmayacağım. Çünkü tehlikelidir” cevabı vererek konuşmak istemiyor. "Başa bir şey gelme" kaygısı herkeste var. Hacı Şahin, HDP’nin 5-0 yapacağını düşünenlerden. HDP’nin 4 vekili garanti alacağını belirten Şahin, 5-0 olmaması durumunda bir vekilin ya AKP ya da Saadet Partisi tarafından alınacağını ifade ediyor.

İKİNCİ EŞ İÇİN EV VE SOSYAL HAK TALEBİ

Kentte talepler kişiye göre değişse de, genel istem barış ve huzur. Kendisinin HDP’ye oy vereceğini belirten Sümeyra Eren’nin özgürlük, adalet ve barışın yanı sıra ilginç bir talebi de var. İkinci eşe ev ve sosyal haklar istiyor Sümeyra Eren. Annesinin ikinci eş olduğunu anlatan Eren, “Annem 26 yıldır evli. 6 çocuğu var. Ama resmiyette hiçbir hakkı yok. Çünkü bekar görünüyor. Ben annem için ikinci eşe ayrı ev istiyorum” diyor.

AKP SEÇMENİ DE İKTİDARIN POLİTİKASINDAN RAHATSIZ

Kentte AKP’ye tepki sadece HDP seçmeninde yok. AKP seçmeni olduğunu söyleyenler de iktidarın politikalarına tepkili. Seçimlerde AKP’nin kazanacağını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci turda seçileceğini ifade eden Feyzullah Uysal bunlardan biri.

Batman’ın işsizlik sorunu yaşadığını, uygulanan politikaların yanlış olduğunu ifade eden Uysal, “Seçimden sonra işsizlik sorunlarının giderilmesini bekliyorum. Batman fabrikalar bekliyor. Biz özel sektörün değil, devletin kuracağı fabrikaları bekliyoruz. Ben cumhurbaşkanının seçimi kazanacağını düşünüyorum. Ama anket sonuçları doğruyu göstermiyor. Çünkü insanlar içini rahat dökemiyor. Korkuyor. Ondan dolayı farklı sonuçlarda çıkabilir” diyor.

ŞERZAN KURT’UN BABASI: AKP DEVLET İLE BÜTÜNLEŞTİ

Batman’da HDP açık ara önde. Genel kanı AKP’nin aldığı bir vekili de kaybedeceği yönünde. Baraj sorunu ile karşı karşıya olan HDP de kentte yoğun bir çalışma halinde. Seçim bürosuna gittiğimizde adayların ilçe ve köylerde seçim çalışması yaptığı bilgisi veriliyor bize. Sabah erkenden başlayan çalışmalar geç saatlere kadar devam edebiliyor.

12 Mayıs 2010’da Muğla’da öldürülen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt, Batman’daki havayı anlatırken, halkın iktidara büyük tepki gösterdiğine dikkat çekiyor. AKP’nin farklı söylemlere iktidara geldiği belirten Kurt, şunları söylüyor: “Mevcut iktidar ‘barış, demokrasi ve insan hakları’ iddiası ile yola çıkmıştı. Ancak iktidarlaştıktan sonra, devletle bütünleşip verdiği bütün sözleri unuttu. Nefret ve ırkçı söylemlerle insanların ölümüne sebebiyet verdiğini görüyoruz. Keşke benim çocuğum öldürüldüğü zaman, karanlık güçlere karşı önlem alınabilseydi. O zaman bu yönlü çağrı yapmıştım. Keşke adaletli bir yargılama yapılabilseydi. Ama maalesef tam tersi hareket edildi. Batman 16 yıldır yaşanan yıkımın farkında. Mevcut iktidar kadın sorununda, demokratik haklara kadar birçok alanda yıkım yarattı. Batman’da her ne kadar seçim havası görünmese de insanlar hazır. Batman’da tek parti HDP olacak gibi.”

7 HAZİRAN’DA HEYECAN, 24 HAZİRAN İSE ÖFKE VAR

HDP kentte yoğun çalışma halinde. Seçim tarihi belirlendikten sonra iktidar tarafından mağdur edilen geniş bir kesim çalışmalara aktif katıldı, aday adaylığı başvurusunda bulundu. Aday adaylığı başvurusunda bulunanların arasında KHK mağduru olanlar da var. Öğretmenken KHK’ler ile ihraç edilen Talip Ertaş ve Reşat  Akıncı bunlardan ikisi. İki aday adayı da çalışmalarda aktif yer alıyor.

Halkın 24 Haziran seçimlerine büyük önem verdiğini anlatan Talip Ertaş, 7 Haziran ve 24 Haziran seçimlerinin havasını şu sözlerle anlatıyor: “7 Haziran’da Kürtler başta olmak üzere devrimciler, yurtseverler ve ezilen bütün kesimlerde büyük bir heyacan vardı. 24 Haziran’da ise insanlarda öfke var. Bunu görebiliyoruz. İnsanlar iktidarın baskıcı politikalarına karşı öfkeli. İktidarın mağdur ettiği geniş bir kesim bu öfke ile HDP’nin etrafında kenetlenmiş durumda. Sahada bunu görebiliyoruz. Bu defa kararlı bir duruşun olduğunu görebiliyoruz. 7 Haziran’dan bu güne yaşanan tüm acıların farkında olan halkın 24 Haziran’da elini masaya vuracağını düşünüyorum.”

EN BÜYÜK SÜRPRİZİ AKP İÇİNDEKİ SESSİZ KESİM YAPACAK

Reşat Akıncı ise, iktidarın politikalarından sadece HDP’lilerin değil, AKP seçmeninin de tepki gösterdiğine dikkat çekti. Bire bir tanıdıkları AKP’lilerden bunu duyduklarını ifade eden Akıncı, AKP’nin tepkili seçmen tavrını şu sözlerle aktarıyor: “AKP’ye oy veren seçmen için Afrin kırılma noktası oldu. Çıkar ve ekonomik beklentiler nedeni ile bunlar hala AKP içinde. Ama kendini ifade edemeyen bu kesim, çıkar ve ekonomik nedenlerden dolayı orada sessizce bekliyorlar. Bu sessiz kitle orada bekliyor. Bire bir tanıdığımız bu insanlara ‘Neden sessiz kalıyorsunuz’ diye sorduğumuzda ‘Tepkimizi sandıkta ortaya koyacağız’ diyorlar. Benim izlenimim özellikle Kürt kentlerinde çıkacak sonuç asıl AKP için sürpriz olacak gibi.”

AKP POLİTİKALARINA TEPKİLİ OLAN HÜDA-PAR SEÇMENİ ERDOĞAN’A DESTEK VERECEK Mİ?

24 Haziran seçimlerinde HDP’yi baraj altında bırakmaya kilitlenen AKP, Batman’da da sürprizlere karşılaşabilir. Bu güne kadar yapılan tüm seçimlerde AKP özellikle muhafazakar seçmenin gidebileceği parti konumundaydı. Hüda-Par 1 Kasım seçimlerine katılmadığı için oylarını AKP’ye kaydırmıştı. Ancak bu seçimde Batman’da bağımsız adayları var. Hüda-Par’ın aldığı Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararının ne kadar tabanda etkili olacağı net bilinmiyor. Hüda-Par tabanı da hükümetin politikalarına tepkili.

SAADET PARTİSİ BATMAN’DA SAHAYA FARİS ÖZDEMİR İLE İNDİ

Bu seçime ‘Millet ittifakı’ içinde yer alarak baraj sorunu yaşamayan Saadet Partisi, AKP’nin ilde aldığı tabana talip. Üstelik Raman aşireti lideri olarak belirtilen Faris Özdemir gibi güçlü bir adayla yarışa girdi Saadet Partisi. Saadet Partisi’nin birinci sıraya adayı Faris Özdemir, Batman'da daha önce DYP’den iki dönem milletvekilliği yaptı. Raman aşiretinin Batman çevresinde yaklaşık 20 bin üyesi bulunuyor.

AKP TABANI SAADET PARTİSİ’NE KAYIYOR

Faris Özdemir’in isminin açıklanmasının ardından Batman’da Saadet Partisi’nin seçim bürosu oldukça hareketlendi. Seçim bürosunda olan kalabalık dikkatten kaçmıyor. AKP’den çok sayıda kişinin kendilerine katıldıklarını anlatan Saadet Partisi İl yönetimi, “Bazıları Ak Parti yönetiminde. Bize gelip ‘biz size destek vereceğiz’ diyenler var. Dışarda oturanlar arasında Ak Partiden gelip bize katılanlar var. Ama fotoğraf vermek istemiyorlar. Başlarına bir şey gelmesinden çekiniyorlar” bilgisini veriyor. Seçim bürosundayken İYİ Parti adaylığından istifa eden bir kişinin gelerek Saadet Partisi’ne katıldığını öğreniyoruz. Batman'da özellikle merkez sağda yer alan, AKP’ye destek veren geniş bir kesimin Saadet Partisi'ne yöneldiği ifade ediliyor. Seçim sonuçlarının nasıl olacağına ilişkin sorumuza “HDP 4 vekil alacak gibi. Biz Ak Parti'nin aldığı bir vekili alırız. Belki ikiyi zorlarız. Ama Ak Parti Batman’da bitecek” cevabını veriyor.

“BEN İKTİDARIN YANLIŞ POLİTİKALARINA KARŞI BİR CEVAP OLARAK GERİ DÖNDÜM”

Adaylığının açıklanmasının ardından Batman’a gelen Faris Özdemir’i kalabalık bir kitle karşıladı. Seçim bürosu ise hınca hınç dolu. Tebrik etmeye gelenler de var, gelip destek vereceğini söyleyenlerde… Batman başta olmak üzere, Kürtlerin AKP’ye kırgın olduğunu ifade eden Faris Özdemir, “Ben 16 yıl sonra mevcut iktidarın yanlışlarına cevap olarak siyaset sahnesine çıktım. İnsanların kırgınlığı çok. Ama susuyor seçmen. İnsanlar susmak zorunda kalıyor. O şekle soktular. Bunlar Kürt meselesini çözeceğiz vaadi ile geldiler. 16 yıl bizi narkozladılar. Beynimizi uyuşturdular. Maalesef bir adım ileri gidemedik. Ama bizim hatamız, ama iktidarın hatası… Büyük suç iktidarda… Çünkü iktidar olan o. Devletin bütün imkanları onların elinde. Benle kendini bir tutarsa yanlış burada zaten” diyor.

“İNSAN ÖLÜMÜNE SEVİNİYORLAR”

İktidarın Kürt sorununun çözümü konusunda uyguladığı güvenlikçi politikaları ve söylemleri eleştiren Özdemir, eleştirilerini şu sözlerle sürdürüyor: “Televizyona çıkıp bas bas bağırdılar. ‘Elhamdülillah bu kadar insan öldürdük’ diye. Kimi öldürüyorsun sen? İnsan ölümüne sevinen, insanın ölümünden mutlu olan, akan kandan mutlu olan bir iktidar olur mu? Bu insanlar bunu kabullenmeyerek, sandıkta bunun cevabını verecekler. Daha önceki süreç samimi olmadı. Samimiyet yoktu. Bir birine oyun oynadılar. Bunun müsebbibi de iktidardır. Çünkü güç onlarda, iktidar onlarda. İsteseler sorunu çözebilirlerdi. Ama çözmek istemiyorlar. Çünkü bunun üzerinden pirim yapıp iktidarda kalmak istiyorlar. Ama akan kanın hesabını bir gün verecekler. Keşke tekrar çözüm süreci olsa. İnanın şu andaki tüm görevimi bırakırım, elimden geleni yaparım. Ama iktidara güvenmiyorum. Bu iktidarla çözüm süreci yürümez artık.



Kürt sorununun çözümü konusunda en çok sorumluluk bölgede aday olan insanların üzerine düşüyor. Sorunları doğru tespitlerle çözebiliriz. Yeter ki iyi niyetli olalım. Bu gün Ak Parti’nin tek çekindiği parti Saadet Partisi’dir. Ama insanlar susturulmuş. Görüşlerini açıklayamıyor. Kimse kendini hedefe koymak istemiyor. İnsanlar alternatif olmadığı için iktidara destek verdi. Ama şu anda alternatif var. Onların doğduğu parti alternatif.  Bilge başkanı ile Saadet Partisi.”

AKP’NİN BATMAN SERÜVENİ BİTEBİLİR

Batman’da avantaj HDP’den yana. Halkın büyük bir desteği var. Diğer Kürt illerinde olduğu gibi, hükümetin uyguladığı politikalara tepkiler yüksek. HDP kentte 5-0 yapmakta kararlı. Ancak sahneye inen Saadet Partisi oldukça iddialı. HDP’nin şu an için 4 vekili kesin gibi görünüyor, diğer vekillliği ise hangfi partinin alacağı belli değil. Etkili bir şekilde sahaya inen Saadet Partisi vekil çıkarabilirse AKP’nin Batman süreci sona ermiş olacak.

Editör: Haber Merkezi