ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/KARS -Tarihi ve turistik özelliğinin yanı sıra hakların birlikte yaşadığı kadim bir kent olan Kars’ta bugüne kadar belediyelerin yarattığı tahribatın halk tarafından görüldüğünü belirten HDP adayı Şevin Alaca, “Ama artık Kars’ta HDP zamanı. Halk, hepsini denediklerini ancak HDP’nin henüz denenmemiş olduğunu ve yanı başımızdaki Iğdır pratiğinden de güvenlerinin yüksek olduğunu ifade ediyor” dedi.


31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerin en hareketli geçeceği ve merak uyandıran kentlerin başında Kars geliyor. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) mali müşavir olan Kars eşbaşkan adayı Şevin Alaca, kentteki seçim havasını aktararak, projelerini anlattı. Kars doğumlu olan Şevin’in basası Kürt, annesi Çerkes. 2015 yılından bu yana HDP içinde aktif bir şekilde yer alan Şevin, İstanbul İl Kadın Meclisi ve ilçe örgütlerinde yöneticilik yaptı. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölünden mezun olan Şevin, İstanbul’da mali müşavirlik yapıyor.


‘Kayyımlarla halk iradesi ipotek edildi’


HDP’nin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ülke genelinde elde ettiği başarıyı hatırlatan Şevin, “Fakat bu süreçle beraber, barış sürecinin de bitirilmesi ile birlikte Kürt siyasi hareketine iktidar tarafından özel bir yönelim oldu ve sindirme, bastırma politikalarına geçildi. Özellikle belediyelerimize yönelmeler oldu. Bir irade gaspı ve iradeye ipotek uygulaması olan kayyımlar ile birlikte belediye eşbaşkanlarımız görevlerinden alınarak cezaevlerinde rehin olarak tutmaya başladılar. DBP’li belediyelere karşı özel bir uygulamayı devreye soktular. Belediye meclisi içerisinde bir belediye başkanı seçilmesi durumu varken bu uygulanmadı ve tam tersi kayyımlarla halkın iradesine ipotek uyguladılar. Kayyımların ilk icraatları kadın birimlerini ve kurumlarını kapatmak oldu. Çünkü bu iktidar çok iyi biliyor ki kadının özgürleşmesi demek toplumun özgürleşmesi demekti. Toplumun değişmesi ve dönüşmesi kadınlarla mümkündür. Bundan kaynaklı tasfiye planlarını uygulamaya geçirdiler. Partimizin eşit temsilliyetle kadınların yerel yönetimlerde yer alması özellikle kadınların önünü açıcı bir uygulamaydı. Bunu sindirmek ve kadını pasifleştirmek için saldırıların her türlüsü geliştirildi” diye anlattı.


‘Kars her partiyi denedi olmadı sıra HDP de’


MHP’li belediyenin elinde olan Kars’ın durumunun içler acısı olduğunu ifade eden Şevin, şöyle devam etti: “Ben Kars’ta doğdum, büyüdüm. Kars kendine özgü yapısı ve kültürel dokusuyla bir kadim kentimiz. Bir dönemdir MHP’li belediyenin elinde. Kars’ın şuanda ki hali içler acısı. Bir kent görünümünden uzak hatta köy bile diyemeyeceğimiz bir görünüme getirildi. Bu da bize belediyenin asgari hizmetlerini bile yapmadığını gösteriyor. Halk bu durumdan çok rahatsız.  Kars’ın artık gerçekten bir kent görünümüne sahip olmasını istiyor. Ancak bir taraftan da umudunu kesmiş bir toplum gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Kars’ta bütün siyasi partiler belediye yönetiminde yer aldılar ve hepsinin yaptığı pratikler ortadadır. Ama artık Kars’ta HDP zamanı. Bu anlamda halkın bize karşı ilgisi çok olumlu. Çünkü hepsini denediklerini ancak HDP’nin henüz denenmemiş olduğunu ve yanı başımızdaki Iğdır pratiğinden de partimize olan güvenlerinin ve beklentilerinin yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Özellikle kadınlarımız kadın eşbaşkan adayının olmasından dolayı çok heyecanlılar.”


‘Kars’ta bir ilki yaşıyoruz’ 


Kars’ta bir ilk yaşandığını ve tek kadın adayın kendisi olduğunu ifade eden Şevin, “Kars’ın çok kimlikli ve kozmopolit bir yapısı var. Ben de Kürt bir baba ve Çerkes bir annenin kızı olarak Kars’ın bu yapısına uygun olarak hizmet sunacağımı ve kimlik ayrımı yapmaksızın eşit hizmet götüreceğimizi ifade ediyorum. Bunu söylediğimizde partimize olan umut ve inanç artıyor. İnanıyoruz ki 31 Mart’ta halkımız bize gereken sorumluluğu ve görevi verecektir” dedi.


‘Kadınlara ekonomik alanlar açacağız’


Kars’ın geçim kaynaklarının daha çok tarım ve hayvancılık üzerine olduğunu ancak uygulanan politikalar nedeniyle ikisinin de bitme noktasında olduğunu dile getiren Şevin, projelerini şöyle aktardı: “Et dışardan ithal ediliyor. Yem fiyatlarına her gün zam yapılıyor. Özellikle kadınların Kars’ta herhangi bir geçim kaynakları yok. Biz 31 Mart’ta belediyeleri kazandığımızda özellikle kadın istihdam alanlarının önünü açmak istiyoruz. Kadınlara yönelik meslek edinme kursları ile onların kendi ekonomik özgürlüklerini kazanacağı ortamlar yaratmak istiyoruz. Yine el ürünlerini satabilecekleri kadın kooperatifleri kuracağız. Mahallelerde açacağımız kreşlerle kadınlara destek sunmak istiyoruz. Kadınları ekonomik hayata katmak için her türlü destek ve projeyi, onların fikirlerini alarak hep beraber hayata geçireceğiz.”


‘Kötü gidişata dur diyeceğiz’ 


“Biz inanıyoruz 31 Mart’ta halk bu gidişata dur diyecek. Bu Kars’ın kaderi değil” diyen Şevin, “Bize bir görev verilirse sonuna kadar halkımızın istediği şekilde layıkıyla yerine getirmek için tüm çabayı sarf edeceğiz. Kars’ın bu kötü gidişatına dur diyeceğiz. Aslında baktığımızda Kars halkının beklentileri o kadar çok düşük ki yol, su ve hizmet bu kadar basit. Ama yaşadığımız bu yüzyılda bunların seçimin propagandası yapmak çok üzüntü verici. Kars halkına bugüne kadar hiçbir hizmet sunulmamış. Ama biz Kars’ın bu asgari hizmetleri yanında hem ekonomisinin hem de turizmin güçleneceği ve insanların insani şartlarda yaşayabileceği ortamlar yaratarak güzel bir Kars inşa edeceğiz” dedi.
Editör: Haber Merkezi