AYDIN - Aydın'da JES'lerin ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle halkın artık izin vermediğini belirten AYÇEP yönetiminden Gönül Hastaoğlu, "Dinar'da Suçıkan Parkın üst tarafında termik santraller kurulacağı için çıkan suyun yeraltına çekileceği ve Menderes'in çekileceği bilgisini aldık" dedi.


Aydın'da 7 yıl önce yapılmaya başlanan Jeotermal Enerji Santralleri (JES), kentte ciddi çevre ve sağlık sorunları yarattı. Aydın Çevre Platformu’nun (AYÇEP) araştırmalarına göre, zeytinde yüzde 50, incirde yüzde 30 ve kestanede yüzde 30 ürün kaybı yaşandı. Aydın Ziraat Odası’nın açıklamasına göre ise, 750 bin kilo olan buğday üretimi bu sene 350-400 bin kiloya kadar düştü.


Açığa çıkan hidrojen sülfür gazı ve sondajla çıkan akışkanların doğaya salındığını belirten AYÇEP yönetiminden Gönül Hastaoğlu, "Aslında yarım futbol sahası kadar bir açılık içerisine sızdırmayan malzeme döşenip, akışkanın boşaltılması lazım ki yeraltı suları kirlenmesin. Ama sulama kanallarını dereleri, çayları ve menderesi kirletiyor. Aydın'da kanser oranı ve kanser ölümlerinde artış var. Radon, arsenik ve civa ağır metallere maruz kalıyoruz. 41 günün sonunda yeryüzüne siniyor ve doğa, gıdalar zarar görüyor" diye konuştu.


'Kızılcaköy'de kadınlar direniyor'


Şirketlerin JES'lerin faydalı olduğu ve istihdam yarattığı gibi yanıltıcı sözlerle halkı etkilemeye çalıştığını kaydeden Gönül, "Emirdoğan'da halk bilinçlendiği için izin vermedi. Musluca'da şirket elemanlarını asfalta kadar kovaladılar. Kızılcaköy'de Valiliğin 30 bin dönümlük arazide 120 kuyu açılma projesi var. Tahminen 10’un üzerinde santral kurulacak. Özellikle burada kadınlar ön plana çıktı" dedi.


Köylü kadınların gerekirse gaz lambası ile aydınlanmayı tercih edeceğini ama çocuklarına zehirlenmiş bir toprak bırakmak istemediklerini aktaran Gönül, JESL'lerin 25 senelik anlaşmalarla şirketlere verildiğini aktardı. Gönül, "JES'lerin enerjiye katkısı yüzde 2. Bu mantıklı mı? Hayır. Çünkü bazılarının söylediği gibi Türkiye’nin enerji açığı yok. Bir de üretilen enerji Türkiye'de kalmıyor. Tamamını yurt dışına pazarlıyorlar. Örneğin Aydın zehirleniyor ama bunlar kendi vergilerini memleketlerine yatırıyorlar. Onların dediği gibi santrallerde istihdam çok da değil" ifadelerini kullandı.


'Menderes Nehri kuruma tehlikesi altında'


Uşak ve Denizli'deki sanayi atıklarıyla kirletilen Menderes Nehri'ne bir de JES akışkanlarının karıştığını belirten Gönül, Söke Kafa Bölgesi’nde tonlarca balığın öldüğünü hatırlattı. Gönül, şöyle dedi: "Sudaki oksijenin bitmesi Menderes’in ölmesi demek. Menderes'in suyunun kuruyacağı söyleniyor. Dinar'da Suçıkan Parkın üst tarafında termik santraller kurulacağı için çıkan suyun yeraltına çekileceği ve Menderes'in çekileceği bilgisini aldık."
Editör: Haber Merkezi