ŞIRNAK - Barış Anneleri içinde verdiği mücadele nedeniyle 3 yıl cezaevinde kalan Nahide Ormanlı, yaşadığı zulmü torunlarının görmemesi için umudunu yitirmeyerek mücadelesini sürdürüyor. 

Barış Anneleri, 1996 yılında yoğunlaşan savaş politikalarına karşı mücadele etmek için yola çıktı. O günden bugüne barışa öncülük eden anneler, tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamayla karşı karşıya kaldı. Savaşın olmadığı ve yaşanılır bir ülke kurabilmek için birçok kentte inisiyatif ya da meclis olarak örgütlendi. Nahide Ormanlı da Şırnak'ın Silopi ilçesinde Barış Anneleri içinde mücadele eden bir isim. 1966'da Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Dedeler (Babika) köyünde dünyaya gelen Ormanlı, 13 yaşında iken ailesi tarafından zorla evlendirildi. 

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞE ZORLANDI

Kendisinden önceki 7 kardeşinin yaşamını yitirmesi nedeniyle ailesi tarafından ilgiyle büyütülen Ormanlı, çocuk yaşta evliliğe zorlanma sürecini şöyle anlattı: "Bir gün gelip; 'Seni evlendireceğiz’ dediler. Bunu söyledikleri zaman korkmuş ve yorganın altında saklanmıştım. Çok ağlamıştım. Evlilik nedir bilmiyordum. Evlendikten sonra hayatımda zorluklar başladı. Evin her işini yapıyordum. Koyun sağmadan, evin temizliğine kadar hepsini o çocuk yaşımda yapıyordum. Durmak nedir bilmezdim. İşkence gibiydi. Yoksulduk ve hayat çok zalimdi. Çocuklarımı büyük bir emekle büyüttüm. Bu yaşıma kadar hep çalıştım." 

GÖZALTINDA İŞKENCE

Evlilikle birlikte köyden kopan ve şehir yaşamına geçen Ormanlı, yaşanan savaş sürecine de tanıklık eder. Yaşanan çatışma ortamında savaşa karşı mücadele verilmesi gerektiği inancıyla Barış Anneleri içinde yer alan Ormanlı, "Biz annelerin tek isteği halkların barışıydı. Kimsenin haksızlığa uğramasını istemiyorduk. Ben bu yaşıma kadar başka bir isteğim olmadı. Ancak bu talebimin karşılığı cezaevi oldu. 2012 yılında evim basılarak gözaltına alındım. Gözaltında işkence gördüm. Ellerimi arkadan kelepçelediler, saatlerce böyle beklettiler ve bu halde sırtıma silah dipçikleriyle vurdular. Saatlerce bu işkenceye maruz kaldım. Ama bir an olsun onlardan korkmadım. İşte bu yapılanlar barışın olması için bir nedendi” dedi. 

CEZAEVİNDE HASTALIKLARI BAŞLADI

Kendisinden sonra 3 oğlunun da tutuklandığını söyleyen Ormanlı,"örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla 2 yıl 6 ay Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kaldıktan sonra tahliye edildi. Ormanlı, cezaevi sürecinde; bel fıtığı,tansiyon ve mide rahatsızlıkları baş gösterdi. 2017 yılında Yargıtay tarafından cezası onaylandıktan sonra 6 ay da Şırnak T Tipi Cezaevi'nde kalan Ormanlı, cezaevi sürecinde bir çok hastalığının başladığını ancak bu süreçte pek hastaneye götürülmediklerini dile getirdi. Ormanlı tahliye olduktan sonra 2018 yılında eşi Necmettin Ormanlı (70) aynı gerekçeyle tutuklanarak Şırnak T Tipi Cezaevi'ne konuldu. Ormanlı, hala cezaevinde bulunuyor. 

BARIŞ UMUDU

Ölümlere karşı mücadelelerine soruşturma ve tutuklamayla karşılık verildiğini ifade eden Ormanlı, cezaevinde büyük zorluk yaşandığını dile getirerek, "Bizleri hastaneye götürmüyorlardı. Bir gün tarihi geçmiş bir yemeği bize verdikleri için koğuşta bulunan 79 kişi zehirlendi. Cezaevi beni çok yordu ama barış demeye devam ediyorum. Ben bu gözlerler çok şey gördüm ama barışa olan özlemimi, inancımı sarsmadı. Ben bu zulmü gördüm, çocuklarım da gördü ama torunlarımın görmemesi için barış demeye devam edeceğim. Umut ediyorum ki bu savaşlar durur ve barış sağlanır” diye umudunu anlattı.  

Editör: Haber Merkezi