Ayşe Öztürk'ün avukatı; "müvekilim falakaya yatırıldı, Filistin askısında kaldı, elektrik verildi" dedi.








İçişleri Bakanlığı tarafından “Aranan Teröristler” listesinde “turuncu” kategoride yer alırken Lübnan’da yakalanarak Türkiye’ye teslim edilen ve hakkında DHKP/C yöneticisi olmak suçundan dava açılan Ayten Öztürk’ün yargılanmasına başlandı.

Öztürk’ün duruşmaya getirilmediği davada avukatı Murat Yılmaz, müvekkilinin 8 Mart 2018’de Lübnan’da yakalanarak 13 Mart’a MİT’e teslim edildiğini belirtti. Yılmaz, “Ayten Öztürk, 28 Ağustos 2018’e kadar Ankara’da bilinmeyen bir merkezde işkence gördü. Savcı ve hâkim, sorgusunda Ayten’in yaralarına bakmak istemedi, gözlerini kaçırdılar” iddiasında bulundu.

MAHKEMEYE GETİRİLMEDİ 

Alican Uludağ'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Ayten Öztürk getirilmedi. Mahkeme heyeti, cezaevi yönetiminin “personel eksikliğini” gerekçe göstererek Öztürk’ü Ankara Adliyesi’ne getirmediğini tutanağa yazdırdı. Ancak Ayten Öztürk, SEGBİS yoluyla da duruşmaya bağlanamadı. Bağlantıda sorun olduğunu bildiren mahkeme başkanı, davaya üç avukat sınırlaması koydurdu. Ayten Öztürk’ün avukatı Yılmaz, müvekkilinin 8 Mart 2018’de Lübnan Havalimanı’nda yakalandığını ve 13 Mart 2018’de MİT’e teslim edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"FALAKAYA YATIRILDI, ELEKTRİK VERİLDİ"

“Bu aşamadan itibaren müvekkilimin gözleri bağlandı. Uçakla bilinmeyen bir yere götürüldü. Müvekkilim, polislere teslim sürecinde buranın Ankara olduğunu anladı. Müvekkilimin anlatımına göre kendisine 28 Ağustos 2018’e kadar 6 ay boyunca işkence yapıldı. Falakaya yatırıldı, Filistin askısında kaldı, elektrik verildi. Daha sonra Ayten, Yapracık’ta TEM’e teslim edildi. Polisler, ‘Biz bir ihbar üzerine Yapracık denilen yere gittik, bir tarlada Ayten Öztürk’ü yanında iki bavulla yakaladık’ diye tutanak tuttular. Bu tutanak gerçeğe aykırıdır. Ayten, ‘Beni, MİT işkence yaptıktan sonra Yapracık’a götürdü, orada siyasi şube polislerine teslim etti’ dedi. Ayten, işkence gördükten sonra 42 kiloya kadar düştü. Ben vücudundaki işkence izlerini gördüm. Ayten, bunu sorguda savcıya da göstermek istedi. Ancak savcı gözlerini kaçırdı. Sorgu hâkimi de işkence izlerine bakmak istemedi.”

Avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı da müvekkilinin duruşmaya getirilmeyerek gizlendiğini belirterek, “Vücudundaki 898 yarayı gördüm. Vücuduna dokunmaya korktum. Islak, kuru yaralar vardı. Ankara’da bir işkence merkezi var. Kontrgerillanın mı MİT’in mi bilmiyoruz” iddiasında bulundu.

Duruşmaya bitiren mahkeme, Öztürk hakkındaki dosyanın İstanbul’a gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, Öztürk’ün tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Editör: Haber Merkezi