İSTANBUL – DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yarın ikinci kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanan Cumartesi Anneleri’ne ilişkin "Devletin görevi, yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir; hesap sormak değil" dedi.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eyleminde gözaltına alınan aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması yarın İstanbul Adliyesi 21'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Twitter hesabından yaptığı paylaşımla ve DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da yaptığı açıklamayla Cumartesi Annelerine destek verdi.

BABACAN: DEVLETİN GÖREVİ HESAP VERMEK

Babacan davayı anımsatarak şu paylaşımda bulundu: "Cumartesi Anneleri, senelerdir gözaltında kaybedilen yakınlarını arıyor. Devlet ise yakınlarını bulmak yerine acısı olanları yargılıyor. Yarın yine duruşmaları var. Devletin görevi, yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir; hesap sormak değil."

‘HUKUKA AYKIRIDIR’

“Toplantı ve gösteri yürüyüşleri iktidarın baskısı ile hukuk dışı yollarla engellenmektedir” diyen Yeneroğlu ise, “Cumartesi Anneleri”nin haklarında açılan kamu davası da hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir davadır. “DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu tüm kamuoyuna ifade ediyoruz. Bu etkinlik barışçıl amaçlar doğrultusunda ve silahsız saldırısız olarak düzenlenen, sadece bir basın açıklaması ve oturma eylemini içeren bir etkinliktir. Dolayısı ile bu etkinliğin mülki amirlerce yasaklanması açıkça hukuka aykırıdır. Bunun yanında haklarınca ceza davası açılması ise ayrı bir hukuksuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vesileyle, DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu; anayasamızda yer alan temel hakların en geniş biçimde kullanımını teminat altına alacağımızı tüm kamuoyuna ifade ediyoruz" dedi. 

Editör: Haber Merkezi