VAN - ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi'nin Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezasını onamasına tepki gösteren bağımsız aktivist Songül Özünver, “Yargıtay’ın kararında kadına ‘kaderine razı ol, şiddete karşı çıkma’ mesajı verilmek isteniyor. Verilen ceza ‘eril adaletin’ bir göstergesidir” dedi.

JINNEWS'in haberine göre; Isparta’nın Yalvaç ilçesi Korukaya köyünde kendisine sistematik cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider’i özsavunmada bulunarak öldürdüğü için Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan Nevin Yıldırım’ın cezası Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından onandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 7 yıldır tutuklu bulunan Nevin’e verilen müebbet hapis cezasında TCK'da düzenlenen “meşru müdafaa” hükümlerini uygulamadı. Kadın katliamlarında fail erkeklere uygulanan “haksız tahrik indirimi” ve “iyi hal indirimi” Nevin’e uygulanmadı.

Yargıtay’a tepki gösteren kadınlar, Türkiye’nin birçok kentinde sokağa çıkarak, kararı protesto etmeyi sürdürüyor.

‘Erkeğin takım elbiseli, kravatlı olması yetiyor’

Bağımsız aktivist Songül Özünver, Yargıtay’ın kararına şu sözlerle tepki gösterdi: “Adalet, şiddet konusunda erkek ve kadını ayırıyor. Aynı suç karşısında bir erkek kravatlı ve takım elbiseli olunca ‘iyi hal’ indiriminden çok rahat yararlanabiliyorken, kadın olunca aynı indirimden yararlanamıyor” dedi.

‘Kadına yönelik şiddet görünmez kılınmak isteniyor’

Çocuk istismarları ve kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Songül, iktidarın seçim gündemiyle şiddeti görünmez kılmaya çalıştığını söyledi. Şiddete karşı yargının da toplumun da duyarsız kaldığını ifade eden Songül, “Yargı mercii Nevin kararında kadınlara ‘kaderine razı ol, şiddete karşı çıkma’ mesajları veriyor. Bu karar, Nevin gibi tecavüze, istismara, şiddete karşı duran kadınları cesaretsizleştirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

‘Nevin’e verilen ceza ‘erkek adaletin’ bir göstergesi’

“Erkek, zaman, mekan tanımadan kadına 4 kurşun da sıkabiliyor, 52 bıçak darbesiyle de vurabiliyor” diyen Songül, “Nasıl olsa uyguladığı şiddetin cezasızlıkla sonuçlanabileceğini düşünerek, ya da çocuğa yönelik işlenen istismar suçu ‘aile kurumu kutsallaştırılarak üstü örtüleceği’ için bu suçları işlemekten çekinmiyor. Bundan kaynaklı her gün artarak devam eden şiddetle karşı karşıya kalıyoruz. Nevin’e verilen ceza ‘erkek adaletin’ bir göstergesidir” dedi.

‘Bizi bizden başka koruyacak bir seçenek yok’

Nevin’in şiddete karşı özsavunma uygulamasıyla kadınları cesaretlendirdiğini belirten Songül, şunları ekledi: “Kadınlar asla şiddete karşı durmaktan geri adım atmasınlar. Her alanda, her yerde bizi bizden başka koruyacak bir seçenek yok.”
Editör: Haber Merkezi