HABER MERKEZİ- Haftaya yükselişle başlayan dolar/TL 9,04’lük zirvenin ardından bir rekor daha kırarak 9,10’u gördü.

Dolar/TL 9,04’lük zirvenin ardından yükselişini sürdürdü ve bir rekor daha kırarak 9,10 TL'yi gördü. 2020 sonuna göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 22'yi buldu.

Bugün saat 15.30 sularında 9,07'yi geçen dolar/TL, ABD'de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte 9,09'un üzerine çıktı. Saat 17.30 dolaylarında ise 9,10 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Avro da aynı dakikalarda 10,52 TL’yi gördü.

Böylece Eylül ayında dolar karşısında yüzde 7 değer kaybeden Türk Lirası'nın Ekim ayının ilk yarısındaki değer kaybı ise yüzde 2 civarında. 2020 sonuna göre değer kaybı ise yüzde 22'yi buldu. Dolardaki eylülden beri süren bu yükseliş yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yüzde 20'li seviyelere tek başına yükseltebilir.

DÖVİZ ALIM SATIMINA KİMLİK TESPİTİ ZORUNLULUĞU

Öte yandan döviz alım satımına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Bundan sonra alım satımlarda alt sınır olmaksızın kimlik tespiti zorunlu hale geldi. Konu hakkında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı, kararın döviz piyasalarına yönelik bir müdahale olmadığını, döviz bürolarının kurumsallaşmasına yönelik bir adım olduğunu dile getirdi.

( MA)

Editör: Haber Merkezi