ANKARA - HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi usul yönünden iade eden AYM’ye tepkisini yineleyen MHP Genel Başkanı Bahçeli, “AYM ayet hükmü değildir, yapısı değişmelidir” dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Montrö bildirisi yayımlayan emekli amirallere sert bir dille tepki gösteren Bahçeli, bildiriyi "Gece yarısı muhtırası" diye tanımladı. "Bu çağrı bal gibi darbe çağrısıdır" diyen Bahçeli, "Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan, gel gel yapan 104'lükler suç işlemilerdir. Bu suç cezasız kalamaz kalmayacaktır" diyerek yeni bir talimat verdi.  

AYM’YE TEPKİ 

Bahçeli ayrıca HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi usul gerekçesiyle iade eden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) de tepki göstererek, "AYM'nin HDP'yi kollayan tutumu bizim nazarımızda hükümsüzdür. Dağda elde edilen stratejik üstünlüğü TBMM'de kaybettirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. AYM adil ve hakkaniyetli bir karar vermemiştir. AYM ayet hükmü değildir. Zamanın ruhuna, milletimizin beklentilerine müzahir şekilde yapısı değişebilecektir" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, emekli amirallerin bildirisine ilişkin olarak, “Türkiye’nin 4 Nisan'da 104 emekli, amiralin bir nevi muhtırası ile sarsılmıştır. 1936 tarihli Montrö boğazlar sözleşmesi Lozan'ın tamamlayıcı bir parçasıdır. Aynı zamanda bizim kırmızı çizgimizi, Karadeniz'in barış ve istikrar güvencesidir. Kaldı ki kimsenin de Montrö'yü tartışmaya açtığı, feshedelim dediği de yoktur. Bu zorlama zekâ özürlü yaklaşımın failleri herkesi kendileri gibi aptal ve ahmak mı zannediyorlar. Beyinlerinin ve gizli emellerinin esiri olan 104 emekli amiral Türk demokrasi tarihinin kara bir lekesidir. Bu lekeyi temizlemek demokrasinin, milli iradenin tarihe karşı namus, şühedaya vefa borcudur. Demokrasi düşmanlarına yeşil ışık yakan, gel gel yapan 104'lükler suç işlemilerdir. Bu suç cezasız kalamaz kalmayacaktır” dedi.

‘AYM YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ’

AYM’nin HDP'yi kollayan tutumunun kendi nazarlarında hükümsüz olduğunu söyleyen Bahçeli AYM bugünkü haliyle devam edemeyeceğini belirtti.  Konuşmasının devamında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Bahçeli devamında şunları söyledi: "Kılıçdaroğlu çok meraklıysa olağanüstü kongreyi toplamalı, HDP'nin CHP'ye katılımı sağlamalıdır. Hodri meydan cesareti varsa buyursun denesin. HDP ile yasak ilişkiyi resmi, birlikteliğe dönüştürsün bunun vebaline de katlansın."

(MA)

Editör: Haber Merkezi