ANKARA - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, HDP’li Hasan Özgüneş'in soru önergesine verdiği cevapta, resmi dilin Türkçe olduğu için Kürtçe’nin havaalanlarında anons dili olarak kullanılmayacağını savundu. Özgüneş, bunun inkarcı bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, havaalanı, otogar ve metro istasyonlarında Kürtçe anons, yönlendirme ve bilgilendirme yapılmamasının nedenini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sordu. Özgüneş’in verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Adil Karaismailoğlu, önergenin sadece havaalanı ile ilgili kısmına değindi. Cevapta, "Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe, uluslararası havacılık dilinin ise İngilizce olması nedenleriyle uçuş bilgisi, anons ve danışma hizmetleri, uluslararası metinlere göre Türkçe ve İngilizce olarak yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘İNKARCI YAKLAŞIM’

Bakanlığın yanıtını değerlendiren Özgüneş, devletin Kürt dili ve kimliğinin yanı sıra diğer kimliklere karşı da milliyetçi ve tekçi bir tarzda yaklaştığını belirterek, “Türkiye’nin kuruluşu itibariyle bu ülkede sadece Türkler vardır, Türkçe dili vardır. Herkes kendi dilini, kültürünü, tarihini, gelenek göreneklerini, müziğini unutarak, tek bir dilde, tek bir kültürde buluşma dayatması içerisine girmiştir. Dolayısıyla Kürt halkının mücadelesi, Kürt meselesinin varlığı bu inkarla bağlantılıdır. Türkiye’nin Lozan’dan sonraki yaklaşımı inkarcı bir yaklaşımdır” dedi.

‘KÜLTÜREL SOYKIRIM’

Verilen yanıta şaşırmadıklarını kaydeden Özgüneş, şöyle dedi: “Zaten Anayasalarında da Türkçe’den başka bir dilin eğitim dili olarak kullanılmayacağını yazmışlar. Kürtçenin yasaklanması ve Kürt halkının varlığının eritilmesine yönelik bir yaklaşımdır. Bu durum bugün bu soru önergesinde de kendisini açıkça gösteriyor. Avrupa’da birden fazla resmi dil vardır. Örneğin İsviçre’de bile 4 farklı dil vardır. Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde, 3-5 aile devlete müracaat ederek çocuklarına okul açtırırlar. Dünyanın birçok yerinde farklı diller zenginlik olarak kabul edilir ve yaşatılır. Türkiye’de nüfusu en az 20 milyon olan Kürt halkının dili ise bilinmez, eritilmesi gereken bir dil olarak anılmıştır. Meclis’te kimi gerginliklere zemin yaratsa da milletvekili arkadaşlarımız Kürtçe konuştuğunda, ‘bilinmeyen bir dil’ olarak ifade edilir. Bunun kökeninde Kürt halkını tanımamadır. Diğer halkları da yok etmeye ve Türk kimliği adı altında milliyetçi tarzda eritmeye dönük bir politikadır. İnsan haklarına, evrensel hukuka aykırı bir olgudur ve kınıyoruz. Bir toplumun dilini, kültürünü, kimliğini yok etmek beyaz bir soykırımdır. Kültürel bir soykırımdır. Fiziki öldürmeden daha tehlikelidir. Bir halkı yok ediyorsunuz.”

SORU ÖNERGESİ 

Özgüneş, verdiği soru önergesinde “Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olmasına rağmen havaalanı, otogar, metro istasyonları vb. noktalarda Kürtçe anons, yönlendirme ve bilgilendirme yapılmamasının gerekçesi nedir? İç hat seferlerinde söz konusu ulaşım noktalarında yapılan anonsları anlamayan yurttaşların maruz kalacağı mağduriyetlerin giderilmesi nasıl sağlanmaktadır?” sorularını yöneltmişti.

MA / Diren Yurtsever

Editör: Haber Merkezi