BATMAN -TJA ile örgütlenerek yaşamında büyük adımlar atan ve Balpınar Belde Belediye Eşbaşkanı olan Gülistan Erdinç, kayyımlarla kadına dair her şeyin tasfiye edildiğini belirterek, "Belediyeler muhakkak ki ait olduğu halka geri dönecektir. Sorunları birebir çözecek mekanizmalar geliştireceğiz" diyor.


Toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle yaşamları hakkında karar verme hakkı dahi ellerinden alınan kadınlar, mevcut politikalar nedeniyle sömürünün iki katına maruz kalıyor. Kadının özgürlüğünü toplumun özgürlüğünün koşulu olarak gören Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bağlı belediyeler, tam bu noktada kadınların yaşama katılması için önemli çalışmalar yürütüyordu. Yıllarca yaşadıklarını "kader" olarak gören kadınlar, belediyelerin kurumlarında hem dayanışma hem de Kürt kadın mücadelesiyle önemli aşamalar kat etti. Sokağa çıktıkça ve örgütlendikçe yaşadıklarını bilince çıkaran kadınlar için kapatılan kurumların ayrı bir önemi var. Gülistan Erdinç'in anlatımlarıyla bu durum daha da gün yüzüne çıkıyor.


'Sorunlarımın toplumdan kopuk olmadığını anladım' 


Gülistan, çocuk yaşta evlendirilen bir kadın. Gülistan, 5 tane çocuk yetiştirdiğini, çocuklarını yetiştirme noktasında büyük zorluklar çektiğini ancak toplumda kadının yaşantısının bir kadermiş gibi dayatılması nedeniyle yıllarca kendi için hiçbir şey yapamadığını söylüyor. 28 yaşında kadın çalışmalarına destek vermek için Tevgera Jinên Azad (TJA) ile örgütlendiğini söyleyen Gülistan, "En başta hobi gibi geldim ama farkına vardıkça kendi yaşantımı da birebir yaşama şansı edindim. Bir kadın olarak yaşadığım sorunların, toplumdan kopuk olmadığını ve her birinin toplumda yaşanan sorunlar olduğunu anlamaya başladım. Kendimi daha çok parti çalışmalarına kattım" diyor.


'Sorunları çözerken kendimizi de çözmeye başladık'


Kadın çalışmaları yürüttükçe sorunların çözüleceği inancıyla hareket eden Gülistan, bir dönem de Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP) kadın kolları başkanlığı yaptığını belirterek. şöyle devam ediyor: "Biz güçlendikçe, bilinçlendikçe sorunlar daha görünür olmaya başladı. Kadına yönelik her türlü şiddet teşhir edildi ve bunlarla daha çok mücadele edildi. O sorunları çözerken aslında kendimizi de çözmeye başladık."


HDP'de kadın mücadelesi verirken aynı zamanda partinin kadın partisi olmaya başladığını kaydeden Gülistan, düşüncelerini "Kadınlar akın akın gelmeye ve sorunlarını tartışmaya başladılar. Bizler de o sorunları dinlerken kendi sorunlarımız için mücadele etmenin önemini kavradık. Artık mücadelenin her alanında kadınlar olarak çoğalıyorduk" diye aktarıyor.


'AKP'nin etkisi feodal yapıyı hortlattı'


2014 seçimlerinde Balpınar Belde Belediyesi'ne Eşbaşkan olan Gülistan, kayyım gelene kadar çalışma yürütüyor. Daha sonra kadın meclislerinde görev alan Gülistan, Batman'da kayyım atandıktan sonraki süreci şöyle değerlendiriyor: "Kadın emeğini yok sayan bir yaklaşım var. Kayyımlarla bütün kadın kurumlarımız, merkezlerimiz kapatıldı. Kadına dair ne çalışma varsa hepsi tasfiye edildi ve kapatıldı. O yüzden birçok sorun partiye yansıyor. Mücadele alanlarımızda sorunları gidermeye çalışıyoruz. Bölgede AKP'nin etkisi cinsiyetçi, dinci ve feodal yapıyı tekrar hortlattı. Bölgede bu politikaların çok etkisi oldu. Toplumda güvensizlik arttı. Aileler tanımadıkları kişilerle kızlarının evlenmesine izin vermiyor. Kadınlar ailelerinin bu güvensizliğine tepki gösteriyor. Kadınlar maddi kaygılar güdülerek aileleri tarafından evlendirilebiliyor."


'Kayyım ilelebet sürecek değil'


Belediyeler DBP’de iken kadın merkezlerinin olduğunu ve psikologlar eşlinde kadınların yaşadıkları sorunları çözmeye çalıştıklarını belirten Gülistan, "Ailesinden şiddet görmüş ya da eşiyle sorunlar yaşayan kadınların sorunları psikologlar eşliğinde çözmeye çalışılırdı. Ücretsiz sağlık hizmetimiz vardı, parası olmayan kadınlara ücretsiz sağlık hizmeti sağlanırdı. Mahallelerde kadın ve çocuk sağlığı üzerine seminerler verilirdi. Madde bağımlılığı üzerinde çok ciddi çalışmalarımız vardı, mahalle mahalle bunları anlattık, ailelere destek çıktık. Kayyımla beraber bu kurumlarımız farklı hizmet alanlarına dönüştürüldü ve verilen hizmetin tek bir unsuru bile kalmadı. Ama kayyım ilelebet sürecek değil bizler projeler üretmeye devam ediyoruz, kadın sorununu daha köklü ele alarak çözüme kavuşacak argümanlarla geleceğimizi düşünüyoruz.  Belediyeler muhakkak ki ait olduğu halka geri dönecektir. O zaman kadınların kendi sorunlarını birebir çözmeyi geliştirecek mekanizmalar geliştireceğiz" diye vurguluyor.


'Ben hepinizi hedef alıyorum'


Gülistan, kadın sorununun aslında “erkek sorunu” olduğunu söyleyerek, "Batman'da yaşanan cinsel istismar, uyuşturucu ve fuhuş şebekeleri, kadına 'Ben hepinizi hedef alıyorum' mesajı verdi. Dolayısıyla Batman'daki kadın siyasetin üstünde bir duruma geldi. Kadınlar çok büyük bedeller ödedi ama dayanışma ağlarını sürdürmeye devam ettiler" diyor.


Gülistan ayrıca bölgedeki Helkis Kadın Platformu'nun da başarılı çalışmaları olduğunu ve TJA'lı kadınlar olarak destek verdiklerini sözlerine ekliyor. Kaynak JINNEWS
Editör: Haber Merkezi