VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Barış Vakfı Van’da düzenlediği “Çatışma Çözümleri ve STK’lar Çalıştayı”nda,  Çözüm Süreci’nde sivil toplum örgütlerinin durumu değerlendirildi, önümüzdeki dönemde yapılması gerekenler tartışıldı.



HAKKARİ OBJEKTİF HABER'in haberine göre; 2013-2015 çözüm sürecinde STK’ların pozisyonlarını ele alan, saha araştırması raporu çıkaran ve bir çok merkezde çalıştay veya toplantı düzenleyen Barış Vakfı Van’da  “Barış Açısını Savunmak ve STK’ları Güçlendirme/Geliştirme” toplantısı düzenledi.

Elite World Otel’de düzenlenen toplantıya Diyarbakır, Van ve çevre illerden 35’in üzerinde farklı sivil toplum örgütü temsilcisinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Van Girişimci İş İnsanları Derneği (VANGİAD) Başkanı Kadri Salaz Moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz tarafından yapıldı.

Vakıf Başkanı Hakan Tahmaz, amaçlarının çözüm masasının yeniden kurulması sürecinde sivil toplum kurumlarının sorumluluklarını doğru ve etkin bir biçimde yerine getirmelerine katkı sunmak olduğunu söyledi.

Sürece ilişkin uzun değerlendirmelerde bulunan Tahmaz, ‘Bir anlamda çözüm sürecine kendimizi hazırlamak, siyasal taraflara gerçekleşebilir, ‘makulü mümkünde’ arayan önerilerde bulunmaktır” dedi.

Toplantıda söz alan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Betül Çelik: Çatışma çözümünde STK'ların çalışma alanları, Hukukçu-İnsan Hakları Savunucusu Orhan Kemal Cengiz: Barış hakkının ulusal ve uluslararası hukukta yeri, Prof. Fatma Ünsal Bostan ise Barış dili ve yeni çalışma yöntemleri konularında sunum yaptılar.
Toplantıda sivil toplum temsilcileri, geride bırakılan süreçte yapılamayanları sıraladı.

STK’lar arası işbirliği, dayanışma, bilgi paylaşımının önemine vurgu yapan katılımcılar, barış çalışmalarının halk tabanlı olması gerektiği mesajını verdiler.

Barışa yeni bir yol açma arayışında uluslararası aktörlerin göz ardı edilemeyeceği mesajı veren katılımcıları Kürt sorunun çözümünde Suriye ve bölgedeki gelişmelerin de dikkate alınması gerektiğini vurguladılar.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Barış Vakfı Van sonrası, Mersin, Ankara, ve İzmir illerinde de aynı kapsamda çalışmalar gerçekleştirecektir.

1-20190707132614.jpgde3-922.jpg4-693.jpg

5-476.jpg7-227.jpg6-353.jpg
Editör: Haber Merkezi