ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; CHP’li Çakırözer, Basın Kartı Komisyonu üyelerinin iktidara yakın basın kuruluşlarından seçildiğini açıklarken, komisyonda ‘fişleme rapuru’yla tepki çeken SETA’dan da bir kişinin bulunduğunu söyledi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı’na bağlandıktan sonra 13 aydır toplanmayan Basın Kartı Komisyonu’nun üyelerinin iktidara yakın basın yayın kuruluşlarının çalışanlarından ve yöneticilerinden seçildiğini açıklarken, komisyonda ‘fişleme raporu’yla tepki çeken SETA’dan da bir kişinin bulunduğunu söyledi.

Çakırözer, yazılı açıklamasında şöyle dedi: “Yeni komisyonun 9 üyesinden ikisi Cumhurbaşkanlığı’ndan, bunlardan İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobacı gazetecileri fişleyen raporu ile bilinen SETA’nın araştırmacı kadrosunda bulunmuş. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nı temsil eden diğer üye ise İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un danışmanı Mücahit Eker. Komisyonun üç üyesi ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden. İki üyesi ise Anadolu Ajansı ve TRT’den. Türkiye Gazeteciler Sendikası yok. Gazeteci cemiyetleri yok. Basın meslek örgütlerinden seçilenler, aynı zamanda Anadolu Ajansı ve Daily Sabah gazetesi yöneticileri. İletişim Başkanlığı akreditasyon ayıbını basın kartı komisyonunda da sürdürüyor. Basın kartı zaten artık sarı değil turkuaz. Turkuvaz Medya grubunun ağırlığı ile Basın Kartı Komisyonu da artık ‘turkuvaz’. Sürekli basın kartı sahiplerini komisyonda ATV yöneticisi temsil ediyor. Basın Kartı sahiplerini temsil eden üyelerden biri Star Gazetesi yazar kadrosunda diğeri TRT Haber yöneticisi”




Başbakanlığın kapanması ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlanan, ardından kuruluş yönetmeliği değiştirilen, bir yıldan uzun süredir toplanmayarak basın mensuplarını mağdur eden Basın Kartı Komisyonu, Temmuz ayında toplandı.


CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, söz konusu toplantı hakkında şunları söyledi: “Toplantı tam bir gizlilik içinde yapıldı. Geçmiş yıllarda basın kartı komisyonunun toplanacağı duyurulurdu. Komisyonun sonuçları açıklanırdı. Ama yeni komisyonun hem oluşumuna hem de temmuz ayı toplantısının sonuçlarına dair bilgilendirme sadece basın kartı başvurusu sahipleri ile sınırlandırıldı. Bu kadar kalın bir sır perdesi içinde komisyonun üyeleri de merak konusuydu.”

Aralık 2018’de değiştirilen yönetmelikle Basın Kartı Komisyonu üyelerini belirleme yetkisinin sadece Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na verildiğini anımsatan Çakırözer, “Komisyonun iki üyesi zaten İletişim Başkanlığı’nı temsil edecekti. Kalan yedi üyenin tamamının da Başkanlıkça belirlenmesi sağlanmış” dedi.

Yeni komisyon üyeleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobacı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Danışmanı Mücahit Eker
Sürekli Basın Kartı sahiplerini temsiler ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı
Basın Kartı sahiplerini temsilen Star Gazetesi yazarı Halime Kökce
Basın Kartı sahiplerini temsilen TRT Haber Koordinatörü Yahya Bostan (Sabah Gazetesi’nin eski Ankara Haber Müdürü ve Yazı İşleri Müdürü)
Medya İş Sendikası’nı temsilen Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editör Yardımcısı Hasan Arslan
Medya Derneği’ni temsilen Daliy Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Zahid Altay
Televizyon Yayıncıları Derneği’ni temsilen Doğuş Yayın Grubu Ankara Temsilcisi Murat Baran Şevişoğlu
Anadolu Yayıncıları Derneği Başkanı Sinan Burhan (Altındağ Belediye Meclis AKP’li üyesi, 24 Haziran seçimleri AKP’den milletvekili aday adayı) ( Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi )
Editör: Haber Merkezi