ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:Tek Özgür Basın Koalisyonu’nun haziran ayı raporunda, kaybedilen idam cezası verilen gazetecilere dikkat çekilirken, gazeteci Solafa Magdy’den dört aydır haber alınamadığı kaydedildi.


One Free Press Coalition’ın (Tek Özgür Basın Koalisyonu) her ay hazırladığı ve gazeteci davalarını listelediği raporun haziran ayı sayısını yayımladı. Raporda, aralarında Maria Ressa (Filipinler), Solafa Magdy (Mısır), Norma Sarabia Garduza’nın (Meksika) da olduğu çok sayıda gazetecinin davalarına da yer verildi.


22 Temmuz’da gazeteci Jean Bigirimana’nın kaybedilmesinin 4’üncü yılının dolacağının belirtildiği raporda, “Jean Bigirimana ülkenin ulusal istihbarat servisindeki bir kaynağı tarafından telefonla aranmıştı. 2016’dan beri ne görüldü ne de kendisinden haber alındı” denildi.


Solafa’dan haber alınamıyor


Raporda, “Bir serbest gazeteci olan Solafa Magdy’den neredeyse dört aydır kimse haber alamıyor. Kocasıyla birlikte tutuklanan Magdy, Mısır’ın aşırı kalabalık ve insanlık dışı hapishane koşullarında özellikle sağlık haklarından yoksun şekilde Kovid-19’a rağmen altı aydır tutuluyor. İnsan hakları ve kayıt dışı göç konusunda yaptığı haberler nedeniyle ‘yasadışı örgüt üyesi olmak’ ve ‘yalan haber yapmak’ ile suçlanan Magdy’nin davası ise bir kez daha ertelendi” ifadeleri yer aldı.


Gazetecilere idam cezası


Beş yıldır tutuklu bulunan Yemenli dört gazeteci Abdulkhaley Amran, Akram al-Waleed, Hareth Hameed ve Tawfiq al-Mansouri’nin Hutiler tarafından 11 Nisan’da “idam cezasına” çarptırıldığı vurgulandı. “Gazeteciler yalan haber yaymak, Suudileri ve müttefiklerini Yemen’e karşı desteklemek ile suçlanıyor” denilen raporda, “Birleşmiş Milletler haziranda 150 örgütle birlikte serbest bırakılmaları için çağrı yaptı. Gazetecilerin avukatları idam cezasına itiraza hazırlanıyor” diye kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi