VAN-Yerine kayyum atanan Başkale Belediye Eşbaşkanı Aynur Tarhan, erkek egemen belediyeciliği değiştirerek kadınların ve halkın dahil edildiği bir anlayış geliştirdiklerini belirterek, ‘Kayyumlar bu yüzden atandı’ dedi

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) Van Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilçe belediyesine kayyum atanarak seçilmişler görevden uzaklaştırıldı. Bu belediyelerden biri de Başkale İlçe Belediyesi’ydi. 2014’te yüzde 90 oyla seçilen belediye eşbaşkanları Aynur Tarhan ve İhsan Güler, görevden alınarak yerlerine Kaymakam Abdulselam Öztürk Belediye Başkanvekili olarak getirildi. Jinnews’e konuşan ve çalışmalarına ilişkin bilgi veren Aynur Tarhan, belediyeyi almadan önce tüm personelin erkeklerden oluştuğunu belirterek, eşbaşkanlık sistemiyle kadınların siyasete kendi özgücünü, bakış açısını getirdiğini, güçlü çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

‘Sistem oluşturduk’

Kadınların talepleri doğrultusunda kadın emeği pazarı oluşturma kararı aldıklarını ve halkın sahiplendiğini ifade eden Tarhan, “Bizler bu çalışmayı başlatırken kadınlardan öneriler alarak nasıl bir yöntem ve sistem oluşturacağımıza karar verdik. Kurulmasını planladığımız alanın alt katının spor salonu ve dinlenme merkezi, üst katının da kadın pazarı olmasını düşünmüştük. Tam binamızı teslim alacakken kayyum geldi, çalışmalarımız durduruldu. Tüm kurs ve atölyelerimiz kapatıldı. Şimdi kadın emeği pazar alanında Kur’an kursu veriliyor. Kendi kuruluş amacından çok uzak, hiçbir bağı olmayacak şekilde kullanılıyor” diye konuştu.

Şeffaf belediyeler

Halkı karar mekanizmalarına dahil ettiklerini ve stratejik planlarını halka dayalı meclis kararlarıyla yürütmeye çalıştıklarını belirten Aynur Tarhan, kayyumların gelişinin sebeplerinden birinin de bu olduğunu vurguladı. Devletin böyle bir çalışma anlayışının halka ulaşmasının önünü kesmek istediğini aktaran Tarhan, şöyle devam etti: “İktidar, belediyecilik anlayışını kendi bünyesinde dar bir zihniyetle yürütmeyi amaçladı. Halkın belki ilk defa belediyelerin kapısını açtığı dönemlerden geçtik. Kadınlarla birlikte toplantılar yaptığımız zaman belediyelere devlet dairesi ya da yalnızca erkeklerin gittiği alanlar olarak bakıyorlardı. Başkale Belediyesi tarihinde ilk defa böyle bir kadın talebinin yoğunluğuyla karşılaştı.”

‘Belediyeleri geri alacağız’

Yerel seçimlere yönelik çalışmalarını başlattıklarını aktaran Tarhan, son olarak şöyle dedi: “2014 yerel seçimlerinde Başkale’de partimiz yüzde 90’ın üzerinde bir oyla seçildi. Halk yine aynı tercihi verecek. Van’da bir bütün belediyecilik anlayışıyla halkın isteği demokratik talebi doğrultusunda bütün belediyeleri alma hedefini önümüze koyduk.”

VAN
Editör: Haber Merkezi