BATMAN – Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, Kovid-19 vaka sayısının her gün 160 dolayında seyrettiği kentte aşılama oranının yüzde 7’de kaldığını söyledi. 

MA'nın haberine göre; Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler doğrultusunda 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerini kapsayan “tam kapanma” kararı devam ederken, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı son verilere göre 4 Mayıs’ta (dün) son 24 saatte 336 kişi daha hayatını kaybetti, 2 bin 483 yeni hasta dahil olmak üzere 28 bin 997 yeni vaka tespit edildi.

Toplam ölüm sayısının 41 bin 527’ye, toplam vaka sayısının ise 4 milyon 929 bin 118’e yükseldiği koşullara eklenen aşı yokluğu durumu sağlık meslek örgütlerine göre durumu  daha da kötüleştirmiş durumda.

Aşılama oranının düşük kaldığı kentlerden biri ise vaka sayısındaki artış nedeniyle risk haritasındaki durumu maviden kırmızıya dönen Batman. Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, kentteki pandemi tehdidine dair konuştu.

Pandeminin insan sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini dile getiren Tabip Odası Başkanı Oğuz, kapanma kararı boyunca uygulanacak tedbirlerin pandemi ile mücadelede hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

MAVİDEN KIRMIZAYA DÖNÜŞ

Vakaların ortaya çıktığı günden bu yana sürecin şeffaf ve bilimsel veriler ışığında yürütülmesi taleplerinin görmezden gelindiğini ifade eden Oğuz, Koronavirüs risk haritasında Batman’ın kırmızıya dönüşme sürecini anlattı. Oğuz, “Batman yaz sürecini oldukça sert geçirdi. Çok sayıda ölüm gerçekleşti. Sağlık sistemi kapasitesi aşılmış durumdaydı. Normalleşme süreci ile birlikte bu durum yaşandı. Okulların durumundan kaynaklı da sayının çoğalması durumu yaşandı. Sayı azalmaya gidilirken, ortaya harita çıktı. O haritada kentin mavi olarak gösterilmesi beraberinde rehaveti getirdi. Pandemi kontrol altına alındı rehaveti oluştu. Aşı olmamış bir kentteki bu rehavet, beraberinde vaka sayısını artırdı” diye konuştu.

VAKA SAYISI ARTABİLİR!

Kentin haritada mavi renkte iken vaka sayısının günlük 10 dolayında olduğunu belirten Oğuz, bu sayının günlük 160’a kadar çıktığını paylaştı. Oğuz, sürecin doğru yönetilmemesi durumunda vaka sayısının artacağı uyarısında bulunarak aşılamanın önemi üzerinde durdu.

AŞILAMA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Tabip Odası Başkanı, Batman’daki aşılama oranının yüzde 7 ile Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını da söyledi. Sağlık Bakanlığının açıkladığı il verilerinde bölge illerindeki aşılama oranlarının düşüklüğü çarpıcı bir şekilde görüldüğünü belirten Oğuz, “Toplum bağışıklığını sağlayacak aşılama oranlarına mümkün olduğunca en kısa zamanda ulaşabilmek için mevcut aşılama şekli yeniden gözden geçirmelidir. Etkili, güvenli, nitelikli, ücretsiz aşı temini ve adil koşullarda aşı uygulaması elbette ki süreci yöneten kamu idaresinin sorumluluğundadır” dedi. 

Oğuz, kent halkı başta olmak üzere tüm yurttaşlardan pandemiyi kontrol altına almak adına ellerindeki en değerli şey olan aşıya gerekli özeni göstererek aşılama sürecine destek olmaları ve aşı önerilen her herkesin aşısını yaptırmak için gerekli sorumluluğu yerine getirmesini istedi. 

Editör: Haber Merkezi