BATMAN/MARDİN - Batman'da 1993 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar, vurulduğu sokakta anıldı.  Sincar Mardin’de de mezarı başında anıldı.

MA'nın haberine göre; Batman'da 1993 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar, Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki mezarı başında ve Batman’da vurulduğu sokakta anıldı.


HDP milletvekilleri Ebru Günay, Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, eski milletvekilleri Ali Yiğit, Selim Sadak ve Nizamettin Toğuç, HDP Mardin il ve ilçe yöneticileri, Sincar’ın eşi Cihan Sincar ile çok sayıda yurttaş anmaya katıldı. Kızıltepe Anadolu Lisesi önünde bir araya gelen grup mezarlığa kadar sessiz bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdi.


Yürüyüş sırasında grubu kaldırımdan yürümeleri konusunda uyaran polisler, bir ara zırhlı araçla grubu kaldırıma doğru sıkıştırmaya çalıştı. Yürüyüşün ardından sevenleri Sincar’ın mezarına karanfiller bıraktı.  Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından anmaya katılanlar konuşma yaptı.


‘TÜRKİYE’DE HALEN 90’LI YILLARDAKİ UYGULAMALAR SÜRÜYOR’


İlk olarak konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı ve Sincar’ın kardeşi Ali Sincar, ağabeyinin öldürülmesi sürecini anlattı. Gerçek faillerinin açığa çıkarılmadığını vurgulayan Sincar, Türkiye’de halen 90’lı yıllardaki uygulamalarını sürdüğünü dile getirdi. Sincar, Cumartesi Anneleri’nin eylemine yapılan müdahale ve yasaklamaya işaret ederek, “Biz bu ülkede sadece kayıplarımız için adalet istiyoruz” dedi.


‘O GÜNLERDE ÖLDÜRDÜLER, ŞİMDİ DE REHİN ALIYORLAR’


Ardından konuşan HDP’li Beştaş ise, istenildiği takdir gerçek faillerin kısa sürede ortaya çıkarılacağına dikkat çekti. “Failler ortaya çıkarılmıyorsa fail devletin kendisidir” diyen Beştaş, adalet talep ettiklerini vurguladı. Beştaş, şöyle devam etti: “Ne yazık ki; adalet, söz konusu Kürt olduğunda, halklar olduğunda, halkın iradesi ve halkın vekilleri olduğunda gelmiyor. Bugün de aynı şekilde milletvekillerimiz cezaevlerine atılıyor. Milletvekillerimizi o günlerde öldürüyorlardı, şimdi ise rehin alıyorlar.”


‘BU MİRASI ZAFERE TAŞIYACAĞIZ’


HDP’li Murat Çepni de, “Onlar bize cesaret, kararlılık ve inançla bir mücadele mirası bıraktılar. Biz de bu mirası zafere kadar taşıyacağımıza söz veriyoruz” dedi. Sincar’ın fotoğrafına bakarak konuşan Kürt siyasetçi Ahmet Türk ise, Sincar’ı unutmayacaklarını ve mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi. Türk, “Çok temiz bir mücadele bıraktınız. Bu mücadeleyi bugün pırıl pırıl gençler, kadınlar devam ettiriyor. Sincar’ın mücadelesi bize ışık olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.


‘BİRLİK, KÜRTLERİN HAYRINA OLAN’


Son olarak söz alan Sincar’ın eşi Cihan Sincar da, Kürt halkının ve değerlerinin yoğun bir baskı altında olduğunu belirti. Sincar, şöyle konuştu: “Eğer ki; biz halk olarak bir olmasak, bir bir yok olacağız.  Kürtlerin birliği Kürtlerin hayrına olandır. Biz 25 yıldır bunun kavgasını veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Kürtler için birlikten daha hayırlı bir yol yoktur.”


Anma okunan duaların ardından son buldu.


'25 YIL GEÇTİ, BİZ YİNE BURADAYIZ'


Sincar, vurulduğu sokakta da anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Eş Başkanı Şükrü Tapkan, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. HDP Batman Merkez ilçe binasında bir araya gelen yurttaşlar, gerçekleştirilen kısa yürüyüşün ardından Sincar'ın öldürüldüğü Elma Sokak’a geldi. Grup burada Sincar şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler adına saygı duruşunda bulundu.


Anmada konuşan Başaran, Sincar'ın öldürüldüğü dönemde binlerce faili meçhul cinayet işlendiğine dikkat çekerek, "Geçmişte bize saldırdılar bugün de bu saldırılara devam ediyor. 90'lı yıllar 90'lı yıllarda kalmamıştır. Bugünün iktidarı tıpkı doksanlı dönemlerde olduğu gibi öldürmeler, katliamlar, kaybetme politikaları ile muhaliflere geri adım attırma politikaları denedi. Bakın aradan 25 yıl geçti ve biz yine buradayız. Biz arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin faillerinden hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.


‘HİÇBİR SUÇ CEZASIZ KALMAYACAK’


Kayıp yakınlarına yapılan saldırıları da hatırlatan Başaran, "Bir dönemin suçluları ile bugünün iktidarı kol kola girmiş ve onların izinden gidiyor. Ama bilsinler ki hiçbir suç cezasız kalmayacak" dedi.


Başaran'ın konuşmasının ardından Sincar'ın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

Editör: Haber Merkezi