İSTANBUL - İşverenle yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine BBC İstanbul Bürosu'nda çalışan gazeteciler greve başladı. 

BBC İstanbul Bürosu'nda yerel sözleşmeyle çalışan gazeteciler, işverenle yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Taksim Gümüşsuyu’nda bulunan BBC Bürosu önünde yaptıkları açıklamayla greve başladı. “Bu işyerinde grev var” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda gazeteci destek verdi.

GREV BAŞLADI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 9 Ağustos’ta başlattıkları TİS görüşmelerinde anlaşamadıklarını belirterek, “Bugün burada grevi başlatırken, hakkımız olanı almadan vazgeçmeyeceğimizi de ilan ediyoruz” dedi.

CİDDİYETİ ANLAMADI

Aylardır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin çalışanların alım gücünde erimeye neden olduğunu anlattıklarını söyleyen Durmuş, taleplerinin her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insani olduğunun altını çizdi. Durmuş, “TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz” diye belirtti.

AYRIMCILIK

Çalışanlara TL ile maaş ödendiğini belirten Durmuş, “Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız. Ayrıca, İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz” ifadelerini kullandı.

'ADİL BİR TEKLİF GELENE KADAR BURADAYIZ'

BBC işvereninin taleplerine olumlu yanıt beklediklerini ve konuyu masada çözmeye çalıştıklarının altını çizen Durmuş, “Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz. Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir” şeklinde konuştu.

Açıklama sonrasında BBC bürosunun olduğu bina kapısına “Bu işyerinde grev var” pankartı asıldı. Gazetecilerin bina önünde bekleyişi sürüyor. (MA )

Editör: Haber Merkezi