ANKARA–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: BES’in düzenlediği “Kamu Maliyesi Krizi ve Vergi Adaletsizliği” panelinde konuşan Prof. Dr. Mustafa Durmuş, militarist politikalara bağlı olarak vergide adaletsizliğin derinleştiğini belirterek, “Ülkenin geleceğinin daha iyi olmasını istiyorsak barışı sağlamamız gerek. Barışı sağlarsak, adaleti de sağlarız” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Vergi Haftası kapsamında “Kamu Maliyesi Krizi ve Vergi Adaletsizliği” konulu panel düzenledi. Panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve Prof. Dr. Mustafa Durmuş konuşmacı olarak katılırken, moderatörlüğü BES Genel Başkanı Serpil Akpınar yaptı. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen panelde, "Adil Bir Vergi Sistemi İçin Savaşa, Rantiyeye Değil, Emekçiye İnsanca Yaşamak İçin Bütçe" pankartı açıldı.

AKPINAR: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Panelde ilk söz olarak söz alan bu yıl bütçenin ilk defa Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından belirlendiğine dikkati çeken Serpil Akpınar, “Bu bütçede emekçiler, yoksullar yoktu; siyasal inançları temsil eden diyanete para aktarıldı. Bütçe cinsiyet körü bir bütçe, kadına  yönelik şiddetin sonlanması noktasında bir bütçe göremedik. Kutlamalara da vergide adaletsizlik olduğu için katılmıyoruz. Sürekli yoksullaşıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı artık, hafızalarımızda kalan bir yazar kasa eylemi var ama şimdi daha beterleri oluyor. İnsanlar toplu intihar ediyor” şeklinde konuştu.

ERDOĞDU: VERGİDE ADALETSİZLİK VAR

Akpınar’dan sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da, “Vergi ne zamandan beri kutlaması yapıla bir şey oldu. Ancak yası tutulur” diyerek, “Vergi kutlanan bir şeyse hesabında sorulması gereken bir olgu olmalı. Bunun hesabını ancak parlamento da sorabiliriz” dedi.

Vergiyi toplanması ve kullanması şeklinde ikiye ayıran Erdoğdu, “Vergi vermeyen kişilerin sermayelerinim yüksek olduğunu görüyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir adaletsizlik var. Pahalı eşyalar her zaman şirketler üzerinden alınıyor, adaletsizlik oluşuyor. Türkiye'de her şey açık ve ihlal edilerek insanlar gözleniyor ama vergiye geldiği zaman vergide mahremiyeti diyorlar. Vergide mahremiyet gizlilik olur mu? Toplanan vergiler nasıl harcandığına baktığımız halk yararına harcanmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Mevcut bürokratik sistemin çalmayı teşvik ettiğine değinen Erdoğdu sebeplerini şu şekilde sıraladı: “Tek adam rejimi, Anayasasız bırakılmamız, yatırımların olmamasıdır. Millet artık teşvik istemiyor, başka ülkeler ile kavga etmeyin yeter diyorlar.”

DURMUŞ: KRİZİ BESLEYEN SAVAŞ HARCAMALARIDIR

Son olarak söz alan Prof. Dr. Mustafa Durmuş, vergilerde yaşanılan adaletsizliği içinde bulunduğumuz çağdan ayrı değerlendirilemeyeceğini dile getirerek, “Küresel bir iklim kriz ile karşı karşıyayız. Koronavirüs nedeniyle her yer çalkalanıyor. Türkiye'de baktığımız zaman eşitsizlikler o kadar büyük bir seviyeye çıkmış ki adaletli bir vergi dağılımı yapmak imkansızlaşıyor. En zengin yüzde 10 emeğin yüzde 80'nine hakim. Milyonlarca insana asgari ücret ile geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Devletin aldığı vergilere baktığımız zaman dolaylı vergilerden yüzde 70 vergi alınması önemli. Bu vergiler emekçilerden toplanıyor. Büyük holdinglerin verdiği vergiler çok az eşitiz bir politika var. Hemen hemen her şeyden vergi alınıyor. Kalemler o kadar artmış ki hesaplamak zor” dedi.

Bütçede ciddi bir açık olduğunun altını çizen Durmuş, sorunları şu şekilde sıraladı: “Sermaye kurtarmaları, savaş harcamaları, hazine açığı ve borçlanma uygulamaları. Borçları para basarak ödemeye çalışmak çözüm değil, sorunu derinleştirir sadece.”

‘ADALET BARIŞ İLE OLUR’

“Krizi besleyen savaş harcamalarıdır” diyen Durmuş devamında şunları söyledi: “Ülkede son zamanlarda militarist uygulamalar hayli arttı. Silah üretiyorsanız savaşa da ihtiyacınız olacak. Silahlar kullanılacak ki yerine yenileri yapılsın. Türkiye içeride ve dışarıda savaşa devam ettiği sürece vergide adaletsizlik devam edecek. Bu vergileri bizden alacaklar, zenginlerden alacak halleri yok ya. Vergide istediğiniz kadar adaletli alan militarist politikalara harcadığımız sürece adalet sağlanmış olmaz. Adaletli vergi barış sürecinde dağıtılır, bu ülkenin geleceğinin daha iyi olmasını istiyorsak barışı sağlamamız gerek. Barışı sağlarsak, adaleti de sağlarız. Vergi adaleti sadece emek ile ilgili bir mesele değildir barış, özgürlük ile iç ilçedir.”

Panel soru cevap şeklinde devam etti.
Editör: Haber Merkezi