BİNGÖL - Bingöl Kiğı ilçesinde 2012 yılında 370 milyon TL’ye Özaltın İnşaat’a verilen yol projesi, 8 yılda çöktü. Yeni güzergahın belirlenmesi için yapılan ikmal ihalesi, aynı firmaya 745 Milyon TL bedelle verildi.

Bingöl’e bağlı Kiğı ile Yedisu ilçeleri arasında devam eden 46 kilometrelik yolun yapımı için 2012 yılında, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale açıldı. İhale 370 milyon TL bedelle pazarlık usulüyle Özaltın İnşaat adlı firmaya verildi. 2024 bitmesi planlanan proje için 2021 yılına kadar 669 milyon 915 bin TL harcandı. Yol güzergahı heyelan bölgesi olduğu için kısa bir sürede proje çöktü. Yeni güzergâhın belirlenmesi için 30 Mart’ta ikmal ihalesi açıldı. İhale yine davetiye usulüyle bu kez 745 milyon 283 bin TL bedelle, aynı firmaya verildi.

BARAJ PROJESİ AYNI İSME

Türkiye’de birçok ihalede öncelikli olan Nuri Özaltın'ın sahibi olduğu Özaltın Holging’e yaptırılan bir diğer iş ise, Kiğı Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi oldu. Bir kısmı Yedisu ilçesine bağlı Peri Çayı üzerinde 1998 yılında yapımına başlanan Kiğı HES Barajı da, 2.4 milyar TL bedelle Özaltın Holding’e verildi.

ONARIM İÇİN 290 MİLYON TL 

Barajın yapımı yaklaşık yirmi yıl sürdü, 2018’de elektrik üretimine başlandı, bir yıl enerji üretildi. 11 Haziran 2020 tarihinde barajın elektrik santrali üzerinde yer alan şev-palyaların çökmesi üzerine elektrik üretimi durduruldu. Barajda yer alan kaymaların onarımı için 25 Aralık 2020’de ihale açıldı. Pazarlık usulüyle yapılan ihale için 290 Milyon TL ödenek ayrıldı. İhale Temelsu Uluslararası Mühendislik Hiz. A.Ş’ye verildi. 

'ZARAR KİMİN CEBİNDEN ÇIKARILACAK?'

Konuyu kentte takip eden gazetecilerden Galip Akengin, yetkililere, 2,4 milyarlık maliyete rağmen projenin neden garantisinin olmadığını, yapım ihalesi için açılan 290 milyon TL ödeneğin zararının kim tarafından karşılanacağını sordu.

NURİ ÖZALTIN

Kiğı Barajı’nın müteahhitliğini yapan Nuri Özaltın, ANAP eski Genel Başkanı Ali Talip Özdemir’in kayınpederi ve eski Başbakan Mesut Yılmaz ile sıkı ilişkileri vardı. İkili arasındaki usulsüz ilişkiler o dönem TBMM Malvarlığı Araştırma Komisyonunun gündemine de gelmişti. 

MA / Cahit Özbek

Editör: Haber Merkezi