ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ BİNGÖL – Bingöl’ün 30 sene önce daha yaşanabilir bir kent olduğuna işaret eden HDP Bingöl Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hişyar Özsoy, “AKP kentsel dönüşümü ranta çevirdi, halkı mağdur etti, biz yerinden dönüştürerek sorunları modern bir anlayışla çözeceğiz” dedi. Eşbaşkan Adayı Hatice Kavran da, “Kadın eğitim ve üretim atölyeleri oluşturacağız” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Belediye Eşbakan adayları Hatice Kavran, Hişyar Özsoy ve Belediye Meclis adayları kentteki yerel basın mensuplarıyla biraraya geldi. Toplantıda, projelerini anlatan ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Bingöl Belediye Eşbaşkan Adayı Hişyar Özsoy, ekonomik krize dikkat çekerek seçimden sonra istikrarsızlığın derinleşeceğini, demokratik olmayan, yargı bağımsızlığından uzaklaşan ülkelerde uluslararası sermayenin çalışmak istemediğini, bütün gücün Saray’da toplandığını bunun da güven vermediğini söyledi.

 
‘BUNLARIN HALKA VERECEKLERİ BİR ŞEY YOK’


AKP’nin MHP ile birlikte ülkeyi sıkıntıya soktuğuna değinen Özsoy, “AKP 90’larda ademi-merkeziyetçiydi. Bugün ise MHP ile bunun tam tersini yaparak kendini ve ülkeyi sıkıntıya sokarak, çok seslilikten ve çoğulculuktan uzaklaşmışlardır. Geldikleri noktada ülkeye ve demokrasiye katkı sunmayı bırakın var olanı da tüketmişlerdir. Bunların Türkiye halklarına verebilecekleri bir şey yoktur” ifadesini kullandı.

 
‘HALKA LAYIK BİR ŞEKİLDE HİZMET ETMEK İSTİYORUZ’


AKP belediyecilik anlayışının kent olma, kentleşme kültür ve vizyonundan uzak bir belediyecilik olduğunu kaydeden Özsoy, “Bütçe halkın ihtiyaçları doğrultusunda değil de bir kısım rant çevrelerine peşkeş çekilmiştir. Her yerinden su fışkıran Bingöl’de su kesintileri halkı canından bezdirmiştir. Uzun dönemdir Bingöl’de yerel yönetimlerde yokuz, fakat bu sefer inşallah halkımız rıza gösterirse bizi seçerse bu halka en layık şekilde hizmet etmek istiyoruz, heyecanımızın nedeni budur” diye konuştu.

 
‘ŞEFFAF BİR BELEDİYECİLİK HİZMETİ VERECEĞİZ’


Kentin yaşadığı sorunlara atıfta bulunan Özsoy, AKP’nin sorunları çözme kapasitesinden yoksun olduğunu dile getirerek, “Belediye demek halkın sorunlarının yerinden çözülmesi ve ayrılan bütçenin halkla birlikte halk için kullanılmasıdır. Biz baştan bunun sözünü veriyoruz. Temel giderlerden kalan bütçeyi Bingöl halkının çıkarlarına kullanacağız. Bu çıkarları belirlerken halkımızla istişare içinde olacağız. Katılımcı bütçe dediğimiz bir şey var ve biz katılımcı bütçeyi esas alacağız her mahallede oturup geniş halk kesimleri ile sivil kuruluşlarımızla birlikte kararlaştıracağız. Her kuruşun hesabını halkımıza vereceğiz. Elin memleketinde 9 ay kıştır yolları kapanmıyor, biz daha bir karla mücadele edemiyoruz, 5-10 kar makinesi alamıyoruz. Şeffaf, dürüst bir belediyecilik hizmeti vereceğiz” şeklinde konuştu.

 
DİYARBAKIR ÖRNEĞİ VERDİ


AKP’nin kentsel dönüşüm projesini hatırlatan Özsoy, “AKP kentsel dönüşümü ranta çevirdi, halkı mağdur etti, biz yerinden dönüştürerek sorunları modern bir anlayışla çözeceğiz. Kültür mahallesinde bin 200 vatandaşımız mağdur edildi. Biz söz veriyoruz, belediyeyi aldığımızda iki ay içinde bütün hak sahiplerinin haklarını vereceğiz. İmar planları ile sürekli oynanmakta vatandaşın değil, rant çevrelerinin lehine göre bir planlama yapılmaktadır buna son vereceğiz. Bingöl 30 sene önce daha yaşanır bir kentti. Belediyeyi yönetmek bir bütçe sorunu değil, bir anlayış ve vizyon meselesidir. Diyarbakır daha büyük bir metropol, biz yerel ve dış finansmanlarla modern bir kent oluşturduk. Uluslararası kuruluşların belediyelere çok ciddi hibe ve destekleri var, biz de halkımız için proje oluşturup bu dış kaynaklardan yararlanacağız” ifadelerini kullandı.

 
KAVRAN’IN GÜNDEMİNDE KADINLAR VARDI


HDP’nin diğer Eşbaşkan Adayı Hatice Kavran da Bingöl’de kadınların karşılaştığı sorunları değerlendirerek, şöyle konuştu: “Bingöl’de özellikle kadınların rahat edebilecekleri bir ortam yoktur. Belediye olarak kadın eğitim ve üretim atölyeleri oluşturacağız. Kadınları hayatın her alanında daha aktif hale getireceğiz. Toplumun en küçük birimi ailedir, aileyi yönetendir kadındır. Toplumun yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Kadını yok sayan ilkel anlayışa karşıyız. Gururla söylüyorum ki kadınlar en çok bizim partimizde yer almaktadır. Kayyumlar atanmadan önce belediyelerimizde kadın eşbaşkanlarımız yer almaktaydılar. Bu seçimlerde de bütün belediyelerimizde kadın eşbaşkanlarımız olacaktır. Biz, başta engelliler olmak üzere çocuk, kadın ve gençlerin rahat ve modern bir ortamda yaşayabilmeleri için gereken her hizmeti halkımıza sunacağız. Bingöl’de son aylarda çok sayıda gencimiz intihar etti. Partimiz bunu Meclis gündemine de taşıdı. Ancak iktidar bu konuda bir şey yapmamakla birlikte önergelerimizi de reddetti.”


Yapılan konuşmaların ardından, eşbaşkan adayları basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, kentin sorunlarını ve buna ilişkin çözüm önerilerini anlattı.

MA
Editör: Haber Merkezi