VAN – “Bir hayal, bir oyun ve özgürlük” şiarı ile düzenlenen 1'inci Van Tiyatro Festivali, izleyicilerden tam not aldı. Festivalin kendilerine nefes aldırdığını ifade eden tiyatroseverler, bu tür organizasyonların sürdürülmesini istedi.


MHA'nın haberine göre;Tiyatro Mencel’in “Bir hayal, bir oyun ve özgürlük” şiarı ile 13-21 Ekim tarihleri arasında düzenlediği 1'inci Van Tiyatro Festivali sona erdi. Organize edilen festival, tüm imkansızlıklara rağmen sahnelenen Kürtçe ve Türkçe oyunlar ve oyuncuların gösterdikleri performanslarıyla tiyatroseverlerin beğenisini toplayıp, tam not aldı.


Sahnelenen tüm oyunlar, gösterilen yoğun ilgi nedeniyle neredeyse kapalı gişe oynandı. Tiyatroseverler, oldukça anlamlı bulduklarını dile getirdikleri festivalin amacına ulaştığını ifade etti.


'VAN İÇİN ÇOK GÜZEL OLDU'


İlki yapılan festivali dil, kültür ve sanat açısından çok önemli bulduğunu söyleyen Naim Özden, “Festival Van için çok güzel oldu. Bu tür festivallerin devam etmesini istiyoruz. Sadece tiyatro festivalleri ile sınırlı kalmasını da istemiyoruz. Müzik, kitap ve resim festivallerinin de düzenlenmesini istiyoruz. Değişik festivallerin olması Vanlıların ilgisini çekecektir. Tiyatro Mencel ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Bu zor zamanlarda çok güzel bir festival düzenlediler. Bu tabi ki de özellikle onlar için zahmetli ve emek dolu geçmiştir. Bunu da zaten organizasyondan anlıyoruz. Umuyoruz ki her zaman festivaller devam eder ve bizler de izlemeye geliriz" dedi.


'NEFES ALDIK'


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Murat Kızılkaya da, festivali takip ettiği için çok mutlu olduğunu ifade etti. Festival için “Nefes aldığımız bir alan oldu” diyen Kızılkaya, şunları söyledi: “Sahnelenen oyunlar gerçekten müthişti. Özellikle Bêrû oyununu çok beğendim. Oyuncular da harikaydı. Oyunların hepsi aslında büyük anlamlar barındırmaktaydı. Bu öğretici, eğlendirici ve sorgulatıcı oyunları izlediğim için çok mutluyum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz.”


'HER YIL DÜZENLENMELİ'


Sahnelenen bütün oyunları izlediğini belirttiği festivalin her yıl düzenlenmesini isteyen Şahin Tanrıkulu ise, “Hangi alan olursa olsun ilkleri gerçekleştiriyorsanız elbette eksikler çok oluyor. Oyunların sahnelendiği mekan, bir AVM içerisinde kurulmuş tiyatro sahnesiydi. Sahnesi küçük bir salon olmasına rağmen oyun başladığı zaman her şey unutuluyor ve sadece oyuna odaklanıyorduk. Aklımızda sahnenin küçüklüğü değil, oyunun muhteşemliği kalıyordu” dedi.


Bu açıdan, büyük zahmetlerle gerçekleştirilen festivalin çok güzel geçtiğini söyleyen Tanrıkulu, “Birçok yerden oyuncuların geldiği çok anlamlı bir festival oldu. Bizim üzerimize düşen görev böylesi etkinliklere katılmak ve bu organizasyonları yapanları asla yalnız bırakmamak. Bu festivalin uzun ömürlü ve devamının gelmesini istiyorum” diye konuştu.


‘ANLAM VE AMACINA ULAŞAN BİR FESTİVAL OLDU’


Berivan Darbeyoğlu da, festival afişlerindeki “Bir hayal, bir oyun ve özgürlük” şiarının hem oyunlarla hem de seyirci kitlesi ile anlam bulduğunu ve amacına ulaştığını ifade etti.


İlk olmasına rağmen çok güzel geçtiğini dile getirdiği festivalin kendileri açısından oldukça anlamlı olduğunu kaydeden Darbeyoğlu, “Oynanan oyunlar çok güzeldi. Oyuncular da bir o kadar değerliydi ve mütevazıydılar. Van halkının aslında böylesi etkinliklere ihtiyacı vardı. Bu festival de bir nebzede olsa bu ihtiyacı karşıladı diyebilirim. İlk olduğu için muhakkak eksiklikler olmuştur ama bizler burada büyük bir emek gördüğümüz için var olan eksiklikleri fark etmedik. Böyle bir festivali takip ettiğim için çok mutluyum” diye belirtti.
Editör: Haber Merkezi