VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Birçok enstrüman eğitimin verildiği Dengê Meyman Kültür ve Sanat Merkezi’ne çocuklar yoğun ilgi gösterirken, özellikle Kürt müziğinde kullanılan erbane, bağlama ve kavala ilgi büyük.


JINNEWS'ten Zeynep Turgut'un haberine göre; Dengê Meyman Kültür ve Sanat Merkezi’nde çocuklar, Kürtçe müziğe yoğun ilgi gösteriyor. Her çeşit enstrümanın bulunduğu Kültür Sanat Merkezi’nde, özelde keman, gitar, kaval, bağlama ve erbane kursları veriliyor. Kürtçe müziğe özellikle çocuklardan yoğun talep ve ilgi var.


‘Kaval çalmak beni mutlu ediyor’ 


Kaval çalarak kendini huzurlu hissettiğini belirten 11 yaşındaki Baran, “Bir yıldan daha uzun bir süredir eğitim alıyorum. Kaval çalmak beni hem heyecanlandırıyor hem de mutlu olmamı sağlıyor. Bundan kaynaklı özellikle kavalı seçtim. Her gün arkadaşlarımla buraya geliyorum iki saat da olsa farklı parçalardan prova yapıyorum. Çünkü çabucak öğrenmek istiyorum. Ama kavalı öğrenmek için ilk başta onu tanımak ve sesine uyum sağlayabilmek lazım. Bir ayda 10 parça çalmayı öğrendim. Daha fazla parça çalmak ve öğrenmek istiyorum. Amacım gelecekte iyi bir kavalcı olmak” dedi.


‘Erbane Kürt müziğinde önemli bir enstrüman’


İki yıldır erbane çalan Ali (11), Kürtçe müziği çok sevdiğini söyledi. Erbanenin Kürt müziğinde önemli bir enstrüman olduğunu ifade eden Ali, “Bundan kaynaklı özellikle erbane öğrenmek istedim. Erbane ile Kürt müziğini tanımak istedim. Gelecekte iyi bir erbaneci olmak istiyorum” diye konuştu.


‘Anadilimde şarkı söylemek istiyorum’ 


Kültür Merkezi’nde şarkı söyleyen Ezelnur (13), Eyşe Şanların izinde yürümek istediğini ifade etti. Anadilinde şarkı söylemek isteyen Ezelnur, “Şimdi de elimden geldiği kadar seçici olmak istiyorum ve özellikle Kürtçe parçalar söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.


‘Bir günümün bile bağlamasız geçmesini istemiyorum’


Bağlama çalan  Bawer (13), yaşıtlarına seslenerek zamanlarını müzikle geçirmelerini istedi. Bawer, “Bir günümün bile bağlamasız geçmesini istemiyorum. Ne kadar çabuk öğrenirsem o kadar iyi” dedi.


‘Amacımız müzikle çocukları topluma kazandırmak’


Dengê Meyman Erbane Topluluğu solistlerinden Rojin Buldan da, amaçlarının çocukları topluma kazandırmak olduğunu belirterek, topluluğun her yaşa hitap ettiğini ifade etti. Rojin, şöyle devam etti: “Kültürümüzü onlara tanıtmak ve onlarla yaşatmak, müzikle iç içe büyümelerini sağlamak istiyoruz. Daha çok erbane ve kavala ilgi var. Batı kültürü değil de kendi kültürünü hissettiren enstrümanlara daha yoğun bir ilgi var.”

Editör: Haber Merkezi